Forum

Att använda sociala medier för flytande demokrati

Att använda sociala medier för flytande demokrati

Inläggav robwe » 2011-02-07 14.48

Jag börjar med att dra en historia:

När potatisen infördes i Sverige så skedde det med viss list. I början provade svenskarna att äta blasten som var giftiga, och de var därför misstänksamma mot växten. Men för att överlista svenskarna så skapade man ett kungligt potatisland som vaktades av soldater. Människor såg detta och fick intrycket av att det måste vara en väldigt fin gröda som vaktas så väl. Saken är den att på natten så drog kungen medvetet in vakterna, varpå människor gick och "stal" utsäde. På så vis införde man potatisen i det svenska jordbruket, vilket skapade förbättrad avkastning etc.

Det man kan lära sig av detta är att vägen till framgång inte alltid är så rak som man kan tänka sig. Ibland måste man gå på villovägar, innan man kommer rätt.

Det är en sak jag har tänkt på, nämligen att Facebook på många sätt fångar en del av andan i det demokratisystem vi försöker skapa. Det är ett system där människor enkelt kan skapa nya sidor och diskussioner, och med en knapptryckning så kan de "gilla" olika saker. Att skapa facebook sidor som får många anhängare skulle man på många sätt kunna betrakta som ett embryo till omröstningar över interet. Vad som saknas är bara: Säker login, ett sätt att "ogilla" förslag samt delegering.

Nu till min poäng. Det verkar som att allt fler är skeptiska till att låta en privat aktör som Facebook äga alla människors privatliv, och det har därför börjat uppstå olika open source alternativ. System för socialt nätverkande som bygger på öppna protokoll.

Vissa menar att även om Facebook inte kan direkt konkureras ut, så kommer det antagligen att skapas ett underliggande protokoll för socialt nätverkande som är fritt, och alternativa siter till Facebook kommer att uppstå. Användaren kommer att märka detta som att det finns vissa personer som man kan se på facebook, som i själva verket har konton i något annat socialt nätvkerk. Om man bara enas om protokollen så kan man nämligen skapa ett slags de "sociala nätverkens internet".

Här är en potentiell kandidat:

https://joindiaspora.com/

Ni kanske förstår vad jag tänker på? Hur vore det om man håller utkik efter om något av dessa alternativ håller på att växa sig stora, och möjligen är på väg att slå igenom, varpå man går in och försöker lobba eller implementera delar som tillhandahåller flytande demokrati direkt i de nya protokollen för socialt nätverkande?

Första steget är att lobba för en "ogillar" knapp, samt ett sätt att säkra identiteter, t.ex. med hjälp av bank-ID. Sedan kan man försöka fylla på med mer avancerade omröstningsmetoder.

Genom att föra in tekniken i folks vardag, så kanske det kommer att börja användas rent spontant utan att man behöver göra så mycket marknadsföring alls. Om det väl uppstår en kultur kring flytande demokrati, så kommer etableringen av ett parti ge sig självt.
Användarvisningsbild
robwe
Medlem i partiet
 
Inlägg: 344
Registrerad: 2006-01-25 23.23
Ort: Linköping

Re: Att använda sociala medier för flytande demokrati

Inläggav Josef Boberg » 2011-02-07 14.58

robwe skrev:Genom att föra in tekniken i folks vardag, så kanske det kommer att börja användas rent spontant utan att man behöver göra så mycket marknadsföring alls. Om det väl uppstår en kultur kring flytande demokrati, så kommer etableringen av ett parti ge sig självt.

"Mitt i prick" - som jag ser det.
Det finns Något i Allt... :idea:
Samverkan Är Win-Win för Alla. :roll: Motverkan ger vinnare och förlorare = Alla blir förlorare över tid sett - punkt.
Användarvisningsbild
Josef Boberg
Medlem i partiet
 
Inlägg: 350
Registrerad: 2008-10-19 21.26
Ort: Laholm

Re: Att använda sociala medier för flytande demokrati

Inläggav jonas » 2011-02-07 15.02

jonas gillar detta
Aktiv Demokrati byter namn till Direktdemokraterna.
Vi håller på att migrera till http://www.direktdemokraterna.se

Deltag i våra möten för att hjälpa till att föra partiet framåt.
Användarvisningsbild
jonas
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3687
Registrerad: 2006-09-18 22.57
Ort: Göteborg

Re: Att använda sociala medier för flytande demokrati

Inläggav Josef Boberg » 2011-02-07 19.38


HUR MAN FÅNGAR VILDSVIN


”Det var en kemiprofessor i en stor skola som hade några utbytesstudenter i klassen. En dag när klassen var i labbet lade professorn märke till en ung man, en utbytesstudent, som höll på att gnugga och sträcka på ryggen - som om han hade ont.

