Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Röstköp

Mutor

Röstköp är den typen av valfusk när du betalar någon för att rösta eller inte rösta på ett visst sätt. Valhemlighet är ett sätt att förhindra röstköp, då den som betalar inte kan verifiera hur du röstat.

I folkvalda församlingar råder inte valhemlighet vilket också gör det enkelt att köpa röster, med pengar eller förmåner eller löfte om gentjänst.

Du kan också köpa röster genom att betala en inflytelserik person att stödja din egen sak, eller genom att lova skattelättnader eller andra förmåner för den grupp personer vars röst du önskar ha,

Hur viktigt är det att helt och hållet garantera valhemlighet i Aktiv Demokratis röstsystem?

I våra allmänna val kan du de facto “köpa” en röst genom att få personen att förtidsrösta och se på när personen lämnar in sin röst. Därefter behöver du bara förhindra att personen lämnar sitt hem under själva valdagen.

Att köpa någons röst i ett direktdemokratiskt parti är faktiskt betydligt svårare än att köpa en persons röst i ett vanligt riksdagsval. Detta av den enkla anledningen att en röst i det direktdemokratiska partiet går att ändra fram tills omröstningen stängs. För att verkligen försäkra sig om att man köpt någons röst måste man alltså sitta med dem ända fram tills omröstningen avslutas, och säkerställa att de inte ändrar rösten.

Vanligtvis måste man köpa flera tusen röster för att det ska vara någon mening med röstköp, och att här kontrollera alla dessa i det ögonblick omröstningen stängs är i praktiken omöjligt. Av den anledningen är det inte troligt att röstköp kommer vara något större problem i ett direktdemokratiskt parti.

Dela med dig:
  • Twitter
  • Digg
  • MySpace
  • Skriv ut sidan
  • PDF
  • Kommentarer till Röstköp
Posted in Ordlista
One comment on “Röstköp
  1. …om man inte kontrollerar personernas datorer med s.k. http://sv.wikipedia.org/wiki/Trojansk_h%C3%A4st och kan veta exakt vad som sker i datorerna.

    …MEN glada nyheter PROBLEM SOLVED: http://intelligentunion.wordpress.com/2010/12/21/what-is-a-dedicated-trusted-computer-voting-device/

Add Comment RegisterLeave a Reply to Martin Gustavsson Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>