Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Ett bättre val

En gång var fjärde år ges medborgarna i Sverige möjligheten att välja vilka 349 andra medborgare som ska förvalta folkmakten under de kommande fyra åren. En biprodukt av det valet är att de partier, som tillsammans kan bilda majoritet, får uppdraget att bilda regering. Nåja, oftast går det till ungefär så. Så långt hänger vi alla med.

Metoden som används vid detta val är att utifrån folkbokföringsregistret upprätta en röstlängd, som egentligen är en lista med medborgare som på valdagen är myndiga och mantalsskrivna inom ett visst område. Den listan prickas av när en medborgare använder sin rösträtt genom att lägga sin valsedel i en burk. Så säkerställs principen en medborgare – en röst. Valsedeln ligger i ett kuvert, och blandas med alla andra röster direkt i burken för att ytterligare säkerställa valhemligheten. Röstlängdens original finns i en eller flera datorer, men skrivs ut på papper, mest av nostalgiska skäl. Detta medför naturligtvis en möjlighet till obehörig manipulation. Men traditionen med funktionärer som prickar för en papperslista med penna, väger ännu så länge tyngre än möjligheten till maskinell felkontroll i realtid.

Själva rösten är en papperslapp, en så kallad valsedel. De redan etablerade partierna får sina valsedlar tryckta på din och min bekostnad. Just dessa valsedlar distribueras och finns tillhands i alla vallokaler av valfunktionärerna. De redan etablerade partierna behöver inte göra något alls, förutom att meddela vilka namn som ska stå på valsedlarna. Varje val underkänns tusentals röster, för att lapparna är vikta, smutsiga, eller handskrivna så slarvigt att valfunktionärerna inte säkert kan läsa dem. Här är en annan källa till möjliga fel.

De icke etablerade partierna, som inte får partistöd, måste själva finansiera upptryckningen av valsedlar. Få av dem har råd med det. De måste också se till så att valsedlarna kommer ut till 5668 vallokaler, spridda över hela landet. I praktiken en nästan omöjlig uppgift, som sållar bort många partier.

Professorn i statskunskap vid Åhus universitet, Jörgen Elklit, och fil.dr. vid Uppsala Universitet, Birgitta Widstrand, har kritiserat Sveriges valsystem just för att det reducerar tillgängligheten på valsedlar, vilket kan hindra medborgaren att rösta så som hon egentligen skulle vilja. De kritiserar också traditionen att de etablerade partiernas representanter står utanför vallokalen och delar ut valsedlar i de små valkretsarna där sannolikheten att väljare och kandidat känner varandra är stor. Det sociala trycket att rösta på den man känner igen följer alltså väljaren hela vägen till vallokalen, vilket också bidrar till att missgynna nya och små partier. Den danske EU-parlamentarikern Morten Messerschmidt, dansk folkeparti, går så långt att han rekommenderar att EU sänder observatörer för att övervaka höstens val.

Det känns nästan lite pinsamt tycker jag.

Ett elektroniskt valsystem, via Internet, skulle eliminera dessa missförhållanden i ett enda svep. Det skulle kunna programmeras med helt öppen källkod (det för människor läsbara språket i ett datorprogram) och granskas av observatörer både centralt och ute i de vallokaler som tillhandahåller uppkopplade datorer för dem som inte har uppkopplad dator hemma. Alla väljare skulle alltid ha tillgång till alla olika digitala valsedlar, i alla vallokaler och vardagsrum. Det är ingen orimlig utopi, utan har varit möjligt att åstadkomma under många år redan. Bara viljan hade funnits. Estland har gjort det sedan 2005 i lokalval och 2007 i parlamentsval. Finland har testat kommunval via nätet sedan 2008. Det är egentligen bara att imitera systemet med den manuella röstlängden som blandas ihop valkretsvis med en valsedel i ett ogenomskinligt kuvert, fast elektroniskt. Kan vi deklarera elektroniskt, borde vi också kunna rösta elektroniskt. Och identitetskontroll har vi ju redan till våra Internetbanker, så det är knappast någon gordisk knut.

Eller vad tycker du? Fram till dess att vi har ett rättvist valsystem, får vi rösta genom att för hand skriva ”Aktiv Demokrati” på en blank valsedel.

