Forum

HJÄLP med texter

Utveckling av hemsidan

HJÄLP med texter

Inläggav jonas » 2010-10-18 20.24

Vi behöver bra profesionella texter. Om det hjälper, så ignorera nuvarande texter helt och hållet och skriv nya. Använd gärna detta forumet för att föreslå nya texter. Se gärna på andra politiska partiers webbplatser för motsvarande texter.

http://aktivdemokrati.se.preview.binero.se/
Detta är den viktigaste texten av alla. Den bör vara kort och fånga intresset för så många besökare som möjligt.

http://aktivdemokrati.se.preview.binero.se/dd/
Detta ska vara en fördjupning av vårt koncept. Gärna med referenser till forskning och annan dokumentation som stödjer konceptet. Se på wikipedia för inspiration till lämplig stil.

http://aktivdemokrati.se.preview.binero.se/om/
Denna sida ska ge en introduktion till partiet och vår organisation. Vilka vi är och hur vi fungerar. Texten ska besvara de främsta och viktigaste frågorna och ge ett professionellt och seriöst intryck. Vidare detaljer, så som partiets historia, etc, kan finnas på undersidor. Med "vilka vi är" menas *inte* en beskrivning av medlemmar eller styrelse, men vi kan länka till sidan som listar aktuell styrelse.

http://aktivdemokrati.se.preview.binero.se/agera/
Sidan för att "bli medlem" ligger som en undersida till denna. Titta gärna på andra politiska partiers webbplatser för inspiration.

http://aktivdemokrati.se.preview.binero.se/press/
Denna sidan är till för media så som dagstidningar, TV, osv. Ska innehålla kontaktuppgifter, pressmeddelanden, prenumeration på pressmeddelanden, färgprofil, logotyper, pressbilder och eventuellt artiklar från andra tidningar eller texter som kan användas vid skrivande av artiklar, så som intervjuer med medlemmar.

http://aktivdemokrati.se.preview.binero.se/kontakt/
Alla kontaktuppgifter inklusive länk till förtroendevalda och kontakter för olika regioner. Även postgironummer med mera.
Aktiv Demokrati byter namn till Direktdemokraterna.
Vi håller på att migrera till http://www.direktdemokraterna.se

Deltag i våra möten för att hjälpa till att föra partiet framåt.
Användarvisningsbild
jonas
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3687
Registrerad: 2006-09-18 22.57
Ort: Göteborg

Re: HJÄLP med texter

Inläggav robwe » 2010-10-18 21.22

Ok, jag ska göra ett försök. Om jag gör ett förslag så publicerar jag direkt här i forumet för diskussion. Jag har bokat in mig på två till artiklar på Sourze den här och kommande veckan, men jag ska nog ha tid att kolla lite på dessa texter.
Användarvisningsbild
robwe
Medlem i partiet
 
Inlägg: 344
Registrerad: 2006-01-25 23.23
Ort: Linköping

Re: HJÄLP med texter

Inläggav jonas » 2010-10-18 21.50

Delvoriah arbetar just nu på http://aktivdemokrati.se.preview.binero.se/

Och jag tänkte att jag skulle kunna använda http://demokrati.alternativ.se/ till http://aktivdemokrati.se.preview.binero.se/dd/
Aktiv Demokrati byter namn till Direktdemokraterna.
Vi håller på att migrera till http://www.direktdemokraterna.se

Deltag i våra möten för att hjälpa till att föra partiet framåt.
Användarvisningsbild
jonas
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3687
Registrerad: 2006-09-18 22.57
Ort: Göteborg

Re: HJÄLP med texter

Inläggav robwe » 2010-10-18 22.55

Utkast över första texten. Jag har behållit en del av den gamla sidans struktur, men stökat om en del, samt ändrat innehållet en del.


Din makt över Sveriges politik

Vi vill ge alla medborgare en verklig demokratisk möjlighet att påverka politiken på riktigt på ett enkelt vis. Direktdemokrati är som sådant inte någonting nytt, utan har sedan länge praktiserats i exempelvis Schweiz där medborgarna kan ta initiativ till beslutande folkomröstningar. Men tack vare Internet så finns nu möjligheten att driva demokratiseringen ett steg längre, och skapa en demokratisk dialog som vi tidigare bara har kunnat drömma om. Detta är svaret på hur Sverige ska kunna återvinna det politiska engagemanget! Demokrati måste återigen bli en folkrörelse!

Vi är sakpolitiskt neutrala

En röst på Aktiv Demokrati är vare sig en röst på höger eller vänster. Aktiv Demokrati är nämligen ett sakpolitiskt obundet parti, vilket betyder att Aktiv Demokrati endast står för ett systemskifte, från en partipolitisk oligarki, till socialt sammarbete och direkt demokrati över Internet. Aktiv Demokrati står nämligen för ett nytt sätt att föra dialog mellan väljare och förtroendevalda, och ett nytt sätt för väljare att göra sin röst hörd direkt över Internet.


