Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Demokrati

Parthenon

Ordet Demokrati kommer från grekiskan och betyder folkmakt eller folkstyre. Varianter av demokrati inkluderar direkt demokrati, representativ demokrati och konsensus.

Ordet demokrati är färgat av ett missnöje över bristerna i den representativa demokratin vi har idag. För många är ordet demokrati förknippat med inget inflytande.

Vårt parti har namnet Aktiv Demokrati. Men det vi förespråkar ska inte förknippas med dagens representativa demokrati. Vi skulle kunna kalla det för en Sann Demokrati eller Äkta demokrati, till skillnad från vad vi har idag. Andra namn har föreslagits.

Vad vi förespråkar är att modernisera demokratin. Modern teknologi möjliggör en ny typ av styre som aldrig tidigare existerat eller varit möjligt. Idag kan vi ta tillvara på kompetens och kreativitet hos alla människor på jorden. Alla kan deltaga. Det handlar inte heller om opinionsmätningar. Det handlar om en aktiv dialog med stöd av modern teknologi som ger oss direkt tillgång till fakta, kunskap och en aldrig förr skådad grad av överblickbarhet och precision.

Vi kommer att genomföra en Aktiv Digital Flytande Deltagande Direkt Demokrati.

Dela med dig:
 • Twitter
 • Digg
 • MySpace
 • Skriv ut sidan
 • PDF
 • Kommentarer till Demokrati

Började studera direktdemokrati 1994. Medlem i AD sedan 2009. Ordförande sedan 2010.

Posted in Ordlista
2 comments on “Demokrati
 1. Josef Boberg says:

  Jo… – Jonas – skall Wi få någon ordning på det befintliga kaoset – så krävs det ju att:

  “För den trötta samhällskroppen
  vore kanske bästa boten
  ifall tankarna från toppen
  kom från roten”

  - sagt av Tage Danielsson

  Vilka är de enda som kan bringa ordning i kaos :?:

  Tja… – mitt svar på det blir att det förr eller senare MÅSTE bli folket on mass = uppåt 80 % av dom som ids rösta internt i sina respektive partier inledningsvis. Senare direkt in till ledamöterna i RiskDagen – som sedan “knapptrycker” så som medlemmarna i partiet har beslutat.

  I o f s så kan jag ha åt hållet fel i detta – men det tror jag ej alls själv på (video ca 8 min) – så det så. 8)

 2. Sebastian Näslund says:

  Aktiv Demokrati har ett fokus på det viktigaste – själva beslutsprocessen. Men låt oss inte glömma bort att det finns olika sätt att bedriva en diskussion/debatt som föregår ett beslut. Själva formen för diskussionen kan också demokratiseras. Jag har själv börjat studera ett system som använts både av företag och NGO´s. Sociocracy. Mer cirkulär form än pyramidform.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sociocracy

Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>