Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Ny slags allians möjlig 2010

Partiet jag talar om heter Demokratiskt Initiativ och bygger på att småpartier i allians ska samverka för att komma förbi 4%-spärren. Kanske det inte så konstigt att de små partierna under 4% kontrar och resultatet kan dessutom bli svidande effektivt mot de stora partierna.

Alla de som tidigare tvingats välja mellan sju partier för att deras röst ska påverka balansen i riksdagen kan, om Demokratiskt Initiativ blir verklighet, välja mellan ca 20 partier som dessutom kommer ha stor chans att få mandat i riksdagen efter valet.

Alla partierna kan denna gång välja att diskutera och vara ute i god tid innan sina kongresser, vilket kan garantera ett lyckat genomförande. Hur många av de som tidigare tvekade att rösta på ett litet parti kommer nu känna sig fyllda med förtroende att äntligen rösta på ett litet parti?

Feminism, fildelning, integritet, pensioner, EU och sjukvård har länge retat upp folk. Den splittring som finns i kombination med 4%-spärren ger oss inte demokrati, den saboterar demokratin.

Hur många av de som röstar blankt eller ligger på sofflocket kommer finna stort nöje i att rösta om vi kan ge dem fler alternativ?

Kanske Sverige kan komma så högt som 90% med denna strategi? De stora partierna har de senaste valen skapat fler vallokaler, vilket gör det extra besvärligt för de mindre partierna att placera ut valsedlar och Piratpartiets valsedlar kastades t.o.m. bort i strid mot vallagen.

Samarbete för att komma fram med folkets vilja blir därför en logisk följd.

Gudrun Schyman ur Feministiskt Initiativ uttalar sig negativt om demokratin i sin blogg: ”Vem värnar demokratin?”

Valmyndigheten kontrar: ”Schyman har fel om valsedlar”

…men det är klart som korvspad att valmyndigheten är politiskt allierad med sittande makt och att vallagen gynnar de sittande partierna. De vill inte ha konkurrens, helt enkelt och glömmer medvetet bort det viktigaste som finns, nämligen demokratin.

De stora partierna har partistöd. Det har inte de små partierna, därför har de inte haft en rimlig chans fram tills nu. Hur demokratiskt är detta egentligen?

Medborgarna tillåts inte prioritera mellan partierna på ett demokratiskt sätt. Alla partier borde givetvis uppmärksammas i proportionerlig andel till medlemsantalet, samt ges proportionerlig andel partistöd.

Om man ska ha en 4%-spärr ska folket givetvis kunna rangordna sina röster mellan stora och små partier så att inte deras röst är bortkastad om förstahandsvalet och andrahandsvalet inte kommer in.

Styrelser och medlemmar i de inblandade partierna kan nu diskutera saken fram till sina kongresser och lägga förslag till dem samt utse representanter till samarbetet.

Det ska bli intressant att se hur valet kommer se ut när effekten av av att vara en stor grupp ges även till de mindre partierna att rida på.

Votera nedan!

Dela med dig:
 • Twitter
 • Digg
 • MySpace
 • Skriv ut sidan
 • PDF
 • Kommentarer till Ny slags allians möjlig 2010

Jag var med på Aktiv Demokrati's första möte då partiet startades och de första stadgarna skrevs. Jag var sedan aktivt drivande under en längre tid tillsammans med Magnus Gustavsson. Jag arbetade hårt på gatorna i Växjö med namninsamlingen till partiet och gjorde denna video: http://www.youtube.com/watch?v=qVsMQUJUxzs ... som sändes i TV3

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Demokrati
49 comments on “Ny slags allians möjlig 2010
 1. mrperfect72 says:

  Barack Obama: Real Leadership on Technology

  Change is possible.

 2. northpirate says:

  En sak är säkert, jag hoppar av skutan ifall det skulle bli verklighet. Vi i Piratpartiet ska fokusera på vår politik våra ideal och vår ideologi.

 3. MrPerfect72 says:

  Finns det en motsaettning i att fokusera på piratpartiets ideal och samtidigt se till att komma in i riksdagen?