Professorn frågade den unge mannen hur det stod till. Studenten berättade att han hade en kula i ryggen, som suttit där sedan länge. I hemlandet hade han blivit skjuten när han bekämpat kommunister som försökt störta regeringen i hans land för att installera en ny kommunistisk regim.

Mitt i sin historia såg han på professorn och ställde en märklig fråga. Han frågade:
“Vet Du hur man fångar vildsvin ?” Professorn trodde att det var ett skämt och bad om en slutkläm. Den unge mannen sa att det ej alls var något skämt.


“Wi fångar vildsvin genom att hitta en lämplig plats i skogen och lägga majs på marken. Grisarna hittar det och börjar komma varje dag för att äta gratis majs. När de blivit vana att komma varje dag, sätter Wi upp ett staket på ena sidan av den plats där de brukar komma. Så snart de har vant sig vid stängslet börjar de att äta majs igen och då sätter Wi upp en annan sida av staketet. De vänjer sig vid detta och börjar äta igen. Wi fortsätter på detta vis tills Wi har satt upp alla fyra sidor av stängslet med en grind i den sista sidan.

Vildsvinen, som vant sig med gratis majs, börjar komma in genom grinden för att äta gratis majs igen. Sedan slår Wi igen grinden bakom dem och fångar hela hjorden. Plötsligt har vildsvinen förlorat sin frihet. De springer runt runt innanför stängslet, men de är redan tillfångatagna. Snart återgår de till att äta gratis majs. De är så vana vid det att de har glömt hur man överlever i skogen på egen hand, och därför accepterar de sin fångenskap.”


Den unge mannen berättade sedan för professorn att det är precis vad han ser håller på att hända i Amerika. Regeringen fortsätter att styra oss mot kommunism/socialism/ och håller på att dela ut gratis majs i form av program såsom kompletterande inkomst, skattereduktion för arbetsfri inkomst, subventioner, socialkassa, etc. medan Wi sakta men säkert förlorar våra friheter, bara lite i taget.

Man bör alltid komma ihåg två sanningar; Det finns inget sådant som en gratis lunch och Wi kan aldrig anlita någon för att utföra en tjänst billigare än vad Wi själv kan göra det.

Om Wi ser att all denna underbara “regeringshjälp” är ett problem för demokratins framtid, kanske Du vill skicka detta vidare till dina vänner. Om Du anser att snålskjutsen är avgörande för Ditt sätt att leva, så kommer Du förmodligen att slänga detta i papperskorgen. Men Gud hjälpe Dig när porten smäller igen !”
- slut citat från en bit ned i texten HÄR.


Potatishistorien och vildsvinsberättelsen har synliga paralleller. Ingetdera har varit särskilt bra för oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna.

Modern forskning pekar tämligen stadigt emot - att just potatisen är en av de värsta ingredienserna i t ex den svenska husmanskosten - i att trimma det för hälsan så förödande sockerberoendet. Att som medborgare leva som ”fångade vildsvin” är ju ingen höjdare heller precis - som jag ser det i vart fall.


Dock... - efter att nu under ca 5 år ha lagt ned ca 10 000 timmar på nätet - för att SJÄLV ta reda på varför saker och ting har blivit så ännavända som de är - så kommer hela tiden exakt samma källa till det upp = den globala BankingLigan (video 3 tim 35 min).

Dom tjänar hela tiden ofattbart med slantar på som princip ALLT faenstyg. Dom flesta av oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder - ”vägrar” som princip att se det som det är - och missar därmed att det, bokstavligt talat, är ”lätt som en plätt” - över väldigt kort tid sett - att ändra på ALLA globala och nationella missförhållanden.

Hur länge till månntro :?:
Det finns Något i Allt... :idea:
Samverkan Är Win-Win för Alla. :roll: Motverkan ger vinnare och förlorare = Alla blir förlorare över tid sett - punkt.
Användarvisningsbild
Josef Boberg
Medlem i partiet
 
Inlägg: 350
Registrerad: 2008-10-19 21.26
Ort: Laholm


Återgå till Partiets utveckling



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

cron
π