Avdramatiserad relation till politiker

Det talas ibland om att det idag finns en spänning mellan politiker och vanligt folk. Under den långa mandatperiod som politiker sitter vid makten, så finns en förväntning om att de ska leva upp till de löften och förväntningar som skapats under valrörelsen. Detta är en grogrund till misstänksamhet och politiker kan även missbruka sin makt, vilket inte alls är bra för landets demokratiska klimat.

I det system som Aktiv Demokrati förespråkar så väljs politiker löpande, och kan bytas ut när som helst. Detta skapar en avdramatiserad relation mellan väljare och deras företrädare. Vi tror nämligen att alla hälsosamma relationer bygger på frivillighet och öppenhet, och att riktiga politiker är de som leder människor, istället för att försöka styra över dem.

I AktivDemokratis system kan du dessutom välja själv i vilken grad du vill använda dig av politiker. Du kan delegera din röst till någon annan, eller kan välja att rösta själv. I alla, eller bara de frågor som intresserar dig.

Vi tar bort 4%-spärren

Vi anser att ingen röst är för liten för att höras. Så när du till exempel väljer delegat i vårt system, så är du inte begränsad till bara de stora partiorganisationerna. Du kan alltså låta dig representeras av allt ifrån en intresseorganisation som intresserar dig eller bara din kloke granne som alltid bara råkar tycka samma sak som du.

Vårt synsätt har även betydelse för hur dagens situation skulle kunna förändras till det bättre. Det finns nämligen inte några bra skäl till riksdagens 4%-spärr, som i grund och botten bara är till för att göra det lätt för de stora partierna, som helst av allt vill undvika ifrågasättanden. Men Aktiv Demokrati kan på sikt komma att råda bot på detta problem. För när Aktiv Demokrati har mandat i Sveriges Riksdag, så kan även de små partierna komma till tals genom aktiv demokratis Internetbaserade valsystem.

Ja, istället för att starta nya enfrågepartier som enligt erfarenhet ofta för en hopplös kamp, så kanske det är bättre att lägga sin röst på att försöka få in Aktiv Demokrati i riksdagen, och på så vis göra det lättare för intressegrupper av det här slaget.

Det här handlar verkligen om demokrati

Problemet med dagens politiska system, är att den politiska valfriheten minskar i samma takt som de stora partierna rör sig emot mitten i hopp om att vinna flest väljare. När alla de stora politiska partierna tycker lika i stora avgörande frågor, så innebär det ett problem för den enskilde väljaren som inte kan göra sin röst hörd. Det uppstår därmed ett demokratiskt underskott. Genom att bryta isär sakfrågor, så skapas möjlighet för sann demokratisk valfrihet.

Vi förnyar demokratin

Historien ger många exempel på att ordet demokrati måste förnyas. I Sverige så för partiorganisationerna en allt mer tynande tillvaro. Medlemsantalen i de stora partierna sjunker stadigt, och istället för att makten utgår ifrån partiorganisationernas gräsrötter, så betraktas folket allt mer som valboskap som ska fås att rösta rätt en gång vart fjärde år. Insikten att demokratin alltid kan hitta nya vägar till vitalisering och nå ut till människorna och göra dem aktiva ger oss hopp. Framtidens vinnande metod och lösning heter Aktiv Demokrati tror vi.

Hur kan du hjälpa oss

Aktiv Demokrati är en rörelse under stark framväxt, men vi behöver din hjälp för att fortsätta vår framväxt.

Om du vill hjälpa oss att föra in mer demokrati, och intresserad av medlemskap så klicka här! Du är varmt välkommen. Engagemang i andra politiska partier eller organisationer är inget hinder för att bli en del av Aktiv Demokrati, utan politiskt engagemang ser vi alltid som en tillgång! Vi är intresserade av politiker som är intresserade av att föra en dialog med sina väljare på ett nytt sätt.

Om du vill hjälpa till att skydda partinamnet kan du skriva ut en namninsamlings-blankett och skriva på ditt stöd för mer demokrati i Sverige. Vi tackar för de 900 fullständiga underskrifter vi har och hoppas på 1500 st.

Saknar du tid men vill ändå hjälpa till? Bara lugn. Om du vill kan du istället bidra till Sveriges enda äkta direktdemokratiska parti via föreningens plusgiro 141 28 90-4

Vill du läsa mer?