 4. Mihkel says:

  Just vad jag skrev dagen före
  http://nord.sjukvardspartiet.org/#post200

  De som står utanför bortmotade av spärrar och administrativa hinder går samman i en valtekniskt valförbund. Alla som är med driver sitt partis linje och medborgarna använder instrumentet att kryssa den kandidat och parti man vill ha. Alla hjälper alla över hindren och att få några platser i församlingen är bättre än ingen. Det finns faktiskt en möjlighet att ha 15% som riktmärke, dvs 50 platser och det skulle räcka till att fördela.

  Mihkel
  Sjukvårdspartiet

 5. Mihkel says:

  Varje parti står för sin åsikt i enett valförbund. Medborgarna röstar på den kandidat och parti man vill ha. Alla hjälper varandra fram. 15% och 50 mandat i Riksdagen att satsa på.

  Mihkel
  Sjukvårdspartiet

 6. MrPerfect72 says:

  Jag tror att om “northpirate” hoppar av piratpartiet saa kommer han aendaa roesta paa piratpartiet. Gemensam lista eller inte. Det ligger liksom i hans intresse, verkar det.

  Roestar han paa piratpartiet om de har egen lista och de faar 0-3,9% saa kommer inte piratpartiet inte in.

  Roestar han paa en piratparti-kandidat via Demokratiskt Initiativ saa faar han naestan garanterat in aatminstone 3 kandidater i riksdagen.

 7. Mihkel says:

  För att möta blockpolitiken som den nu utmejslas måste de små utmanarpartierna slår sig samman och bildar en så stark grupp att de kan bli vågmästare. Piratpartiet, FI, Junilistan tillsammans med lokala partier skulle kunna bilda en valförbund som har en möjlighet att nå 15% av väljarkåren. De små partierna som inte får vara med i talarstolen i Almedalen skulle på detta sätt slänga in grus i blockpolitiken.

  Det behöver inte vara Höger eller Vänster det kan bli något annat!

 8. Äntligen skulle jag kunna rösta paa Enhet och de skulle ha en rimlig chans att komma in i Riksdagen. :D

 9. Magnusgus@AD says:

  Mkt roligt att se att vi har sjukvårdspartiet med i båten!: http://iloapp.sjukvardspartiet.org/blog/nord?Home&post=200
  Hoppas fler ser potentialen i detta!

 10. Feminist says:

  Bra initiativ! Ja. Demokratiskt Initiativ har min röst.

 11. Leif says:

  Ser ok ut men varrör ska alla FI’s kandidater vara överst? Kan vi inte blanda kandidaterna mellan de strörsta partierna?

 12. Anonym Pirat says:

  Intressant. Ja, kanske, om inte hybris har intagit partiet efter EU-valet. Hoppas fler gillare iden, men jag tycker precis som Leif att vi ska sprida ut toppnamnen mellan de “stora” småttingarna.

 13. henrik says:

  Äntligen äntligen…

  Det här har jag väntat på, nu kan det hända grejor.

 14. Magnusgus@AD says:

  Hur namnen ska spridas ut är en delikat fråga.
  Låt oss hoppas att den inte ger låsningar i form av önskemål om absolut rättvisa.
  Det optimala vore om valresultatet gav mandatfördelningen så mkt som möjligt. Om alla kryssar kandidaterna från sina partier så får vi den sammansättning i riksdagen som vi vill.

  • Bertil Engfeldt says:

   Det finns flera listor i riksdagen man får helt enkelt dela ut första namnet så att varje större samarbetande parti kan vara säkra på att få ett mandat.Sen fördelar man partistöd efter antalet kryss

 15. mrperfect72 says:

  Ja och Nej. Eftersom 4% innebaer att 0,04*349=ca 14 kandidater kommer in har placeringen paa listan mindre betydelse. Hur folk kryssar har daeremot stor betydelse.

