Vi byter namn och hemsida till Direktdemokraterna

Lite trevande, men ändå

Reaching-Hand-by-olga.palma_

Det börjar diskuteras direktdemokrati här i Sverige, vilket givetvis är glädjande för Aktiv Demokrati. Jimpan försöker relatera till Schweiz och frågar sig trevande om skärpta asyllagar och kvinnlig rösträtt är produkter av direktdemokratin i landet. Märkligt, jag hör aldrig någon som ifrågasätter den representativa demokratin pga Hitler, Stalin eller Mugabe? Detta intresserar även Jinge:

Möjligen är det utopiskt, men jag vet ingen annan väg. Vi har sett hur politiker lovat dyrt och heligt att de inte ska medverka i lagstiftning som begränsar individens integritet, för att sedan stå och snyfta om mamma i riksdagen. På något sätt måste vi försäkra oss om att de som blir valda faktiskt går iland med att stå för sina löften. Möjligen borde valmanskåren ha rätt att kräva nyval, eller kunna avsätta enskilda politiker mellan valen?

Somliga kanske säger att vi fått de politiker vi förtjänar, men det kan jag inte hålla med om. Vi förtjänar faktiskt politiker som står för sådant de lovar väljarna. Frågan är bara hur vi ska bära oss åt för att snabbt göra oss av med sådana som sviker sina ideal?

Sedan förlöjligar Jinge gladeligen alla andra angrepssätt än att försöka hitta bättre politiker. Precis som om de inte skulle vara en produkt av sin omgivning. Tydligen är detta känsligt för Jinge som modererar bort mina (hövliga) kommentarer på 1:a platsen för svenska politiska bloggar…är det så den har vunnit sin popularitet?

Nej, det är nog dags att debattörer som vill på allvar pröva direktdemokratins förtjänster vänder sig mot hemmaplan, vi som jobbar med DD finns faktiskt här hemma! För den som yrvaket mumlar, vardå…?, kan jag rekommendera att börja här: Grassroot Political Parties in Sweden

Läs även andra bloggares åsikter om

Dela med dig:
 • Twitter
 • Digg
 • MySpace
 • Skriv ut sidan
 • PDF
 • Kommentarer till Lite trevande, men ändå
Tagged with: , , , ,
Posted in Demokrati
4 comments on “Lite trevande, men ändå
 1. Jimmy says:

  Hejsan,
  Kul att ni hittade mitt inlägg om Schweiz!
  Jag vill bara understryka att jag skrev den utifrån en ståndpunkt att det behövs mer inslag av direktdemokrati, och inte minst decentralisering, och syftet med texten var att med den utgångspunkten visa på eventuella problem som man bör undvika. Det var alltså inte avsett som något slags skuldbeläggande av den schweiziska modellen genom att förknippa den med exempelvis SVP.
  Texten riktades också till en målgrupp som jag utgår från är positiv till direktdemokrati. Det framgår kanske inte av själva texten, och är inte uppenbart för den som ramlat in på min blogg för första gången.
  Med vänliga hälsningar,
  Jimmy

 2. Magnusgus@AD says:

  Hej, Jimmy!
  Mkt roligt att se ngn som skriver såpass mkt om DD. Grejen med målgruppen är att jag tror vi kan se fram emot en betydligt större sådan nu, efter de många självmålen som aldrig tycks ta slut hos eliten..
  Så det är dags att vidga vyerna.
  Vad säger du om vårt partiprogram?

  MVH/
  Magnus

 3. wabbit says:

  pga påtryckningar från diverse håll blev jag tvungen att lägga ner sidan [wabbit . blogg . se] för direktdemokrati och revolution….kan inte gå in på vilka som kom med påtryckningarna men du kan nog klura ut det själv….

 4. karlmb says:

  Du skojar?
  Maila mig!

Add Comment RegisterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>