Vi har tillsammans skapat ett partiprogram som beskriver en vision av en direktdemokratisk framtid. Vi fungerar redan idag demokratiskt genom ett digitalt forum och i framtiden kan vi tillsammans rösta via ett valsystem på Internet.

Prova framtiden redan nu!

Här har vi skapat en framtidsvision så att du enkelt ska kunna föreställa dig framtidens möjligheter med delegering till olika personer i olika frågor, samt de befintliga partierna som virtuella delegater.
Användarvisningsbild
robwe
Medlem i partiet
 
Inlägg: 344
Registrerad: 2006-01-25 23.23
Ort: Linköping

Re: HJÄLP med texter

Inläggav robwe » 2010-10-18 22.58

Aha, jag såg ditt svar lite sent... Men det är en viktig text, så kanske vi kan försöka kombinera det bästa ifrån vad jag skrev och vad Delvoriah har skrivit ihop.
Användarvisningsbild
robwe
Medlem i partiet
 
Inlägg: 344
Registrerad: 2006-01-25 23.23
Ort: Linköping

Re: HJÄLP med texter

Inläggav MrPerfect72 » 2010-10-19 13.47

Putsade till mer positivitet. [edit okt23 Putsade texten en gång till.]

Din makt över Sveriges politik

Vi vill ge dig som medborgare en verklig möjlighet att påverka politiken på ett enkelt vis. Direktdemokrati har sedan länge praktiserats i exempelvis Schweiz och i flera delstater i USA där medborgarna idag kan ta initiativ till beslutande folkomröstningar. Tack vare Internet finns nu dessutom potentialen att utveckla demokratiseringen ett steg längre och skapa en folklig dialog som vi tidigare enbart kunnat drömma om. Med framtida säker krypto-teknologi kommer Sverige ska kunna återvinna det politiska engagemanget genom Internet! Det finns en potential till riktigt folkstyre via Internet i framtiden.

Vi är sakpolitiskt neutrala

En röst på Aktiv Demokrati är en röst på en elektronisk demokratisk utveckling av Sverige. Det är inte en röst på vare sig höger eller vänster. Aktiv Demokrati är nämligen ett sakpolitiskt obundet parti, vilket betyder att Aktiv Demokrati endast står för ett digitalt systemskifte. Om du vill vara med och utveckla Sverige från ett orepresentativt partipolitiskt fåvälde till en demokrati värd namnet, finns vi nu här idag för dig. Vi har skapat ett effektivt intelligent sammarbete över Internet. Aktiv Demokrati står för ett nytt sätt att styra politiken genom dig direkt och där de förtroendevalda jobbar åt dig. Det handlar inte längre enbart om ett sätt för väljare att göra sin röst hörd direkt över Internet. Det handlar om direkta beslut tagna av dig och alla oss andra tillsammans.


Vi vill att du ska kunna gynna hederliga politiker

Vi vill skapa en trevlig stämning mellan dina politiker och dig. Under den långa mandatperiod som politikerna sitter vid makten, så finns en förväntnan om att de ska leva upp till de löften och förväntningar som skapats under valrörelsen. Vi vill skapa ett förtroende som bygger på verklig insyn och verklig tillit och kunna favorisera bra politiker direkt som brukar sin makt på ett bra vis. Vi tror att det skulle vara bra för dig och oss alla tillsammans.

I det system som Aktiv Demokrati förespråkar väljs politiker löpande, och kan nyväljas när som helst. Detta skapar en respektfull relation mellan dig och dina politiker. Vi tycker nämligen att alla hälsosamma relationer borde bygga på frivillighet och öppenhet. Vi tycker att bra politiker är de som verkligen kan representera dig i alla frågor och vi tycker att du ska kunna styra direkt i de frågor ingen politiker kan representera dig.

I Aktiv Demokrati ska du kunna välja själv i vilken grad du vill använda dig av politiker. Du ska kunna delegera din röst till en politiker eller kunna välja att rösta själv i alla frågor eller bara i de frågor som intresserar dig.

Vi glider enkelt förbi 4%-spärren tillsammans

Vi lyssar på dig och vi valsamverkar med dig. När du till exempel väljer politiker i vårt system, så har du massvis med valmjöligheter mellan alla möjliga partier och organisationer. Du kan alltså låta dig representeras av allt ifrån en intresseorganisation som intresserar dig eller bara din kloke granne som alltid bara råkar tycka samma sak som du.

I framtiden kommer vi kanske helt enkelt besluta att avskaffa 4%-spärren om vi vill det. Det avgör du. För när Aktiv Demokrati har mandat i Sveriges Riksdag, så kan alla, även de små partierna, som vill ansluta sig, komma till tals genom Aktiv Demokratis Internetbaserade valsystem.

istället för att starta nya enfrågepartier blir det logiskt att lägga ditt engageman och din röst på valsamarbetet Aktiv Demokrati.

