Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Artikel om direktdemokrati i Fria Tidningen

Direktdemokrati ska bryta passiviteten

Det passar väl bra att inleda det nya året med lite goda nyheter.

En journalist ringde upp mig får någon månad sedan och ville göra en intervju om direktdemokrati och Aktiv Demokrati för Fria Tidningen. Vi träffades och genomförde intervjun. Efter intervjun sade journalisten att det är “sällan man skriver om något helt nytt.”

Artikeln är nu live, både i papperstidningen och onlinevarianten. Jag saxar lite:

Direktdemokrati ska bryta passiviteten

Samtidigt som många traditionella partier tappar medlemmar skapas det nya sätt att förhålla sig till demokratin. Runtom i världen startas partier, internetcommunitys och föreningar som vill ge den enskilda medborgaren ett ökat inflytande i politiken. I Sverige har tre direktdemokratiska partier börjat samarbeta med sikte på höstens val.

Peter Iwanek kom först i kontakt med partiet för ett år sedan när han träffade några representanter som informerade om partiet på Järntorget i Göteborg. Han fastnade direkt.

– De sa att “vi vill att människor ska tänka själva”. Jag insåg att man kan samlas kring sakfrågor och stänga av ideologierna i de fall där de fungerar mest som politiska tvångströjor.

I somras samlades de tre svenska direktdemokratiska partierna i Gnesta och pratade om att samarbeta. Nu ser det ut som att de kommer att slå sig ihop till ett gemensamt parti. Arbetet växer fram sakta av respekt för hela reformen och de vill börja med att satsa på att få inflytande i mindre kommuner för att ge systemet tid att mogna och växa. Att skapa möjlighet att testa brister, utveckla systemet och se vad som fungerar.

Hela artikeln finns här. Kommentera gärna i kommentarsfältet.

God fortsättning vänner!

Dela med dig:
  • Twitter
  • Digg
  • MySpace
  • Skriv ut sidan
  • PDF

Skådespelare i min ungdom. Driver reklambyrå. Brinner för demokrati av det direktare slaget.

Tagged with: , , , , ,
Posted in Demokrati, Nyheter, Press