Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Erikas minnen från Almedalen

Almedalen 2012

Minnen från Almedalsveckan 2012.

Efter uppackningen av tältet så började vi veckan med att jag och Robert gick runt i Visby och kontaktade tv kanaler och journalister. Deras intresse var lite svårfångat, och som någon sa ville de gärna ha nån grej. Nåt intresseväckande att skriva om. Det räckte inte riktigt med att vi var ett nytt och annorlunda parti. SVT forum ringde upp och kom och gjorde en intervju med Jonas. Har dock inte sett att klippet sänts.

Det har varit flera höjdpunkter under veckan. Bla annat vårt möte med meteorologen Pär Holmgren. Inte direkt för att han var speciellt entusiastisk inför direktdemokrati utan mer för vad vi lärde oss av hans kritiska frågor. Han blev en representant för den kritiska inställning och misstänksamma hållning som många inom media och politik visat.

Sen har det ju varit flera andra roliga händelser. Bla kom en kille springande förbi en dag och frågade med andan i halsen om han fick låna vårt mickstativ. I tältet just då var bara Robert och jag och jag visste inte vem stativet tillhörde. Robert hummade att det går säkert bra. Han lovade att återkomma med det inom en timme. Killen tog micksatativet och sprang med reklam för båten Elida på ryggen. Ett par timmar senare börjar jag bli orolig. Vi var nog lurade.Killen såg bara bedrägligt snäll ut och gick nog inte alls att lita på.

Thomas som kommer tillbaka efter en utflykt ser lite irriterad ut över hur vi kunde låna ut ett stativ som tillhörde hans kompis. Jag sitter där och oroar mig för att det här kommer nog att stå mig dyrt. Då kommer killen springande med stativet i handen. Tackar och säger att det varit lånat av Timbuktu. Har varit och gästsjungit på deras båt. Vi ler lite och tycker; det var ju kul. Sen kommer Robert och jag på att vi borde gå dit och prata AD med honom. Be om ett foto med honom och oss. När vi kom dit hade han tyvärr åkt. Under tiden hade Thomas träffat honom på väg till ett av våra tal, växlade några ord och gav honom ett flygblad.

Det har varit roligt med flera unga människor som visat stort intresse för att debattera. Hetsigt, ivrigt, engagerat. Sista kvällen när vi tänkte avsluta med ett arbetsmöte på restaurang tog vi en promenad längs stranden vid havet i Visby för att leta efter ett bra matställe. Utan att hitta det vi söker slår vi oss ner på en hög med stenar för att relaxa läget. Vi sitter där och pratar om veckan som varit och vad som skulle kunna göras bättre. Då kommer med målmedvetna steg emot oss ett ungt par. Diskussionen kring demokratins möjligheter pågår ett par timmar tills vi går vidare emot Visby centrum för att äta.

Många har sökt upp oss efter att ha sett oss i programtidningen. Kommit till vår monter och bett oss förklara lite närmare vad de det här med flytande demokrati är för nåt. Många är positiva till direktdemokrati, vilket även Roberts initiativ till folkomröstning visade. Som gav 7 ja-röster, 5 nej-röster, 2 vet ej eller kanske. Nån kom ihåg oss i från tvprogrammet Insider, nån annan kände någon som röstat på oss i tidigare val.

Roberts tal var inspirerande och roligast var det nog på lördagen på Donners plats då flera frivilligt stannade och lyssnade. Flera kom fram och tog flygblad. Riksdagsledamoten med cigarr som efteråt tog sig tid med att ställa frågor. Att talet hölls på samma plats som Gudrun Schyman stått på två dagar tidigare och talat känns ju lite hoppingivande. Vi har tagit oss framåt. Vi är på väg emot ett mål. Tillsammans kan vi klara det.

Sammanlagt så skulle jag vilja säga att vi var ett bra komplementärt team som kom i väg. Robert som lyckats skriva ett intressant och fängslande tal. Även väldigt bra på att ta kontakter. Christian som ständigt varit beredd med att ha kameran framme. Thomas med sina djupgående analyser och talang för debatter. Jonas med sin kunskap. Och jag med min järnvilja och envishet att vi ska ro detta i hamn.

Kul har vi haft. Och för mig känns det absolut nödvändigt att vi tar oss dit nästa år. Vi behöver jobba envetet inför valet. Låta folk se att det finns ett alternativ.

Tack alla ni som bidragit, med design till strandflagga, banderoll, gett gåvor, varit bollplank, eller på andra sätt bidragit till att detta kunde genomföras.

Dela med dig:
 • Twitter
 • Digg
 • MySpace
 • Skriv ut sidan
 • PDF
 • Kommentarer till Erikas minnen från Almedalen
About

Organisatör som tagit initiativ till konferensen och almedalsprojektet 2012

Tagged with: , ,
Posted in Nyheter
2 comments on “Erikas minnen från Almedalen
 1. Malte Lewan says:

  Av denna lilla korta berättelse tycks det som om man inte kommit så mycket längre i debatten än situationen var för 10-15 år sedan då jag var ganska engagerad. Jag hoppas jag har fel. Men vad jag då försökte bryta var idén om att direkt demokrati var något helt nytt och oprövat. I själva verket tillämpas det på många ställen i världen och erfarenheterna är positiva. Faktiskt nästan odelat positiva. Största kritiken är väl mot den direkta demokratin i Kalifornien. I Schweiz är den däremot okontroversiell, vad jag vet, och det gäller ofta även bland yttre bedömare som sätter sig in i hur det fungerar och resultatet.

  Hur som helst, bra initiativ med er närvaro i Almedalen. Positivt att ni känner er så nöjda så ni vill komma tillbaka nästa år. Ni fortsätter att så frön i ett traditionellt politiskt etablissemang.

 2. Tack Erica för att du dragit i detta!!
  Tack all ni som tog er tid och åkte till Almedalen.
  Jag förstår att det var många nyttiga erfarenheter som gavs, och att ni lyckats sprida info om oss på ett nytt och effektivt sätt!

Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>