Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Världens bästa demokrati

recife

För ca ett år sedan påbörjades sökandet efter världens bästa demokrati. I demokratisk anda bjöds människor från världens alla hörn att deltaga med nomineringar och diskussioner. 158 projekt nominerades och av dessa gick slutligen 7 till final i en sista omröstning.

Denna tävling har blivit till en guldgruva av inspirerande initiativ för deltagande demokrati. De förtjänar alla stor uppmärksamhet. Speciellt finalisterna. Vinnaren i denna tävling blev:

Medborgarbudget i staden Recife i Brasilien


Motiveringen, fritt översatt:

Recife markerar en ny generation av medborgarbudget där deltagandet i kommunen inkluderar både beslutsprocessen och implementationen av budgeten.

Tidigare etablerade politiker och organisationer fick lämna sin makt till folket. Möten hölls för diskussioner inom specifika teman. Investeringar i informationsteknik användes för att så många invånare som möjligt skulle deltaga.

Medborgarbaserade kommittéer övervakar offentlig upphandling av byggentreprenader på veckobasis. Företag som användes i upphandlingen är skyldiga att anlita lokala medborgare och utbilda sin personal i samhällsrelationer.

Öppna tematiska forum diskuterade hur kommunala investeringar och användning av bidragsfonder påverkade kvinnor, mångfald, ungdomar, miljö, etnicitet med mera.

Barn från fler än 200 kommunala skolor är också involverade med förslag på sina skolor och staden.

Mobila omröstnings-stationer och Internet används för att öka tillgången till de som inte kan närvara vid mötena.

Nästan 20% av den vuxna befolkningen var involverad på något sätt i 2009 års budgetprocess, som ständigt förbättras genom årliga översyner. (Recife har över fyra miljoner invånare.)

Effekterna har varit omfattande både vad gäller påverkan över de offentliga utgifterna (cirka 220 miljoner euro över 10 år) och för att bredda och fördjupa vardagliga demokratiska processerna.

Dela med dig:
 • Twitter
 • Digg
 • MySpace
 • Skriv ut sidan
 • PDF
 • Kommentarer till Världens bästa demokrati

Började studera direktdemokrati 1994. Medlem i AD sedan 2009. Ordförande sedan 2010.

Tagged with: ,
Posted in Demokrati
6 comments on “Världens bästa demokrati
 1. MrPerfect72 says:

  Och allt medan levnadsstandarden ökade med hjälp av oljeberoendet fortsatte även populationen att växa… Folket ville ha mer av allt, mer datorer, mer betong, mer ungar. Girigheten fann inga gränser. Tyvärr var hela mänskligheten i detta avseende ungefär lika intelligenta som en grupp schimpanser som inte kunde se längre än 20 meter p.g.a. alla träden i skogen…eller…ja det vet jag faktiskt inget om… för kanske skulle schimpanser i detta avseende kunna vara intelligentare än människor om de bara kunde förstå det enkla sambandet?

  Om påsköns öde: http://www.hartford-hwp.com/archives/24/042.html
  Om överbefolkningen: http://in-gods-name.blogspot.com/2009/06/population-elephant-problems-with.html
  Om den exponentiella funktionen med målande exempel: http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY

 2. Wingates says:

  Jag gillar inlägget! Tycker om att se det påvisat, empiriskt, att det ökar engagemanget bland lokalbefolkningen, när dom får något att säga till om igen. _Representativ_ direktdemokrati alltså? Vilket långt krångligt ord för något så brilljant. En syntes mellan demokrati och direktdemokrati :) Det bästa av två världar om jag förstår det rätt?

 3. Magnus Gustavsson says:

  Jag hade missat detta!
  Fantastiskt roligt att se hur långt de kommit redan i Recife!!
  Just detta med budgeten är mkt viktigt och något jag alltid sett som en av hörnstenarna i en verklig demokrati. Och det ska vara hela budgeten, inte som de har i t.ex Härryda kommun, att kommundelarna får ynnesten att rösta om hur man ska använda 100.000 under nästa år…
  AD har system och mekanismer för hur man kan hantera mkt komplexa budgetsystem, som ett helt lands, och vi kan faktiskt bli en av vinnarna till det där priset inom kort!
  Nu blev jag riktigt glad!

Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>