  Jag tror att grupperingen av partiernas medlemmar goer det enklare att hitta raett person att kryssa paa, samt att det rent mentalt kan vara bra foer ex. “Northpirate” tidigare i kommentarerna….men vi skulle ju tillsammans kunna roesta om denna lilla detalj. :)

 16. Roger says:

  Allians 4 procent – mot riksdagen -
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article5508803.ab

 17. Om FI, PP och JL vill samarbeta tycker jag att det liknar en bra utveckling. Ingen 4%-blockering. Det blir MP om de har >4% i opinionen, annars Enhet och endast Enhet om de kommer med i ett samarbete.

 18. Bertil Engfeldt says:

  Det är en bra ide men dåliga exempel när man sätter upp ett exempel på en lista blandar man partierna. Första fem fi och sen piraterna väcker ont blod och försvårar samarbete

 19. mrperfect72 says:

  respekterar din tro, men det tror inte jag helt automatiskt. Grupperingen kan vara bra rent mentalt. Att ex. Piratpartisterna inte “blandas” med Feminister. Enklare vid sjaelva roesttillfaellet att hitta och kryssa kandidat dessutom. :-)

 20. mrperfect72 says:

  …hur man goer det exakt kan ju voteras om i en samarbetsdiskussion. De 14 med flest kryss kommer ju in om jag fattat saken raett.

  • Bertil Engfeldt says:

   Det funkar faktiskt inte riktigt på detta sätt. I varje valkrets kommer en eller flera personer in för kunna kryssa in någon måste den personen kryssas med minst 8% av partiets röster(kommer att sänkas till 5% om riksdagen ändrar lagen) i den valkretsen för att passera dom i toppen. med 29 valkretsar bör man dela upp dessa mellan de samarbetande partierna. T.ex. Junilistan toppar i Västerbotten där dom är starkast (SPI tar Halland o Malmö) Fi tar Simrishamn osv med de andra partierna. Vi får ju min 7% dvs knappa 25 mandat, varför räkna på 4% och 14 mandat???

 21. mrperfect72 says:

  Ja. Det sabbar ju en hel del. tror du verkligen paa olika listor i olika delar i hela landet?

  Men, kanske du har raett, kanske systemet goer att vi maaste ha den diskussionen och foerdela raettvist. Om du har du ett mer konkret foerslag saa kan jag publicera detta.

  Id’e: Kanske man i alla fall skulle kunna ha en och samma lista foer hela landet och mixa den och paa saa vis faa det mer demokratiskt?

  Jag tror att en lista som den vi tagit fram kommer faa maanga kryss och partierna kan ju dessutom uppmana vaeljarna att kryssa paa ett speciellt vis om de vill det.

  ex. “kryssa endast vaara tvaa toppkandidater om du bor i valkrets X. Nisse om du har jaemn siffra i ditt postnummer och Sara om du har ojaemnt postnummer. Detta kommer sannolikt maximera mandatet i riksdagen.”

 22. Bertil Engfeldt says:

  Man får endast kryssa ett namn sen vinner väl alla på eventuella lokalkändisar. Förhandlingar behövs självklart och då får man göra en bedömning hur starka var en är men alla ingående parter bör (måste garanteras minst 1 mandat) Alla interreserade parter bör väl samlas i början på hösten. Vi behöver nog ett nytt partinamn också och en neutral styrelse. Du kan kontakta Mikhel Nömm. Bertil Engfeldt Ordf Sjukvårdspartiet Sth

 23. Bertil Engfeldt says:

  Vart tog de äldre inläggen vägen

 24. mrperfect72 says:

  Jag har kontaktat alla smaa partier via deras hemsidor, forum och e-mail-adresser och foervaentar mig att de som gillar ideen gaar in i http://www.aktivdemokrati.se‘s forum eller i denna blogg och laegger fram sina foerslag saa som du har gjort.

  E-mail kan man inte lita paa i dagens laege med oevervakning och en maktstruktur som foersoker sementera sin makt.

  Varfoer och hur ska man garantera minst 1 mandat? – Maaste vi inte acceptera det foeraaldrade valsystem vi arbetar under tills vi faar mandat nog att foeraendra det?

