Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Vill ni avskaffa politikerna?

49f1ddeba1f80

Nej vi vill inte avskaffa traditionell politik och politiker men vi vill komplettera det systemet med direktdemokrati och delegater. Detta kommer att skapa ett mer demokratiskt system där mer politiska beslut fatta som vi alla kan stå bakom och som inte påverkas lika lätt av korruption.

Dela med dig:
 • Twitter
 • Digg
 • MySpace
 • Skriv ut sidan
 • PDF
 • Kommentarer till Vill ni avskaffa politikerna?
Publicerad i FAQ
9 kommentarer på “Vill ni avskaffa politikerna?
 1. Douglas skriver:

  Varför delegat? Det finns ju inga delegater i Sverige.
  Däremot är det ett amerikanskt uttryck/begrepp i de komplicerade valprocesserna i USA där väljarna först väljer partiernas delegater som sedan i sin tur väljer presidentkandidat. Varför krångla till det? Det är bara förvirrande med ny begrepp och nya termer som inte ens betyder samma sak som i USa:s valsystem.
  Vi har det svenska ordet ombud som är utmärkt och gått på export, varför inte använda det?

  • Peter Iwanek skriver:

   Tror det har att göra med verbet “delegera”. Man delegerar sin röst.

   Vad tänker du man skulle kunna använda för verb för själva handlingen? Man ger sin röst till ett ombud?

   Jag associerar inte ordet delegat med något amerikanskt, men jag är helt och hållet för att göra saker så enkelt som möjligt. Kanske är ombud ett bättre ord.

 2. Douglas skriver:

  Varför inte skriva ….
  “överlåta sin röst till sitt ombud”
  Det är mer svenskt språkbruk och vanliga ord och begrepp som folk är vana vid.

 3. John Björklind skriver:

  Det är möjligt att det är bättre att säga att man “överför sin röst temporärt till ett politisk ombud”. Har vant mig med ordet delegat nu men när du tar upp det så är det nog bättre att man håller det enkelt speciellt när man introducerar något helt nytt som AD gör. Kanske något som vi borde ta upp och se vad alla andra tycker?

  Definitionen på wiki på ombud är ju “Ett ombud är en bemyndigad person som genom fullmakt företräder annan i dess ställe.” och fullmakt är ju inte något permanent. Kanske bättre med politiskt ombud ändå?

 4. Jonas Liljegren skriver:

  Jag håller inte med om att vi ersätter politikerna. Det ger en felaktig bild, beroende på vad man menar med politiker. Det kommer fortfarande att finnas en roll för personer som tar ett övergripande politiskt grepp. Vi kan kalla dem politiker och de kan agera som delegater via Aktiv Demokrati.

 5. John Björklind skriver:

  Går det bra om vi säger att vi delvis vill ersätta dagens politiker?

  • Jonas Liljegren skriver:

   Jo. Delvis. … Om vi sen döper om delegater till politiska ombud så låter det ju som att vi behåller politiker men att vi kallar dem för ombud…

 6. Sebastian Näslund skriver:

  …eller så kallar man dem som blir delegerade för just: delegater.
  Ett utmärkt ord som känns seriöst och inte som en rest från en socialdemokratisk era, vilket ordet “ombud” gör för många.

Add Comment RegisterKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>