Moderat partikultur i riksdagen bygger på tystnad och lydnad. Självständiga ledamöter möts av utskällning inför hela riksdagsgruppen, skriver den förra M-riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson i en ny bok.
Partikulturen inom Moderaterna präglas av makt och misstänksamhet. Särskilt bråkiga ledamöter möts av öppen utskällning från partiledaren Fredrik Reinfeldt, enligt Pålsson.
Hennes bok heter Knapptryckarkompaniet och skildrar Pålssons erfarenheter som riksdagsledamot under två mandatperioder. Det är en mycket pessimistisk skildring av riksdagsledamöternas roll och inflytande.
"Vi ledamöter fungerar mest som statister, som något vackert att visa upp när demokratin behöver ett ansikte", skriver hon.
Pålsson kom in i riksdagen 2002 och upplevde redan under oppositionsåren att det var lågt i tak i partiet med begränsade möjligheter för enskilda ledamöter att komma till tals och påverka. Men det var ingenting mot hur det blev den andra mandatperioden när Fredrik Reinfeldt blev statsminister.
"Då sänktes ribban ytterligare. Frihetsgraden var noll och utrymmet för egna ställningstaganden obefintligt", skriver Pålsson.
Hon beskriver ett tillfälle när den moderata riksdagsgruppen försökte hävda sin mening i samband med beslutet om FRA-lagen:
Då möttes den av statsministerns ord: "Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat", hävdar Anne-Marie Pålsson att Fredrik Reinfeldt ska ha sagt.
Anne-Marie Pålsson beskriver hur Reinfeldts ord gjorde henne bedrövad. "Det jag misstänkt länge och det som många hävdat - att vi bara är ett lydigt transportkompani - fick jag nu svart på vitt på av min egen partiledare."
Hon beskriver hur den tidigare så positiva inställningen till Reinfeldt fick sig en rejäl törn. Många i gruppen gav uttryck för sin besvikelse. "Det var som om förtrollningen hade brutits, och efter det handlade det bara om att stålsätta sig mot nya maktuttryck från partiledarens sida", skriver hon.
Statsminister Fredrik Reinfeldt avböjer att kommentera kritiken.
Anne-Marie Pålsson medger att hon tecknar en mycket dyster bild av hur det är att vara riksdagsledamot.
-Ja, det är klart att det är spännande att sitta i maktens centrum, men det är ju inte det uppdrag som allmänheten tror att det är, säger hon till TT.
Något utrymme för självständiga ledamöter finns inte, hävdar hon.
-Särskilt inte om man representerar regeringsmakten, då är det utrymmet i stort sett obefintligt.
/ TT