  (klicka paa laenken “Äldre kommentarer” om du vill)

  Jag tror att ett moete mellan partiernas ledare/valda representanter kan aastadkomma en lista/listor som vi alla kan acceptera och som ger alla samma chans att lyckas och som beror paa antal kryssningar av vaeljarna.

 25. Bertil Engfeldt says:

  Om ingående partier inte får minst ett mandat tror jag knappast att dom är interreserade. Man garanterar platserna genom att ettan på listan med största sannolikhet är den som kommer in, jag tror att du har en övertro på betydelsen av personkryssen. Vi måste nog komma in först innan man kan ändra valsystemet. I Stockholms län är det nästan omöjligt tänk på att ex om piraterna skall kryssa kandidater måste nästan alla kryssa samma person för att den skall komma in det behövs mycket undervisning för att det skall funka. Det är därför som man måste dela upp valkretsarna mellan partierna gäller toppnamnen

 26. Bertil Engfeldt says:

  Du kan nå mig på mobil 070-606 9937 det kanske är bättre att snacka först ibland kan jag inte svara på grund av jobbet, första mötet bör endast vara av sonderande karaktär.

  • mrperfect72 says:

   Kanske du ni ska jobba ihop ett foerslag i ditt parti, svp, och ni tillsammans kommer med ett konkret foerslag om hur ni vill samarbeta?

   Jag befinner mig utomlands och kommunicerar helst via bloggar och forum, speciell naer det finns gott om tid, som nu, men det finns personer i http://www.aktivdemokrati.se som gaerna kommunicerar via andra kanaler. Prova att ringa ex. Magnus Gustavsson i Hindaas kolla i Eniro.se!

 27. Josef Boberg says:

  Min syn på AKTIV VALSAMVERKAN finns här:idea: – men det är bråttom – för “utgångsdatumet” för valet 2010 är den 1 mars 2010 :!:

 28. Josef Boberg says:

  Apropå “fel tråd” – så har just upplevt hur bökigt det är att hitta det inlägg på den här bloggen – som det skulle ha passat som “handen i handsken” att lämna en idékommentar till. Jag gav upp efter ca 5 minuters letande.

  Tips. Överväg att göra ett RUBRIK-register över ALLA blogginläggen i fallande datumordning – på samma sätt som den här mannen har gjort HÄR. Han kallar det för “Bloggarkiv” – och har placerat klicklänken till bloggarkivet högt upp på sinA sidor med widgets.

 29. Nuvetvi says:

  Kan man lita på ett riksdagsparti. Jo, att de är emot SD.
  Något annat? Jo, att sdare trakasseras. Vääääldigt begåvat!
  Skyll er själva som röstar bort er själva.

  • MrPerfect72 says:

   SD aer inget alternativ helt enkelt foer att SD repellerar alla andra partier. Daa fungerar ju inte ett samarbete alls. Hade SD varit rumsrent hade SD kunnat vara med i samarbetet. Maenniskor ur SD aer dock vaelkomna in i http://www.aktivdemokrati.se som medlemmar om de foeljer stadgarna och aer foer mer demokrati enligt partiprogrammet.
   Man kan alltsaa vara emot dagens invandringspolitik och vara medlem i http://www.aktivdemokrati.se

 30. mrperfect72 says:

  Till frihets-partiet.se

  Hej Peter och alla andra medlemmar i Frihets-partiet!

  Lycka till i valet. Om ni efterhand inser att ni behöver samarbeta precis som vi vill så är ni varmt välkomna att samarbeta med oss. Kanske om detta valet inte ger tillräckligt mandat i riksdagen?

  Jag antar att ni har en bra anledning att köra ert eget race att komma förbi 4% som motiverar er och ni kan gärna presentera den om ni vill.

  Vi har upptäckt att det som är problemet för de flesta partier är den odemokratiska 4%-spärren. Det är därför vi vill samarbeta med andra partier.

  Vi menar verkligen allvar med vårt parti och vi värderar våra väljares givna röster högt. Det är därför vi vill att partiet verkligen ska komma in i riksdagen så att våra väljares mandat verkligen räknas och representeras i riksdagen.