Det här handlar verkligen om demokrati

I framtidens politiska system ökar valfriheten och partierna kommer allt mer representera olika intressen i samhället bättre. Det kommer finnas all anledning att erbjuda olika alternativ som passar just dig och alla oss andra. När alla etablerade politiker tycker lika, ex. om höjda löner till sig själva, vilket givetvis är helt mänskligt, kommer du enkelt kunna organisera en folklig kraft och votera för rim och reson på ett effektivt vis om du skulle vilja det. Det uppstår därmed demokrati på riktigt. Genom att kunna rösta olika i olika sakfrågor, så skapas möjlighet för sann demokratisk valfrihet.

Vi förnyar demokratin

Vi kommer se till att skapa historia tillsammans med dig. Vi kommer förnya demokatin. Sveriges politiska partier kommer väckas till liv igen. Medlemsantalen kommer öka och gräsrötterna kommer ha makten igen. Insikten att demokratin alltid kan hitta nya vägar till vitalisering och nå ut till människorna och göra dem aktiva ger oss hopp. Framtidens vinnande metod och lösning heter Aktiv Demokrati tror vi.

Hur kan du hjälpa oss

Aktiv Demokrati är en rörelse under stark tillväxt och vi vill ha din hjälp för att öka hastigheten av vår framväxt.

Om du vill hjälpa oss att föra in mer demokrati, och är intresserad av medlemskap så klicka här! Du är varmt välkommen. Engagemang i andra politiska partier eller organisationer är en fördel för att bli en del av Aktiv Demokrati. Du kan vara helt anonym om du vill det. Vi är intresserade av moderna hederliga politiker som är intresserade av att föra en dialog med sina väljare på ett nytt sätt.

Om du vill hjälpa till att skydda partinamnet kan du skriva ut en namninsamlings-blankett och skriva på ditt stöd för mer demokrati i Sverige. Vi tackar för de 900 fullständiga underskrifter vi har och hoppas på 1500 st.

Saknar du tid men vill ändå hjälpa till? Bara lugn. Om du vill kan du istället bidra till Sveriges största och bäst organiserade direktdemokratiska parti via föreningens plusgiro 141 28 90-4

Vill du läsa mer?

Vi har tillsammans skapat ett partiprogram som beskriver en vision av en direktdemokratisk framtid. Vi fungerar redan idag demokratiskt genom ett digitalt forum och i framtiden kan vi tillsammans rösta via ett valsystem på Internet.

Prova framtiden redan nu!

Här har vi skapat en framtidsvision så att du enkelt ska kunna föreställa dig framtidens möjligheter med delegering till olika personer i olika frågor, samt de befintliga partierna som virtuella delegater.[/quote]
Senast redigerad av MrPerfect72 2010-10-23 07.19, redigerad totalt 1 gång.
http://valsamverkanspartiet.wordpress.com/ - Valsamverkan som kommer gynna demokratin och AD
Användarvisningsbild
MrPerfect72
 
Inlägg: 3093
Registrerad: 2006-01-18 09.52

Re: HJÄLP med texter

Inläggav robwe » 2010-10-22 09.32

Här är en Om text... men jag insåg att det kanske också är intressant att skriva en historietext. För nya medlemmar som kommer till partiet, kan det kanske vara kul att höra hur det hela började? Jag vet inte vad ni tycker om detta. Jag har försökt att skönskriva historien i lämplig grad, och undivikit att skriva om alla personkonflikterna ;-).



OM text:

Aktiv demokrati grundades 2002, och är därmed en av Sveriges äldsta direktdemokratiska organisationer. Partiet ställer upp i vanliga val precis som andra partier, men saknar eget sakpolitiskt partiprogram. Istället så formas politiken utifrån hur medlemmar röstat i partiets valsystem, och partiets representanter i riksdagen är förbundna att rösta i enlighet med resultatet i partiets valsystem. Detta upplägg innebär att direktdemokrati kan införas i Sverige gradvis, utan några konstitutionella ändringar.


Partiets historia:

Partiet hade från början sitt ursprung i Linköping, då ett gäng studenter ifrån Linköpings Universitet en vacker dag fick idén om att starta ett direktdemokratiskt parti. Gruppen bestod av Björn, Egil, Tobias och Robert (robwe), som alla studerade datavetenskap vid tillfället. Partiet hette till en början "direktdemokraterna", och detta var sommaren 2002. Inom kort hade vi en enkel hemsida med Wiki uppe på Internet, och hade medlemmar från olika delar av Sverige. Vi utförde även några lokala affischeringskampanjer runt LiU campus i försök att väcka intresse. Framför allt dök det upp en engagerad grupp med centrum i Göteborg, bestående av Martin och Magnus.

