Vakna skrev:Jag föreslår i detta ljus att AD istället vänligen informerar om varför FB inte är ett bra val av kommunikationskanal för politik och att AD söker med ljus och lykta efter ett säkrare inloggningsalternativ som kan få verklig trovärdighet i politiken och i datorvärlden.
Jag tror vi är överens från tidigare diskussioner om detta. Vidare diskussioner kan ju förstås ändra på detta.
* vi ska använda e-legitimation när medborgare röstar på motioner i riksdagen.
E-legitimation är en standardiserad inloggning knuten till personnummer. Idag är det huvudsakligen banker som implementerat den typen av inloggning. E-legitimation används idag för exempelvis deklarationer och bankärenden.
Vi har i vår medlemsdatabas ett fält där vi bockar av när medlemmens identitet har bekräftats. Detta utgör ett alternativ som vi kan använda idag, men som innebär ganska mycket manuellt arbete. Det är inte lätt att göra en sådan kontroll säkert. Men det kan ändå utesluta enklare former av bedrägerier.
Det vi främst vill undvika är att någon har flera användarkonton och på så vis kan rösta mer än en gång.
När det gäller partimedlemmar, kan vi ändå undvika enklare former av dubbelregistrering eftersom det inbegriper inbetalandet av en medlemsavgift.
Facebook är inte ett alternativ till säker inloggning. Vi behöver fortfarande kontrollera att personen verkligen är den hon säger hon är och att personen har rösträtt i Sverige.
Syftet med inloggning via Facebook är att öka antalet användare för att sprida ryktet om AD. Förhoppningen är att fler ska pröva på valsystemet när de slipper den tröskel det innebär att välja användarnamn, få bekräftelse via e-post, och sedan hantera ett nytt lösenord. Genom FB kan vi automatiskt välja ut ett ledigt användarnamn och ta e-post direkt från FB för att möjliggöra en blixtsnabb registrering, utan att behöva använda e-postverifiering och utan att besvära användaren med lösenord eller väntetider. Nästa gång en omröstning postas på ett socialt nätverk ska det vara superlätt att deltaga.
Om du har betänkligheter kring anonymitet etc, så finns det all anledning till det. Men jag skulle nog oroa mig mer för de saker som inte är direkt påtagliga. Jag tog upp en del av detta här:
http://aktivdemokrati.se/forum/viewtopic.php?f=82&t=1633&p=13839#p13839 men har ännu inte fått något svar på det. Och det är lite synd, för FB än nog inte ens den största boven i sammanhanget. När det gäller FB har jag numera ganska klart för mig vad som händer bakom kulisserna. Och om ni vill engagera er i detta, långsiktigt, så kan jag nog ta och förbättra webbplatsen betydligt i detta avseendet.