  Genom att jag personligen står enad med er i ex. pedofilfrågan, vad ex. gäller kemisk kastrering av farliga pedofiler, tycker jag verkligen att vi alla borde vilja samarbeta om detta.

  Jag tror att våra och era väljare skulle se det positivt med samarbete mot 4%, verkligen.

  Lite länkar om samarbete:

  Två riksdagspartier som samverkade:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Centern_%28valsamverkan%29

  Tidningsartikel:
  http://www.vt.se/debatt/fritt/artikel.aspx?articleid=5031914

  Om valsamarbetet vi föreslar:
  http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/07/06/ny-slags-allians-mojlig-2010/

  MVH
  MrPerfect72
  Medlem i http://www.aktivdemokrati.se
  Den 2010-02-13 skrev Peter Schjerva i frihets-partiet.se
  :> Hej!
  >
  > Från och med nu kan man kommentera våra blogginlägg. Vilket hade du läst?
  >
  > Jag förstår utmärkt din idé men vi har redan bestämt oss för att köra ett
  > eget race.
  >
  > Jag önskar dig dock all lycka i dina förehavanden. Idén är högst intressant
  > och det är alltid trevligt med intelligenta och nytänkande människor som
  > kläcker kreativa och nyskapande idéer.
  >
  > MVH
  >
  > Peter Schjerva
  >
  >
  > On Wed, 10 Feb 2010 17:46:18 +0700, MrPerfect72
  > wrote:
  >> Hej Killar!
  >> Läste det senast blogginlägget ni gjorde.
  >> Tyvärrkan man inte kommentera i er blogg.
  >> Förslag:
  >>
  > http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/07/06/ny-slags-allians-mojlig-2010/
  >> Ni måste ha bestämt er innan 15:e februari.
  >> Kan bli en ny medial skräll som gynnar fler nya småpartier.
  >> Ni kan svara/fråga direkt i bloggen om ni vill.
  >> MVH
  >> MrPerfect72
  >> Medlem av http://www.aktivdemokrati.se

 31. Josef Boberg says:

  Personligen så är jag in i märgen övertygad om att det vore till en ovärderligt STOR fördel för valsamverkanidén – om ALLT som har med specifika intressefrågor att göra förpassades till soptippen per omgående – till förmån för DET ENDA AV INTRESSE = den gemensamma agendan att bli riksdagspartier efter valet 2010 = bryta den nu ca 40-årat hopplöst förlegade BlockPolitiken = BlockeringsPolitikenhälsar Josef B. 8)

 32. MrPerfect72 says:

  Noll partier vill alltsaa paa allvar samarbeta i valet med http://www.aktivdemokrati.se foer att komma foerbi 4% Hmmm…

  Alla som har sina vaeljares vael som fraemsta maal borde logiskt saett vilja samarbeta.

  Ett parti, Ja, endast ett parti, har alltsaa viljan att samarbeta foer att komma in i riksdagen och fullt ut kunna representera vaeljarna till 100% demokratiskt, naemligen http://www.aktivdemokrati.se – Partiet som styrs direkt av vaeljarna.

  Bra. Nu vet vi det.

 33. johan olson says:

  Var tog demokratin vägen?

  Snart val till riskdagen. Valet står mellan pest eller kolera. Sverige är nu en två partistat med ett höger- och vänsterblock. Demokratin är svårt sargad. Det är omöjligt för mindre partier att göra sig hörda och än mer att ta sig in i riksdagen med 4% (~250000 röster) spärren.

  Småpartierna har inte insett att de behövs som en samlad kraft i svensk politik. Inte som enskilda entusiaster som envist tror sig kunna få ihop dessa 4% av egen kraft.

  Nej, utan som en oberoende grupp i riksdagen som inte baseras på dagens partier utan på friska idéer. De som har intressen för folkets väl och inte plånboken eller partipiskan.

  Detta låter sig inte göras på traditionellt vis därför efterlyser jag samarbete!

  Gå samman på en gemensam valsedel alla Ni små partier, intresseorganisation och föreningar som har ambitionen att förändra och förbättra Sverige.

