Forum

Är du en av våra nya ledare?

Är du en av våra nya ledare?

Inläggav MrPerfect72 » 2006-07-31 22.26

Arbetsprotokoll för ledare i Aktiv Demokrati

Det är viktigt för många att ha ledare och för andra är det mindre viktigt. Låt oss ta hänsyn till båda dessa aspekter. Vi ska leda de som behöver ledarskap och undvika leda de som leder sig själva på ett bra sätt utan att för den skull lämna dem utanför vår gemenskap!

Grundläggande principer för Aktiv Demokratis ledarskap

1. Ledare kan utses på initiativ av vem som helst och kräver givetvis personens samtycke. Ibland är den naturlige ledaren inte vald utan fungerar som inofficiell ledare. Det är bra om den inofficiella ledaren kan bli utnämnd till ledare så att nya medlemmar inte blir förvirrade.

2. Om ytterligare ledare utses i samma grupp kan dessa ledare dela på uppgifterna eller dela på gruppen. Gruppen bestämmer demokratiskt efter en diskussion där hänsyn visas mot alla i gruppen.

3. Ledare som inte följer stagar, detta protokoll eller på annat sätt misshagar medlemmarna kan avsättas/ersättas som ledare av gruppen eller partiet.

4. Det är frivilligt att följa ledare och de har ingen större makt än en vanlig medlem. Ledare fungerar som administratörer, koordinatorer, initiativtagare och ordförande vid lokala sammankomster.

5. Medlemmarna väljer ledare frivilligt med utgångspunkt i personlighet, kunskaper och ledarförmåga. Ledarförmåga bygger på kunskap i ledarskap och är inte en medfödd egenskap som många ofta tror. De flesta har har potential att bli duktiga ledare på olika områden.

6. Gruppen kan vid olika tillfällen byta ledare för olika ändamål om så önskas. Vi har olika styrkor och kan därför leda olika saker med olika framgång.

7. Ledaren bör inte uppmuntra personer som baktalar andra, dock vara förstående och stärka personen till att ta upp konflikten själv med den andra parten eller föreslå ett samtal där ledaren fungerar som medlare. Konflikter är inte farliga men bör lösas då de annars kan ta för stor energi från det vi alla bör göra istället. Det är ett stort misstag som medlare att välja sida i en konflikt. Konflikter ska lösas av parterna själva med medlarens stöd, nya infallsvinklar och kreativa förslag som kan leda framåt. När en konflikt är löst är alla vinnare. Konflikter som ligger obehandlade är ett hinder för verklig framgång. Det är viktigt att inte ta uppgifter i en konflikt för sanning så vida inte båda parter är eniga om uppgiften.

8. Ledare bör vara aktiva ioch sätta igång saker som medlemmarna tycker om. En ledare som känner att han inte längre har tid eller lust bör försöka uppmuntra någon annan i gruppen att vara ledare.

9. Att bli avsatt som ledare betyder inte automatiskt att medlemmarna inte gillar ledaren som person. Det kan betyda att medlemmarna ser önskvärda ledaregenskaper eller engagemang hos en annan människa som de har förtroende för eller helt enkelt att de vill testa en ny ledare. Det är aldrig för sent att göra insättningar på sitt tillitskonto och få förnyat förtroende som ledare om man vill vara ledare. En bra väg kan vara att skapa en ny grupp som man rekryterat själv eller helt enkelt visa ett stort engagemang för partiet och gruppen.

10. Ledare bör inte utnyttja sin position för att tillskansa sig egna fördelar, mer än de fördelar som kommer ur den demokratiska processen och är till godo för alla medlemmar och medborgare. I ett demokratiskt parti bör medlemmarna vara observanta och försöka avsätta korrupta eller mentalt otillräckliga ledare innan de skadar partiets trovärdighet genom skandaler. En ledare drivs bäst av att se sin uppgift som ett kall att osjälviskt bidra till gruppen, partiet och samhällets väl. Givetvis ger detta indirekt goda saker tillbaka och det räcker mer än gott för rätt ledare.

11. Om en ledare uppmanar någon till något som strider mot våra principer bör detta tas upp med styrelsen om detta inte kan lösas av gruppen. Varje individ är ansvarig för sina egna handlingar. Förslag från ledare är inte det samma som order i Aktiv Demokrati. Order hör hemma i hierarkiska organisationer som i exempelvis en militär organisation och mellan anställda och arbetsgivare. Förnuft och känsla är den typ av styrmedel som används i demokratiskt ledarskap, vilket med fördel ofta används även inom militären och inom privata företag p.g.a. dess motiverande överlägsenhet.

12. Effektiv storlek på en grupp kan variera efter tycke och smak och även bero på andra faktorer men en effektiv storlek på en grupp resulterar ofta i ca 8-12 personer per ledare lokalt.

13. Grupperna själva beslutar om eventuell uppdelning/sammanslutning av grupper.

14. Försök delegera uppgifter även om du inte måste. Att aktivera andra med lagom svåra uppgifter är ofta välkommet. Om flera personer gör saker tillsammans kan uppgiften bli ännu trevligare.

Medlemsadministratörsrollen
Att rekrytera och välkomna nya människor är viktigt och att vi gör det på ett bra sätt.
1. Se till att du som ledare besvarar alla frågor med hövlighet och respekt.
2. Se till att vara personlig, varm och glad i ditt sätt att uttrycka dig och glöm inte bort att ta reda på lite om den nya medlemmen.
3. Bifoga medlemsformulär så att medlemmen inte blir tvungen att skicka känsliga uppgifter över nätet om denne är skeptisk till detta. Det måste se seriöst ut! Politik är seriöst.
Varje lokal ledare förfogar över gruppmedlemmarnas personliga information och skickar förändringar till partiets centrala medlemsadministratör så fort de ändras. Detta fungerar också som backup.

Motiverande roll
Att hålla kontakten med medlemmarna regelbundet är viktigt. Det är så vi visar att vi bryr oss som ledare och medmänniskor. Inte bara i gruppen, utan även mellan fyra ögon. Att lyssna, förstå och stötta i annat än politiska frågor är värdefullt för oss alla. Därför bör vi begränsa våra grupper till en storlek som gör att vi inte glömmer bort någon i gruppen. Att leda sig själv är steg 1, att leda andra steg 2, att leda andra att leda sig själva steg 3, osv. Ledarskap kräver proaktivitet. Börja idag. Välj din roll och dina mål i din roll varje vecka! Planera in dina valda handlingar i din kalender och välj sedan att utföra dem!
Läs böcker/gå kurser i personlig utveckling. ex.” Att leva och verka till 100%” av Stephen R Covey

Offentlig roll
Det kan hända att du blir erbjuden att framträda offentligt. Var förberedd på det och ta gärna chansen. Öva ständigt på att framträda inför grupper när du får tillfälle. Nervositet är nödvändig laddning. Var glad för denna laddning om du har den. Se den som en tillgång! Att inte vara laddad/nervös kan ge en sämre prestation. Lagom laddning är bäst. Öva gärna på en kompis/vän innan du framträder för en större grupp! Läs böcker/gå kurser i presentationsteknik!
http://valsamverkanspartiet.wordpress.com/ - Valsamverkan som kommer gynna demokratin och AD
Användarvisningsbild
MrPerfect72
 
Inlägg: 3093
Registrerad: 2006-01-18 09.52

Återgå till Partiets utveckling



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

cron
π