Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Demokrati i Hammarkullen

Aktiv Demokrati informerar om en starkare demokrati

Tankar kring att vara ute och informera om Aktiv Demokrati.

Då var ännu en dag av samtal och flygbladsutdelande om starkare demokrati avklarad. Vi var ute i Hammarkullen igår. När vi kom dit var det ganska folktomt och jag var lite orolig att vi dragit en nitlott vad gäller val av dag, men efter samtal med affärsidkare förstod vi att det brukade bli lite mer rörelse senare under eftermiddagen.

Dagen började med att jag fick träffa Erika, aktiv medlem i Aktiv Demokrati, för första gången. Jonas Liljegren, Erika och jag hade ett givande samtal om vad som skulle kunna vara eventuella mål och delmål inför valet nästa år. Vägen fram till valet 2014 blev tydligare för egen del.

Bland annat är möjligheten att söka pengar från organisationer, fonder och stiftelser för att utveckla demokratin något vi kanske behöver se över och som skulle kunna hjälpa oss att nå ut bättre, med tydligare och mer målinriktad kommunikation.

Eftersom vi redan beslutat att vi tänker informera om AD nästa lördag, när den årliga Hammarkullekarnevalen inträffar, såg vi gårdagen som lite “för-scoutning.”

Det framstår ganska tydligt, åtminstone för mig, att människor i gemen är missnöjda med dagens politik och den riktning den har. Samtidigt är det missnöje som framkommer ett tecken på att människor tycker att det är viktigt med politik, men att de känner sig frustrerade över att deras röster inte blir hörda. En vanlig kommentar är att man “struntar i politiken.” Men när man skrapar på ytan av den tanken inser man att folk inte alls struntar i politik, de har mängder med åsikter och tanker kring vad som brister, men även hur man kan förändra och förbättra.

Det som även framkommer tydligt är att människor känner sig missnöjda och frustrerade med att den “lilla” människans röst ignoreras av politiker: Politiker som verkar ha ”missuppfattat sin roll” och istället för att representera folkviljan har tagit på sig en förmyndarroll och bedriver en politik som har mer till syfte att stärka den egna positionen än att förvalta och vårda folkets förtroende.

Och lösningar borde väl vara något av intresse för alla. Det gäller att skapa en plattform där människor känner att deras åsikter inte blir ignorerade och där vi tar till vara på den idérikedom som finns om vi bara tar oss tid att lyssna.

Vi hade kanske 200-300 informationsblad med oss till Hammarkullen. När dagen var slut hade vi ett tiotal kvar. Så ur det perspektivet var dagen framgångsrik. Ett möte som värmde mitt hjärta extra var en kioskinnehavare som när han förstått varför vi var i Hammarkullen och informerade – bad om ett flygblad och efter en kort sammanfattning från mig tackade för att vi var där och bjöd på en kopp kaffe. “Det är viktigt med demokrati!” konstaterade han leende. “Ja, det är det!” var mitt svar med ett lika brett leende.

Människor offrar dagligen sina liv runtom i världen för rätten att kunna påverka sin egen livssituation. Det är något jag försöker komma ihåg när vi är ute och informerar. Det vi tar för givet i Sverige är ingen självklarhet i många andra länder.

“Det där kommer aldrig att bli verklighet. De kommer aldrig tillåta det” var en kommentar jag hörde under dagen. “Om vi inte ens försöker är det med all sannolikhet som du säger” var mitt svar.

I slutet av dagen fick vi även besök av en kommunpolitiker som sett att vi skulle vara i Hammarkullen på Facebook och tog sig dit för att hen var nyfiken på våra idéer om hur vi kan utveckla och stärka demokratin. Samtalet böljade mellan alltifrån innevarande systems brister, EU-centralisering, banksystemet, till visioner om hur en framtida demokrati skulle kunna se ut. Vi fick en inblick i hur partipolitik fungerar idag på ett sätt som nog inte går att läsa sig till någonstans, eftersom det kom direkt från “hästens mun”, så att säga.

Peter på HammarkullenVi pratade även om vad som kan vara en bra sätt att nå ut i media och få en trovärdighetsmarkör på AD. Att prata med en politiker som brinner för en starkare demokrati och en tydligare transparens kändes väldigt upplyftande och ingav hopp om att systemförändring är möjlig.

När politkern först kom, öppnade hen med att säga att hen funderar på att bli medlem i Aktiv Demokrati. I slutet av samtalet skrev hen på vår namninsamling och bad om information om hur man blir medlem i Aktiv Demokrati, eftersom hen bestämt sig för att bli medlem.

Sammanfattningsvis tyckte jag personligen att dagen var väldigt lyckad, med intressanta samtal, intresse från “systemet” och ett vänligt, intresserat bemötande från människorna i Hammarkullen.

Tack för igår och vi ses på Hammarkullekarnevalen nästa vecka!

// Peter Iwanek

Dela med dig:
 • Twitter
 • Digg
 • MySpace
 • Skriv ut sidan
 • PDF
 • Kommentarer till Demokrati i Hammarkullen

Skådespelare i min ungdom. Driver reklambyrå. Brinner för demokrati av det direktare slaget.

Tagged with: , , , , , , , , ,
Posted in Demokrati, Event, Nyheter
6 comments on “Demokrati i Hammarkullen
 1. Chad Rivera says:

  Sverige anses vara det fjärde minst korrupta landet i världen enligt Transparency internationals årliga mätning från december 2011. Riksenhetens brottsutredning om korruption angående Moderaternas, Folkpartiets och Kristdemokraternas ”avknoppningar” av förskolor och hemtjänstenheter som tillhörde Stockholms stad och kan ha sålts för billigt, är dock ett exempel på att demokrati aldrig är självklart. Det kan även vara svårt i ett land med få människor att dra tydliga linjer mellan vänskap i olika nätverk och vänskapskorruption. I Sverige finns alltså redan ingredienserna som krävs för att en mer sjudande politik ska bli möjlig enligt Brian Palmer, socialantropolog och religionsvetare vid Uppsala universitet.

 2. Josef Boberg says:

  Den svenska modellen har sina brister.

  Men det är just det som är så bra – för att ur det kommer det förr eller senare att växa fram något nytt och fräscht – som jag ser det.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ?

 3. Det är bara att finslipa finslipa som alla andra gör det viktigaste att dialogen är igång o alla får tycks o berätta om sina passioner ur politisk synvinkel själv brinner jag för förebyggande arbete skulle kunna arbeta dygnet runt med det ämnet

 4. Josef du har helt rätt o som sagt dialog dialog dialog motsättningar etc bra
  Tes antites =syntes

  Viktigt berätta vad just DU vill med detta parti i motsats till hur det är

 5. Josef Boberg says:

  1. Att en 12-TUSENKRENIGHET blir verklighet.

  2. Att ALLA förtäckta former av censur upphör (= t ex förhandsgranskning av kommentarer av nya besökare).

  Sen kommer det att bli “storslam” i RiskDagsvalet 2014 (relativt tidigare antal röster AD fått i vart fall. 76 röster blev det i RiskDagsvalet 2010).

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ?

Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>