Ett tidigt problem för partiet som då kallades "direktdemokraterna", var att domänen http://www.direktdemokraterna.se var upptagen av en annan organisation, samt att en person i Göteborg hade registrerat detta partinamn lokalt. Det visade sig dessutom att personen som registrerat partinamnet var föga intresserad av riktig direktdemokrati, utan hade endast registrerat ett "attraktivt namn" i uttalat syfte att bygga upp ett vanligt parti. Under ett möte på Göteborgs busstation kläcktes därför idén om att vi skulle heta "Aktiv Demokrati" istället.

Sommaren 2004 utvecklades partiets första uppsättning stadgar i ett gammalt soldattorp någon stans i Östergötland. Partiet skulle nu bli en riktig organisation, registrerad som förening hos skatteverket. Närvarande var Björn, Martin, Magnus och Robert. Vi kunde känna historiens vingslag, men den ursprungliga gruppen höll redan på att spridas från partiet, och det blev allt mer tydligt att det var Martin, Magnus och Robert, och senare bara de två förstnämnda som skulle komma att bli de två drivande krafterna innom partiet för en lång tid framöver.

Under en tid så använde partiet sig av företaget Membros mjukvara för omröstningar och forum, som ersättning för den tidigaste servern som hade varit Egils privata hemdator. Men så småningom så fick partiet en egen ny hemsida på ett webbhotell. Under de år som följde så medverkade framför allt Martin och Magnus, i Robert Ashbergs valdebatt för små partier i TV3. Det går att beskåda dessa bedrifter här och här. Det startades även en blogg i partiets namn, som handlade om alla möjliga politiska frågor, och som lyckades dra en ganska stor publik, och även en Facebook grupp startades.

Detta är partiets tidiga historia, med några av huvudpersonerna som medverkade till att göra drömmen till verklighet. Men partiets historia handlar lika mycket om alla mindre framträdande medlemmar som i lika hög grad möjliggjort partiet. Genom att finnas med, ibland tycka till samt rösta på vår vision har dessa bidragit till att föra partiet frammåt.

I valet 2010 fick partiet 76 röster, vilket ska betraktas i ljuset av att partiet dels inte kunde erbjuda någon färdig valplattform i form av ett färdigt valsytem, samt att partiet knappt alls drev någon kampanj, utan till stor del fokuserade på interna angelägenheter. Stax innan valet så valdes Jonas F och Jonas L in på några av partiets formella poster, och en rad förändringar planerades. Bland annat påbörjades ett seriöst försök att bygga ett valsystem. En ny hemsida skapades.

Nu riktas blickarna emot valet 2014. För första gången ser det möjligt ut att partiet kan ha en färdig valplattform innan valet, och vi ser fram emot framtiden med tillförsikt.
Användarvisningsbild
robwe
Medlem i partiet
 
Inlägg: 344
Registrerad: 2006-01-25 23.23
Ort: Linköping

Re: HJÄLP med texter

Inläggav jonas » 2010-10-24 10.14

robwe skrev:Här är en Om text... men jag insåg att det kanske också är intressant att skriva en historietext. För nya medlemmar som kommer till partiet, kan det kanske vara kul att höra hur det hela började? Jag vet inte vad ni tycker om detta. Jag har försökt att skönskriva historien i lämplig grad, och undivikit att skriva om alla personkonflikterna ;-)


Jag lade upp texten dels som historia och dels om AD.
Aktiv Demokrati byter namn till Direktdemokraterna.
Vi håller på att migrera till http://www.direktdemokraterna.se

Deltag i våra möten för att hjälpa till att föra partiet framåt.
Användarvisningsbild
jonas
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3687
Registrerad: 2006-09-18 22.57
Ort: Göteborg

Re: HJÄLP med texter

Inläggav pH7.3 » 2010-10-24 23.24

Jag kan tycka att det finns en poäng i att flera skriver var för sig på samma saker. Jag tänkte själv att ge mig på förstasidan. Då infinner sig frågan: för vem skriver jag? Vilken är min målgrupp? Det går inte att säga "alla" för det går inte att skriva för alla på en gång. Definitivt inte om det ska vara kort, koncist och säljande.

Jag spånar lite...

Om nu AD ska vara opolitiskt - vilket vi och stadgarna är överens om - då blir det per automatik svårt att skriva för väljarna. Vi som hittills dragits till AD och liknande alternativ är speciella i det att vi är intresserade av tanken på direktdemokrati i sig själv som en väg framåt. Det intresset kan man inte räkna med att gemene man har. Vi ska erbjuda ett system och som jag ser det är det presumtiva delegater som ska värvas till detta system. Det blir i sin tur dessas uppgift att dra in röster till AD - via kampanjande för att få stöd själva.

