Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Partiets historia

Partiet hade från början sitt ursprung i Linköping, då ett gäng studenter ifrån Linköpings Universitet en vacker dag fick idén om att starta ett direktdemokratiskt parti. Gruppen bestod av Björn, Egil, Tobias och Robert (robwe), som alla studerade datavetenskap vid tillfället. Partiet hette till en början “direktdemokraterna”, och detta var sommaren 2002. Inom kort hade vi en enkel hemsida med Wiki uppe på Internet, och hade medlemmar från olika delar av Sverige. Vi utförde även några lokala affischeringskampanjer runt LiU campus i försök att väcka intresse. Framför allt dök det upp en engagerad grupp med centrum i Göteborg, bestående av Martin och Magnus.

Ett tidigt problem för partiet som då kallades “direktdemokraterna”, var att domänen http://www.direktdemokraterna.se var upptagen av en annan organisation, samt att en person i Göteborg hade registrerat detta partinamn lokalt. Det visade sig dessutom att personen som registrerat partinamnet var föga intresserad av riktig direktdemokrati, utan hade endast registrerat ett “attraktivt namn” i uttalat syfte att bygga upp ett vanligt parti. Under ett möte på Göteborgs busstation kläcktes därför idén om att vi skulle heta “Aktiv Demokrati” istället.

Sommaren 2004 utvecklades partiets första uppsättning stadgar i ett gammalt soldattorp någon stans i Östergötland. Partiet skulle nu bli en riktig organisation, registrerad som förening hos skatteverket. Närvarande var Björn, Martin, Magnus och Robert. Vi kunde känna historiens vingslag, men den ursprungliga gruppen höll redan på att spridas från partiet, och det blev allt mer tydligt att det var Martin, Magnus och Robert, och senare bara de två förstnämnda som skulle komma att bli de två drivande krafterna inom partiet för en lång tid framöver.

Under en tid så använde partiet sig av företaget Membros mjukvara för omröstningar och forum, som ersättning för den tidigaste servern som hade varit Egils privata hemdator. Men så småningom så fick partiet en egen ny hemsida på ett webbhotell. Under de år som följde så medverkade framför allt Martin och Magnus, i Robert Aschbergs valdebatt för små partier i TV3. Det går att beskåda dessa bedrifter här och här. Det startades även en blogg i partiets namn, som handlade om alla möjliga politiska frågor, och som lyckades dra en ganska stor publik, och även en Facebook grupp startades.

Detta är partiets tidiga historia, med några av huvudpersonerna som medverkade till att göra drömmen till verklighet. Men partiets historia handlar lika mycket om alla mindre framträdande medlemmar som i lika hög grad möjliggjort partiet. Genom att finnas med, ibland tycka till samt rösta på vår vision har dessa bidragit till att föra partiet framåt.

I valet 2010 fick partiet 76 röster, vilket ska betraktas i ljuset av att partiet dels inte kunde erbjuda någon färdig valplattform i form av ett färdigt valsystem, samt att partiet knappt alls drev någon kampanj, utan till stor del fokuserade på interna angelägenheter. Strax innan valet så valdes Fredrik L och Jonas L in på några av partiets formella poster, och en rad förändringar planerades. Bland annat påbörjades ett seriöst försök att bygga ett valsystem. En ny hemsida skapades.

Se också vår verksamhetsberättelse för 2010, 2011 och 2012.

Nu riktas blickarna emot valet 2014. För första gången ser det möjligt ut att partiet kan ha en färdig valplattform innan valet, och vi ser fram emot framtiden med tillförsikt.

Dela med dig:
 • Twitter
 • Digg
 • MySpace
 • Skriv ut sidan
 • PDF
 • Kommentarer till Partiets historia
4 comments on “Partiets historia
 1. Lennart Hedman says:

  Demokratiexperimentet i Vallentuna (Demoex) är över efter elva år. Vi ömsar skinn i vårsolen och byter namn till Direktdemokraterna. Målet är att göra gemensam sak med andra direktdemokrater och öka graden av demokrati. Därigenom vill vi få bort partiska intressen som hindrar kollektiv intelligens från att styra samhällets utveckling. Framtiden innebär förhoppningsvis ett givande samarbete med Aktiv Demokrati och ffDD.

 2. Peter says:

  Sånt snack att det inte finns ett grönt visionärt parti. Om man tkeycr det är roligare att snacka än att driva igenom de beslut som måste fattas för att öht skapa förutsättningar för ett hållbart samhälle, så fine. Men att hävda att de besluten inte är gröna, visionära eller radikala, är löjligt. Och att säga att det är en anpassning till Mona Sahlin att inte vilja gå ur EU är också trams. Tanken på att utträda ur EU är grotesk, och eftersom frågan är så verklighetsfrånvänd så är det verkligen en lost-lost-fråga. En klar majoritet av MP-MEDLEMMARNA röstade för att MP skulle ändra linje. Huruvida de anser att Mona Sahlins åsikt i frågan betyder nåt kan man förstås undersöka eller spekulera i. Jag är dock tämligen säker på att de politiska skälen var avgörande, vilket man kunde lösa på bloggsidan med 100 argumenterande miljöpartister.

 3. HbgNyheter says:

  Hej

  Intressant projekt som ni har och vi skall följa det med stor spänning på hur det går för er. Eftersom det ligger väldigt nära den direkt demokratiska yttrandefrihet och medborgarjournalistik som vi bedriver på HbgNyheter.com.

  MVh

  http://HbgNyheter.com

Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>