Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Demokratisk revolution i Sverige?

All Gizah Pyramids

Vi läser om oerhört spännande tider för miljontals människors framtid i Egypten, Algeriet och flera andra länder. I Egypten ser det ut att finnas tillräckligt många välvilliga och sympatiserande krafter för att det ska kunna få ett positivt resultat, medan den etablerade maktens motstånd i t ex Algeriet är desto hårdare.

De människor som ger sig ut och demonstrerar tar stora risker utan att veta utgången, men med förhoppningen att det ska kunna säkra välståndet och friheten för framtida generationer. Vår så givna demokrati finns också tack vare människor som riskerat mycket och även fått offra sina liv.

I andra stater med hård kontroll saknas ofta ett livskraftigt motstånd då livet ändå är hyfsat uthärdligt för det stora flertalet. I Kina upplevs t ex inte demokrati som så särskilt viktig av flertalet människor, och även utbildade kineser med lång vistelse utomlands kan ofta vara rätt nöjda med den nuvarande politiska strukturen. Samma attityd gentemot representativ direktdemokrati finns att höra i Sverige, då Reinfeld, Borg & co eller löftet från oppositionen känns som stabila, säkra och tillräckligt demokratiska. Att orka gå ut på torget och demonstrera för ökad demokrati känns rätt extremt för de flesta.

Det som driver en demokratisk revolution är givetvis många saker, men ett typ-exempel ser vi i Nord-Afrika där stigande matpriser, korruption och annat har lett till att många lider brist. I ljuset av den tillvaron känns en demonstration eller fysiska risker inte lika extrema. Skulle det ske en rad misslyckade riksdagsuppgörelser så att välståndet minskade drastiskt i Sverige, då skulle representativ direktdemokrati framstå som ett betydligt mer lovande alternativ för många, för att inte var så utlämnade till en handfull människor.

Bild: ©2006 Ricardo Liberato

Dela med dig:
 • Twitter
 • Digg
 • MySpace
 • Skriv ut sidan
 • PDF
 • Kommentarer till Demokratisk revolution i Sverige?
Tagged with: ,
Posted in Demokrati
One comment on “Demokratisk revolution i Sverige?
 1. Josef Boberg says:

  “När det nu är som det är, och ifall inget görs inom överskådlig tid – så kommer troligast Sverige, precis som Egypten, att förr eller senare få uppleva en folkresning. Men det är ju ingen lösning på någonting. Detta därför att, historiskt sett, så har sådant hittills aldrig lett till någonting annat – än att ett befintligt vanstyre av en nation – enbart har ersatts med ett något mildare vanstyre = hittills, i hela wår kända historia, så har ett nationellt vanstyre – aldrig ersatts med ett aktivt kontinuerligt folkstyre – såvitt jag känner till den saken.” – slut citat härifrån.

  Dock… – FRIHET = ALLA KRIG SLUT ÄR ! – och förr eller senare MÅSTE det bli aktivt kontinuerligt folkstyre i Sverige – som jag ser det. Över, lite längre tid sett, i alla världens övriga länder också.

  I o f s så kan jag ha fel i det – men det “vet” jag att jag ej har.

Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>