  Bygg valsedeln på överenskommelse om att den som får flest kryss blir invald i därpå fallande skala. Det är fullt möjligt att göra ett sådant avtal. Det ger en total demokrati och ökar möjligheten till personval. Gör plats för alla som uppfyller de mest gemensamma grundpolitiska kraven som demokrati, medmänsklighet mm

  Då kan jag rösta på den jag anser mest lämpad att representera mig i riksdagen. Det må vara Gudrun Schyman – FI, Nils Lundgren – Junilistan, Rickard Falkvinge – Piratpartiet, Leif Ekström – SPI eller varför inte någon från villaägarna eller hyresgästföreningen.

  Det viktiga är att min röst på detta sätt inte blir bortslängd! Jag kan vara trygg med att listan av oberoende demokrater kommer att nå 4% och därmed minst 14 platser.

  Jag uppmanar till samling i en ny tredje grupp i riksdagen, den oberoende!

  Johan Olson

 34. johan olson says:

  Kommentaren ovan är en debattartikel som publicerats i flera tidningar bl.a. DN, SDS, Dalademokraten m.fl.

  Intresset frö valsamverkan och ett oberoende block är stort och flera kommentarer har kommit från olika håll. Så stå på!

  Johan Olson

  • MrPerfect72 says:

   Jo. Det var exakt detta jag tog initiativ till i god tid. Jag foersoekte kontakta alla smaa partier foer att faa deras partiledningar med paa taaget,

   Alla partier jag kontaktade avboejde. Intressant. Foer mig antyder detta att deras styrelser aer korrumperade av sittande makt att de inte vill samarbeta och inte vill utgoera ett verkligt hot mot sittande politikeradel.

   Alla jag pratade med i Aktiv Demokrati var samtidigt positiva till dennna ide, men vi behoever faktiskt fler medlemmar om det ska bli foeraendring paa valsamarbetes-punkten.

   ca 2000 nya medlemmar borde raecka. Ut och lyssna, diskutera och samla fler medlemmar nu! ;-) Det borde finnas en hel del som aer troetta paa sittande politikeradel just nu.

  • MrPerfect72 says:

   Hej Johan!
   Jag laeste aeven din presentation.

   Om du vill naetverka foer ett valsamarbete nu saa aer det nog foer sent infoer valet 2010, men infoer 2014 vore det helt klart intressant om du kan faa med dig Junilistan daer jag antar att du har maanga kontakter.

   Ett foersta initiativ av ett av de stoerre smaapartierna skulle sannolikt kunna faa med sig fler, speciellt om det sker i ett tidigt skede. Det ger tid till naetverkande och diskussioner med folk.

   Det kan kanske finnas en moejlighet foer dig att komma med paa Aktiv Demokrati’s lista med beteckningen “Junilistan” eller “f.d. Junilistan” som ett foersta oegonoeppnande steg i processen. Magnus Gustavsson har koll paa laeget med listan.

   MVH
   MrPerfect72

 35. mrperfect72 says:

  En glad nyhet. Mikael Engström http://www.tillit.info/ vill samtala med partiets medlemmar.

4 Pings/Trackbacks for "Ny slags allians möjlig 2010"
 1. [...] Jo. en lösning heter givetvis valsammarbete. Jag beskriver valsammarbetet i denna artikel. [...]

 2. [...] folkstyre, låtsasdemokrati, piratpartiet, politik trackback Ett enfrågeparti som vägrar valsamarbeta för att undvika 4%-spärren , som vägrar låta medlemmarna bestäma politiken på andra områden än fildelning leder givetvis [...]

 3. [...] enda partiet som sedan god tid erbjudit valsamverkan till alla i valet 2010 är Aktiv Demokrati. Du kan nu uppmuntra mindre partier att valsamverka [...]

 4. [...] kan en del partier anses vara mindre intressanta inom politiken eftersom de inte vill valsamverka som ex. Aktiv Demokrati (det enda valsamverkande partiet) och ligger mycket långt ifrån [...]

Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>