Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Direktdemokrati – politisk kraft som växer

För första gången i svensk historia kandiderar ett direktdemokratiskt parti till riksdagen. Efter 20 år som politisk rörelse enas fyra partier och bildar Direktdemokraterna.

Rösträtten – ett system i ständig förändring

Röstsystemet i Sverige har förändrats mer än tio gånger de senaste hundra åren. Det fanns en tid när inte kvinnor eller socialbidragstagare fick rösta. Det fanns en tid när endast de med fastigheter fick rösta i kommunval. Röstsystemet utvecklas hela tiden. Nu är det dags igen! Denna gång för allmän rösträtt i sakfrågor.

De senaste åren har det gått framåt för demokratirörelsen både internationellt och i Sverige. I EU har det införts en förordning för rätten till medborgarinitiativ (ECI). Finland och Estland har redan utvecklade system för e-demokrati, men den största förebilden är Schweiz, där folket varit med och tagit politiska beslut i över 200 år. Kan de – så kan även vi i Sverige.

Vad är direktdemokrati?

Direktdemokrati som ideologi innebär att komplettera den vanliga representativa demokratin med inslag av folkstyre genom kontinuerliga folkomröstningar i sakfrågor. Tanken är att väljarna ska kunna påverka politiken även mellan de ordinarie valen.

DD har inget partiprogram

Vi är sakpolitiskt och ideologiskt obundet. Vårt mål är att varje medborgare ska kunna rösta direkt i alla stora frågor i riksdagen. Vi vill att folkets röst ska bli hörd. Det är vårt enda syfte och den enda punkten i vårt partiprogram.

Hur ska det fungera i praktiken?

Direktdemokraternas grundidé är att det genomförs folkomröstningar på internet i de politiska sakfrågor som engagerar människor. DD röstar sedan i riksdagen (eller kommunen), så som folket har röstat på nätet i den aktuella frågan. Förutom att få rösta i sakfrågorna vill vi även att alla ska få möjlighet att komma med politiska förslag som DD ledamöter gör om till riktiga motioner.

Motverkar det demokratiska underskottet

Det finns ett demokratiskt underskott i dagens samhälle. Antalet medlemmar i de etablerade partierna har minskat drastiskt de senaste decennierna. Samtidigt flyttas allt fler beslut till EU och företag och lobbyism har skaffat sig ett allt större inflytande de senaste åren.

Allt färre bestämmer allt mer

Direktdemokraterna menar att allt färre individer står för en allt större del av de beslut som påverkar samhället i stort och smått i allt från internationella frågor till lokala angelägenheter i kommunen och landsting.

Botemedlet mot lobbyism och korruption

Den deltagande demokratin – som direktdemokrati innebär – öppnar dörren för omröstningar i sakfrågor och ger även medborgarna möjlighet att utveckla nya politiska frågor. Samhället i stort kommer att kunna dra nytta av att många fler människor bidrar med sina kunskaper, åsikter och erfarenheter. Detta kommer att ge bättre förankrade beslut än vad vi har idag.

Vi vill inte på något sätt försöka ersätta politikerna eller byta ut det politiska systemet. Vi vill att alla medborgare ska få vara delaktiga och kunna påverka vårt gemensamma samhälle. Så som idén om demokratin var tänkt från första början.

—————————————————————-
För mer information, se vår hemsida: www.direktdemokraterna.se
För kontakt: press@direktdemokraterna.se
Pressbilder och PDF-dokument: www.direktdemokraterna.se/press/

Copyright © 2014 Direktdemokraterna, All rights reserved.

 

Dela med dig:
  • Twitter
  • Digg
  • MySpace
  • Skriv ut sidan
  • PDF
Tagged with:
Posted in Press