/Rikard Tordön

Dela med dig:
  • Twitter
  • Digg
  • MySpace
  • Skriv ut sidan
  • PDF
  • Kommentarer till Ett bättre val

Jag hade bestämt mig för att inte rösta alls i valet 2010. Inte ens en blankröst. Tanken bakom detta var att jag inte vill bidra till att sanktionera den representativa demokratin, alltså att min röst formellt legitimerar en annan människas beslut, som i sin tur är influerad eller rentav styrd i sitt röstbeteende av sitt parti.

Tagged with: , , , , ,
Posted in Demokrati
16 comments on “Ett bättre val
  1. mrperfect72 says:

    Nu aer det saa att med mer laenkningar faar du fler laesare….om du nu vill att vi ska ha det? Det haenter paa dig.

    Med en bra rubrik riskerar du aldrig fel laesare, rtordon, enbart intresserade laesare. Genom att laenka till relevanta saker blir din artikel samtidigt relevantare foer ex. google. Det tycker vi nog alla aer bra. Du med tror jag.

    Du behoever inte citera eller jamsa om andra bloggares aasikter i samma oegonblick som du skriver bra bloggposter, det goer inte jag jaemt, aeven om vi kan anvaenda citat som vi verkligen gillar.

    Det ger baade en snygg naervarande bloggpost med lite luft och sannolikt en glad stolt tacksam bloggare som blir laenkad till.

    Taenk win-win i varje oegonblick och haall relevansen foer denna blogg hoeg! Laenka samtidigt till ex val.se men ocksaa till dagspress i samma inlaegg om du hittar naagot som du kan koppla som relevant!

    Det oekar partiets relevans. Din relevans ocksaa. Det haenger paa dig om du vill att folk ska laesa.

    Luft i texten med mindre stycken ger enligt experterna fler laesare samt att man har en personlig naervaro i nuet och talar med personen och anvaender jag och du mycket.

    • Josef Boberg says:

      Tips till MrPerfect. Jag föreslår på det bestämdaste att Du leker lärare för dom som skriver bloggposter här via email eller på AD-forumet.

      • mrperfect72 says:

        Om forumet hade fungerat i det oegonblick som jag skrev det hade kommentaren kommit in daer.

        Rtordon behoever stoed. det stoed jag aldrig fick som bloggare. Han ville ha feedback och just nu aer det nog mest forumets laesare som laeser hans bloggposter om man ska tro statistiken. Och vill han inte ha hjaelpen kan han saega till sjaelv. En vaelutbildad kille som rtordon behoever inte en hjaelpare till detta.

        Denna blogg aer precis lika oeppet som AD’s forum saa jag tycker du ska slappna av Josef och vill du ha hjaelp av mig saa saeg bara till, precis som rtordon gjorde.

        • Josef Boberg says:

          Aha… – MrPerfect – att Rikard Tordön i texten i inlägget ovan bad om hjälp med att göra inlägget – det har jag totalt missat, tyvärr tyvärr… :cry:

          Så då kan ju Du också slappna av – enär Du ju ej alls behöver bry Dig om mitt tips ovan.

          Att AD-forumet ej alls fungerar får stå för Dig personligen.

    • rtordon says:

      Ok mrperfect72. Tack för tipsen! Somligt tar jag till mig och kommer att använda mig mer av, och somligt är jag inte beredd att börja med ännu. Det måste funka att skriva rationellt utan att jag tappar min egen personliga touch, så vissa saker du föreslår ligger på is ett tag.

  2. Josef Boberg says:

    Jo… – Rikard – kan t ex bankerna erbjuda säker betalning via nätet – så vore det väl själva faen om ej ett säkert röstsystem via nätet också skulle kunna fixas till “på nästan ingen tid alls”.

    Men tror Du verkligen på att wåra nuvarande PartiKrati-PyramidMaktHavare och deras medlöpare (= flest i antal) FRIVILLIGT FIXAR DET HÄR :?: – ifall ej Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna PRESSAR dom till det :?:

    Därför kommer jag också att skriva Aktiv Demokrati på en blank valsedel i hösten val – därför att AD´s riksdagskandidater är genuint kontinuerligt medlemsstyrda = FolkStyrda – och kommer att lägga all upptänklig ENERGI på att rätta till bl a det befintliga odemokratiska valsystemet.