I nuläget kanske vi vill ha en första sida som grovt klassificerar besökare i t.ex. a) intresserad av DD som princip, b) presumtiv delegat, c) övriga. Därefter leder dem till en introduktionssida som är mer riktad mot respektive kategori.

Tankar?
Användarvisningsbild
pH7.3
Medlem i partiet
 
Inlägg: 361
Registrerad: 2009-08-11 22.46

Re: HJÄLP med texter

Inläggav jonas » 2010-10-25 01.07

pH7.3 skrev:Jag kan tycka att det finns en poäng i att flera skriver var för sig på samma saker. Jag tänkte själv att ge mig på förstasidan. Då infinner sig frågan: för vem skriver jag? Vilken är min målgrupp?


Vi har väljare och vi har partimedlemmar.

Vad vi behöver är fler aktiva partimedlemmar.

Vi behöver personer som kan bygga upp en organisation. Som kan ta kontakter och bygga grupper.

Vi behöver programmerare, designers och text-skrivare.

Vi behöver reklamfolk.

Vi behöver demokrati-forskare.
Aktiv Demokrati byter namn till Direktdemokraterna.
Vi håller på att migrera till http://www.direktdemokraterna.se

Deltag i våra möten för att hjälpa till att föra partiet framåt.
Användarvisningsbild
jonas
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3687
Registrerad: 2006-09-18 22.57
Ort: Göteborg

Re: HJÄLP med texter

Inläggav robwe » 2010-11-07 00.25

Röjde om en hel del i förstasidetexten. Jag försöker få den ännu enklare och tydligare. Vilka vi är och vad vi vill. (för övrigt gillar jag begreppet "riksdag i riksdagen". Kanske vi borde byta namn till "folkriksdagen", eller "nya riksdagen"... lite kaxigt för ett part :) ) :





Din makt över Sveriges politik

Vi vill ge alla medborgare en verklig demokratisk möjlighet att påverka politiken. Med vårt system kan människor rösta direkt i sakfrågor eller överlåta sin röst till representanter när det passar. Att kunna "representera sig själv" politiskt anser vi borde vara en rättighet.


Nästa steg i demokratins utveckling

Direktdemokrati är som sådant inte någonting nytt, utan har sedan länge praktiserats i exempelvis Schweiz eller Kalifornien där medborgarna kan ta initiativ till beslutande folkomröstningar. Men tack vare Internet så finns nu möjligheten att driva demokratiseringen ett steg längre, och skapa en demokratisk dialog som vi tidigare bara har kunnat drömma om. Detta är svaret på hur Sverige ska kunna återvinna det politiska engagemanget, så att demokrati återigen kan bli en folkrörelse.


En riksdag i riksdagen

Kärnan i Aktiv Demokrati utgörs av ett Internetbaserat valsystem med hög säkerhet där vår politik formas direkt av medlemmarna. I detta valsystem, kan medlemmar antingen rösta direkt i sakfrågor, eller låta sig företrädas av någon intresseorganisation eller sakpolitiskt parti. Aktiv Demokrati, har på så vis ambitionen om att vara en riksdag i riksdagen.


Vi är sakpolitiskt neutrala

En röst på Aktiv Demokrati är alltså vare sig en röst på höger, vänster eller någon annan sakpolitisk inriktning. Aktiv Demokrati är nämligen ett sakpolitiskt obundet parti, vilket betyder att Aktiv Demokrati endast står för ett direktdemokratiskt systemskifte. När Aktiv Demokrati tar plats i riksdagen, så betyder det bara att man får fortsätta att rösta, även när valperioden har inletts.


Vem är Aktiv Demokrati till för?

Aktiv Demokrati är till för dig som väljare, som genom Aktiv Demokrati får en möjlighet att göra din röst hörd direkt i riksdagen. Alla röstberättigade Svenskar kan bli medlemmar i Aktiv Demokrati, och medlemskap i något annat parti utgör inget hinder för medlemskap i Aktiv Demokrati. För Aktiv Demokrati är nämligen lika mycket en plattform som andra partier eller politiska organisationer kan använda för att nå ut med sin politik och föra en effektiv dialog med sina väljare.


Vi ger "enfrågepartier" en rättvis plattform

Det har under åren bildats en rad så kallade enfrågepartier, mycket tack vare de etablerade partiernas oförmåga att ta till sig nya politiska strömningar. Men dessa enfrågepartier ställs alltid inför ett svårt dilemma, och har ingen enkel uppgift. Ska man behålla en smal politik i syfte att värna om kärnfrågorna, eller ska man bredda sin politik i ett försök att nå ut till en större väljarkår? Med Aktiv Demokrati som plattform, så behöver dessa partier aldrig ställas inför detta dilemma. Inom Aktiv Demokrati kan smala intresseorganisationer driva sin politik på ett effektivt och kompromisslöst sätt.


