Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Är inte vanligt folk är för dumma för att fatta politiska beslut?

three_stooges

Tanken är att våra riksdagsledamöter ska representera ett tvärsnitt av den Svenska befolkningen på gott och ont. Så i många fall så har inte heller våra politiker tillräcklig utbildning för veta vad som är bra eller dåliga beslut. De får då lita helt blint på utomstående experter eller statliga tjänstemän.

I andra fall måste riksdagsrepresentanterna lyda blint vad deras parti topp säger åt dem att de ska rösta på (läs knapptryckarkompaniet) så frågan är om våra riksdagsledamöter faktiskt är så mycket bättre att fatta beslut en gemena man.

Skulle frågan vara för komplex för enskilda individer så kan man temporärt föra över sin röst till en delegat som man tror har de kunskaper som krävs. Alternativt så kan man välja att inte rösta alls i den frågan.

 

Blir det inte många “galna” förslag?

Mycket möjligt men det kommer inte att skilja sig ifrån de 3000-4000 motioner som riksdagen får ta emot årligen angående allt ifrån stort, smått, viktigt till oviktigt. Av alla dessa motioner så vinner endast 0.3 % riksdagsmajoritet (knapptryckarkompaniet, sida 93, 105). På samma sätt kommer de mest “galna” förslag inom AD att automatisk gallras bort. Och om de eventuellt inte skulle göra det så är det folkets vilja och det är även de som får stå för konsekvenserna.

Ska vi se till enskilda politiker på kommunnivå så verkar även de kunna komma på galna idéer utan folkets hjälp. Politikernas dröm i Götene angående en medeltidspark slutade med en nota på över 100 miljoner och en öda park något som enbart drabbar skattebetalarna. Tror ni folket skulle gjort samma misstag om de fick bestämma?

Dela med dig:
 • Twitter
 • Digg
 • MySpace
 • Skriv ut sidan
 • PDF
 • Kommentarer till Är inte vanligt folk är för dumma för att fatta politiska beslut?
Tagged with: , ,
Posted in FAQ
4 comments on “Är inte vanligt folk är för dumma för att fatta politiska beslut?
 1. Swed Simon says:

  ”Om folk verkligen hade varit för dumma för att begripa något om politik borde vi inte ha demokrati överhuvudtaget.”

  Du förlorar din demokratiska trovärdighet nu. Oavsett bristande effektivitet så handlar demokrati om att införa det samhälle folk vill ha, inte det ”som är bäst”. Är det omöjligt att se egenvärdet i det?

Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>