    • rtordon says:

      Nej, jag tror inte att de etablerade partierna frivilligt släpper in mer folkmakt. Makt och pengar är som sirap. Har man väl fått nävarna fulla av det, är det nästan omöjligt att bli av med det. Dessutom försvårar det allt annat nyttigt som man skulle kunna göra med sirapsfria händer. Det måste till en stark folkrörelse för att plocka av dem den makt som de idag sitter på. Vi måste pressa på som du säger. Men pressa på ett smart sätt…

  3. Kalle says:

    Om vi nu inte bör ha 4% spärren kvar var någonstans anser du, att den bör ligga ? Tror nog det kan bli lite rörigt och svåröverskådat med kanske 10 eller 15 partier i riksdagen. Majoriteterna kommer att fladdra som skummet på havet. Enfrågepartierna kommer att bli för många. Dessutom kan ju rena nuts komma in. Risk för polsk riksdag.

    • mrperfect72 says:

      …undervisning behoevs om Polsk riksdag ser jag.

      Polsk riksdag innebaer att alla riksdagsledamoeter har vetoraett.

      FN ligger inte laangt borta eftersom vissa nationer har vetoraett i FN lustigt nog. FN lyckas knappast med naagonting av denna orsak.

      Ledamoeter i Sveriges riksdag har inte vetoraett. Det aer odemokratiskt med vetoraett och DET kan vi absolut kalla polsk riksdag.

      Majoritet faar man naer man laegger foerslag som har majoriteten med sig. Det innebaer kanske att man maaste involvera riksdagsledamoeterna i diskussionerna som leder till relativ konsensus och det skadar absolut inte demokratin, tvaert om.

      Att ha en ledare som skraemmer ledamoeter till lydnad som Reinfeldt gjort hoer inte hemma i en demokrati.

    • rtordon says:

      Jag tror inte att vi behöver någon spärr alls. Ett mandat motsvaras ungefär av 0,3 %, så i praktiken blir ju spärren 0,3 % för att få in en ledamot i riksdagen. Jag håller faktiskt med dig att det skulle uppfattas som rörigt och att majoriteterna skulle skifta ofta, kanske rentav olika inför varje omröstning. Men jag är inte övertygad om att det skulle vara till nackdel för Sverige. Tvärtom skulle varje beslut vara beroende av vad folket faktiskt tycker i frågan. Rejält obehagligt för regeringen och svårtippade utfall i omröstningarna, men jag tror att det snarare är en vital spricka i blockpolitiken, än en nackdel.

      @ MrPerfect: Jag svarar gärna på kommentarer till mina egna inlägg. Du behöver inte känna ett behov att hjälpa mig med det.

      • mrperfect72 says:

        Jag hjaelper partiet. Det handlar om att laenka relevant och kommentera relevant. DET hjaelper partiet. Var glad foer kommentarer i dina poster Rtordon!

  4. Kalle says:

    Förlåt ! Det här uttrycket polsk riksdag använde jag bara för att skildra det kaos jag tror uppstår om inträdesgränsen sänks till 1-2 %. Det blir nog kollosalt rörigt och majoriteten skiftar hela tiden. Ett skräckscenario för vaje regering. Hur ska planering över huvud bli möjlig !

    • mrperfect72 says:

      Jag tror det handlar om att avskaffa tanken paa en stark regeringsmakt som piskar representanterna till lydnad och att i staellet i varje sakfraaga diskutera och foersoeka naa enighet i vad som aer baest foer oss alla tillsammans, naa breda loesningar foer hela samhaellskoroppen och alla dess funktioner. Loesningar som goer att baada haenderna kan jobba effektivt tillsammans och inte vinglaer aen hit och aen dit.

      Ja. I dagens system kan det vara kollosalt roerigt naer regeringsmakten skiftar aen hit och aen dit med utfoersaeljningar eller monopoliseringar eller om regeringsmakten aer korrumperad styrs rakt ner i centralismens ekonomiska finanskris-dike.

      Aktiv Demokrati leder sannolikt till en baettre politik.

  5. Josef Boberg says:

    Jo, förvisso… – Martin – för värre än den nu pågående fördjupningen av PartiKrati-eländet kan det väl ALDRIG bli, förhoppningsvis… :idea:

    F n med Fredrik Reinfeldt (video 8 min) i spetsen. Men det blir ju överhuvudtaget INGEN grundläggande skillnad på det med Mona Sahlin heller – p g a att RÄNTEBLUFFEN ÖVERGRIPANDE styr ALLA, tyvärr tyvärr… :cry:

Add Comment Register



Leave a Reply to Josef Boberg Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>