Vi tar bort 4%-spärren

Många olika småpartier och intresseorganisationer kämpar idag för att ta sig in i riksdagen och förbi 4% spärren. Men om alla dessa istället förenade sina krafter, och slöt upp bakom Aktiv Demokrati, så skulle de lätt kunna göra sig hörda. Inom ramen för Aktiv Demorkati är ingen röst för liten för att höras, och i vårt system kan du låta dig representeras av allt ifrån stora intresseorganisationer, eller bara din kloke granne som alltid bara råkar tycka samma sak som du. Ja, det finns i vårt system till och med möjlighet att låta sig representeras av flera olika organisationer samtidigt inom olika områden.


Dagens underskott av demokrati

Problemet med dagens politiska system, är att den politiska valfriheten minskar i samma takt som de stora partierna rör sig emot mitten i hopp om att vinna flest väljare. När alla de stora politiska partierna tycker lika i stora avgörande frågor, så innebär det ett problem för den enskilde väljaren som inte kan göra sin röst hörd. Det uppstår därmed ett demokratiskt underskott. Genom att bryta isär sakfrågor, så skapas möjlighet för sann demokratisk valfrihet.


Tecken på en trött partipolitik

Historien ger många exempel på att ordet demokrati måste förnyas. I Sverige så för partiorganisationerna en allt mer tynande tillvaro. Medlemsantalen i de stora partierna sjunker stadigt, och istället för att makten utgår ifrån partiorganisationernas gräsrötter, så betraktas folket allt mer som valboskap som ska fås att rösta rätt en gång vart fjärde år. Insikten att demokratin alltid kan hitta nya vägar till vitalisering och nå ut till människorna och göra dem aktiva ger oss hopp. Framtidens vinnande metod och lösning heter Aktiv Demokrati tror vi.


Hur kan du hjälpa oss

Aktiv Demokrati är en rörelse under stark framväxt, men vi behöver din hjälp för att kunna fortsätta vår utveckling. Du kan visa ditt stöd för vår sak genom att antigen bli medlem, eller donera till partiets plusgiro: 141 28 90-4.

Om du vill hjälpa till att skydda partinamnet kan du skriva ut en namninsamlings-blankett och skriva på ditt stöd för mer demokrati i Sverige. Vi tackar för de 900 fullständiga underskrifter vi har och hoppas på 1500 st.

I partiets nuvarande stadium är vi också intresserad av dig som på något sätt kan hjälpa oss med utvecklingen av det här partiet. Vi behöver människor som kan bygga upp en organisation, som kan ta kontakter och bygga grupper. Vi behöver programmerare, designers och text skrivare. Vi behöver reklamfolk och demokrati-forskare. Vi behöver också människor som kan hjälpa till att vara bollplank i största allmänhet. Genom att tycka till i vårt forum, så hjälper du vår utveckling. Så om du är intresserad, och tror att du kan bidra, så är du varmt välkommen!


Vill du läsa mer?

Vi har tillsammans skapat ett partiprogram som beskriver en vision av en direktdemokratisk framtid.


Prova framtiden redan nu!

Här har vi skapat en framtidsvision så att du enkelt ska kunna föreställa dig framtidens möjligheter med delegering till olika personer i olika frågor, samt de befintliga partierna som virtuella delegater.
Användarvisningsbild
robwe
Medlem i partiet
 
Inlägg: 344
Registrerad: 2006-01-25 23.23
Ort: Linköping

Re: HJÄLP med texter

Inläggav jonas » 2010-11-07 08.19

robwe skrev:Röjde om en hel del i förstasidetexten. Jag försöker få den ännu enklare och tydligare. Vilka vi är och vad vi vill. (för övrigt gillar jag begreppet "riksdag i riksdagen". Kanske vi borde byta namn till "folkriksdagen", eller "nya riksdagen"... lite kaxigt för ett part :) )


Ett folkparti helt enkelt. :)

Jag har som sagt spenderat en dag på FSCONS och vi har pratat mycket om framtidens möjligheter. Har pratat om direktdemokrati med folk från island, norge, finland, med flera. På island har de tydligen kallat det för en "skuggriksdag".

Åter igen stötte jag på allvarliga reservationer för själva ordet "direktdemokrati". Det är alltid problem att använda ett existerande ord när man syftar på något nytt.

