Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Aktiv Demokrati får ny webbplats!

Aktiv Demokrati får ny webbplats!

Så var det dags för möte om webbplatsen. På agendan var att göra en webbplats som är anpassad till olika skärmstorlekar, alltifrån 30 tums monitorer till mobil modell liten. Ni har säkert desperat försökt scrolla från sida till sida på en webbplats som inte får plats på mobilskärmen. Eller gissat er till vad ni vill läsa för att sedan zooma in på just den texten. Tanken med den nya webbplatsen är att man ska slippa det. Innehållet ska anpassa sig efter skärmen inte tvärtom.

Dagen före mötet om webbplatsen fick jag ett infall att se vad jag kunde komma fram till vad gäller utseendet, designen på webbplatsen. Jag arbetade fram ett första utkast på hur en startsida skulle kunna se ut.

På mötet blev jag tillfrågad om jag ville vara ansvarig för att ta fram en ny formgivning och det ville jag givetvis. Jag har varit medlem i Aktiv Demokrati sedan juni 2012, så det kändes som att det var dags för lite verkstad; att det var rätt sak att aktivera mig med och jag brinner för idén bakom Aktiv Demokrati, så beslutet var lätt.

Den stora utmaningen för en grafiker med en webbplats vars målgrupp kort och gott kan defineras som “alla som har rösträtt” är att den tilltalar just alla. Som bekant är smaken som baken. Därför är min tanke att skapa en webbplats som ser professionell ut, men utan att därför vara tråkig. Vilket inte är ett helt enkelt problem att lösa visuellt. Men eftersom jag gillar utmaningar ser jag fram emot att skapa en formgivning som löser detta problem på ett bra sätt.

Några av de större förändringar vi har diskuterat:

 • Byta nuvarande forumsystem till ett system som heter BuddyPress. Buddypress är ett socialt nätverksystem som gör det lättare för medlemmar att interagera på sajten.
 • Dela på webbplatsen i två eller tre delar. De olika delarna blir:
  • Presentation av partiet.
  • Medlemsdel. Med forum, arbetsgrupper och så vidare.
  • Röstdel. Här röstar man i de olika sakfrågorna.
  • Fördelen med att göra på det här sättet är att varje plats kan anpassas för behovet för just den delen och till exempel partiidén blir tydligare och fokus klarare. Man ska fortfarande kunna röra sig mellan de olika delarna med lätthet.
 • Göra en tydligare, enklare och mer fokuserad presentation av de viktiga delarna av partiprogrammet.
 • Skapa en hel del ny grafik för att för att bildpresentationerna av de olika delarna i partiprogrammet, exempelvis delegering ska se professionellt och förtroendeingivande ut.
 • Designa om röstsystemet för att göra det tydligare, enklare och förhoppningsvis lite roligare att använda.

Jaha, allt det där låter ju bra. Men hur ska det se ut då?” tänker ni.

En helt adekvat fråga. Nuvarande version jag arbetar med kan ni se här:

Klicka på bilden för att se en större version.

Klicka på bilden för att se en större version.

När återkoppling har inkommit kommer jag justera och ta fram ett exempel på hur en insida kan se ut. Därefter börjar arbetet med att implementera designen på webbplatsen. För att underlätta designprocessen, eftersom jag är en vän av användarkritik, är ni hjärtligt välkomna att framföra era tankar kring ovanstående förändringar och designförslagen.

All återkoppling är välkommen, både mördande kritik och stående ovationer. Kan ni dessutom formulera varför det är snyggt, fult, bra, dumt, då kommer mitt grafikerhjärta att vara extra tacksamt.

Återkoppling kan ges här: http://aktivdemokrati.se/forum/viewtopic.php?f=82&t=2052

// Peter

“Actually, there is a close contender: Get rid of half the words on each page, then get rid of half of what’s left.” - Steve Krug, Don’t Make Me Think

Dela med dig:
 • Twitter
 • Digg
 • MySpace
 • Skriv ut sidan
 • PDF
 • Kommentarer till Aktiv Demokrati får ny webbplats!

Skådespelare i min ungdom. Driver reklambyrå. Brinner för demokrati av det direktare slaget.

Tagged with: , ,
Posted in Nyheter
One comment on “Aktiv Demokrati får ny webbplats!
Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>