Jag lägger upp din nya version.
Aktiv Demokrati byter namn till Direktdemokraterna.
Vi håller på att migrera till http://www.direktdemokraterna.se

Deltag i våra möten för att hjälpa till att föra partiet framåt.
Användarvisningsbild
jonas
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3687
Registrerad: 2006-09-18 22.57
Ort: Göteborg

Re: HJÄLP med texter

Inläggav robwe » 2010-11-08 23.13

Uppdaterade den nyss... hoppas detta är okej med webbgruppen?

Lade till två nya avdelningar. En om "vi ökar den demokratiska tillgängligheten" och en "det bästa av två världar". Jag tror att dessa kanske var viktiga poänger att ta upp. Kom gärna med synpukter eller redigera själv direkt om ni vill rätta till något.
Användarvisningsbild
robwe
Medlem i partiet
 
Inlägg: 344
Registrerad: 2006-01-25 23.23
Ort: Linköping

Re: HJÄLP med texter

Inläggav jonas » 2010-11-09 01.17

robwe skrev:Lade till två nya avdelningar. En om "vi ökar den demokratiska tillgängligheten" och en "det bästa av två världar". Jag tror att dessa kanske var viktiga poänger att ta upp.


Bra.

Texten behöver dock kortas ned till en fjärdedel av storleken.

Dessa texten bör kopieras antingen till http://aktivdemokrati.se/dd/ eller till en ny under-sida i den sektionen. Därefter bör vi länka in den nedkortade texten till dessa längre utläggningar.

Vi har ingen platsbrist. Det går att låta texter ta det utrymme som behövs.
Med undantag av förtasidan. Där ska vi få med hela budskapet utan att man behöver rulla ned på sidan. :-) ... Det får gärna finnas lite mer än vad som får plats på skärmen. Men inte mycket...

Och vi kommer troligen så småningom lägga in lite andra saker närmare sidfoten på startsidan.
Aktiv Demokrati byter namn till Direktdemokraterna.
Vi håller på att migrera till http://www.direktdemokraterna.se

Deltag i våra möten för att hjälpa till att föra partiet framåt.
Användarvisningsbild
jonas
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3687
Registrerad: 2006-09-18 22.57
Ort: Göteborg

Aktuell TODO

Inläggav jonas » 2010-11-09 23.16

Här är sådant som alla kan hjälpa till med som inte behöver programmerings-kunskap:

* Välkomst-texter vid medlemsregistrering. Dels i brev. Dels på webbsida.

* Illustrationer och bilder till webbsidorna

* Korrläs och justera webbsidetexter

* Text till "Om Aktiv Demokrati"

* Texter till "Engagera dig"

* Text till "Press"

* Layout och text till "Kontakt"

* Mata in FAQ

* Mata in Citat

* Mata in Länkar

* Organisation: Håll reda på och fördela arbetsuppgifter

* Gå igenom blogginläggen och justera innehåll och taggar

* Gå igenom alla brutna länkar

* Fyll på ordlistan med förekommande begrepp

* Översett DD-relaterade texter på Wikipedia
Aktiv Demokrati byter namn till Direktdemokraterna.
Vi håller på att migrera till http://www.direktdemokraterna.se

Deltag i våra möten för att hjälpa till att föra partiet framåt.
Användarvisningsbild
jonas
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3687
Registrerad: 2006-09-18 22.57
Ort: Göteborg

Förstasidestexten utbytt

Inläggav jonas » 2010-12-20 00.57

Nu har jag lagt in den text jag fått från Delvoriah på startsidan. Texten är kortare.
Den kortare texten är tänkt att fånga läsaren och locka att gå vidare. En lång text kan ge effekten av att man istället kanske bokmärkar sidan för senare läsning.

Robwes text på sida 1 har flyttats till sida 2. http://aktivdemokrati.se/dd/

Min text som låg på sida 2 har flyttats till ett par uppslagsord.
http://aktivdemokrati.se/typ/ordlista/


Texten på sida 1 ska vara kort och ha väldigt få val-alternativ i slutet av texten.

Texten på sida två bör vara fylld med länkar för varje stycke som går vidare till fördjupande texter. De bör gå till uppslagsord eller FAQs eller andra sidor.

På samma sätt bör innehållet i partiprogrammet placeras in i olika liknande mindra ämnes-sidor.
Länka gärna även till existerande eller nya diskussionstrådar i forumet.
Aktiv Demokrati byter namn till Direktdemokraterna.
Vi håller på att migrera till http://www.direktdemokraterna.se

Deltag i våra möten för att hjälpa till att föra partiet framåt.
Användarvisningsbild
jonas
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3687
Registrerad: 2006-09-18 22.57
Ort: Göteborg


Återgå till Webbplats



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

cron
π