Forum

Ofta återkommande frågor - FAQ

De vanligaste frågorna om Aktivdemokratis system (FAQ)

Ofta återkommande frågor - FAQ

Inläggav MrPerfect72 » 2006-08-18 19.39

Ofta återkommande frågor - FAQ:

1. Var står http://www.aktivdemokrati.se politiskt?


Vi står för en fördjupad demokrati genom ny teknik. Det låter väldigt positivt, men sanningen är faktiskt att vi alltid står på din sida. Låt oss på ett enkelt sätt visa ett exempel! En direkt mätning av våra åsikter kan se ut så här: http://www.aktivdemokrati.se/Dokument/V ... mering.xls


2. Intressant. Ni förespråkar en fördjupad demokrati alltså. Det verkar nästan utopiskt. Hur fungerar det?


Jo, det fungerar så att alla medlemmar har samma påverkansmöjlighet rakt in i riksdagen. En enda röst kan alltså avgöra en fråga i riksdagen.


3. Men om 51% av partiet inte tycker som jag i en fråga då? Då står väl partiet inte på min sida?


Jo, det gör partiet i praktiken ändå. Vi är nämligen INTE ett standardparti där minoriteternas påverkansmöjlighet kan köras över i riksdagen. Med din röst kan du nämligen gå samman med andra partier i riksdagen i en fråga. Det kallar vi Proportionerlig representation. Det betyder att om om 40% röstar "Ja" och 60% röstar "Nej" så kommer 40% av våra knapptryckare i riksdagen rösta Ja och 60% rösta "Nej".


4. Vad är en knapptryckare?


Jo. Vi skiljer på två uppgifter. Å ena sidan knapptryckarna som sitter i riksdagen och trycker så som partiet bestämt. Å andra sidan delegaterna som alltså fungerar som politiker inom själva röstningssystemet.


5. Då kan alltså en knapptryckare hos er tycka en sak och jobba för den och sedan bli tvungen att rösta tvärt emot?


Ja, men knapptryckaren har ändå haft en demokratisk påverkansmöjlighet precis som alla andra och det tycker vi är huvudsaken.


6. Men en ful knapptryckare kan väl ändå rösta som denne vill när de denne kommer in i riksdagen?


Nej. Deras uppdrag är att rösta så att det avspeglar medlemmarnas vilja. Det kommer alltså inte fungera som det brukar där de valda politikerna ibland kör över sina medlemmar i viktiga frågor.


7. Har du något exempel där politikerna kör över sina medlemmar?


Ja. Ta exemplet Socialdemokraterna och EU-frågan där medlemmarna kördes över i sitt parti eller varför inte ta exemplet bestämmandet av politikerlöner. Politikerna har i dessa fall helt enkelt inte representerat folkets vilja väl. Detta visar att den representativa demokratin inte fungerar optimalt och det är lätt att förstå.


8. Du menar alltså att politikerna är giriga?


Nja. Politiker är mänskliga är väl ett snällare uttryck. Vill inte du ha högre lön också?


9. Hur garanterar ni att era valda knapptryckare röstar som medlemmarna när de väl är valda?


Till skillnad från andra partier skriver vi avtal med våra representanter och våra representanter kan stämmas för den skada de tillfogar privatpersoner p.g.a. att de går emot sin uppgift vid röstningen i riksdagen.


10. Blir det inte en himla massa röstande för mig genom att bli medlem i Aktiv Demokrati?


Jo, det kan det bli om du vill, men nivån väljer du själv hela tiden. Du kan nämligen delegera din röst till någon annan inom systemet om du vill så att du får exakt den nivå av demokrati du är van vid, men med den skillnaden att det är du som har full kontroll och kan byta delegat när du vill under hela fyraårsperioden.


11. Vill ni alltså avskaffa politikerna?


Ja och Nej. Frågan är egentligen vad DU vill. Om du beslutar i alla frågor själv och blivit delegat i systemet så har du i praktiken själv blivit politiker. Vill du ha det som det är idag har du valt att ge politikerna fritt spelrum utan att kunna påverka nämnvärt. Det är ditt val.


12. Är det säkert med röstning över Internet?


Ja. Det kan jämföras med en Internetbank där du kan styra aktieköp i detalj eller överlåta till ett fondbolag. De flesta anser idag att bank över Internet är tillräckligt säkert. Visst kan det förekomma fusk, men eftersom systemet är öppet är det lätt att upptäcka.


13. Måste jag rösta öppet?


Ja och Nej. Om du väljer att ha ett hemligt alias kan du vara anonym i din röstning utom för medlemsadministratören men inte om du väljer att debattera med eget namn synligt. Det är tänkt att man ska kunna rösta anonymt i det riktiga valsystemet.



14. Hur vet man att det gått rätt till om många röstar anonymt?


Det vet man inte. Så är det i ett vanligt val på valdagen. Ingen vet egentligen att det gått rätt till, men de flesta tror på resultatet om det verkar rimligt.


15. Jag ser att ni röstar öppet på hemsidan och det verkar väldigt säkert, men hur blir det i framtiden?


Ingen vet helt säkert. Vissa menar att tekniken i framtiden kan bli tillräckligt säker för helt anonym röstning. Andra menar att vi bör ha samma princip som politikerna i riksdagen som röstar öppet. Det är alltså likt vanlig handuppräckning enligt demokratins första grundläggande princip. Kanske är detta en fråga som bör avgöras av varje individ i varje fråga.


16. Om jag har en extrem eller olaglig åsikt så kan jag alltså inte uttrycka den dolt?


Nej och ja. Inte olaglig för då kan du bli polisanmäld, men extrema åsikter får du ha. En sak man bör tänka på i en demokrati är dock att man bör lägga fram förslag som är balanserade och kan locka till sig en stor enighet. Då måste man förstå hur andra tänker och inte bara snöa in sig på att man själv har ”rätt” för då får man inte ”rätt”.


17. Jag kan alltså själv styra hur jag vill och dessutom få mer makt?


Ja. Du behöver alltså inte längre välja enbart mellan Sahlin eller Reinfeldt vid rodret i fyra år. Du kan nu alltså styra direkt genom våra knapptryckare i riksdagen som ersätter vanliga politiker eller enkelt bli politiker själv och låta andra delegera till dig.


18. Men vem kommer att ha tid att kolla partiets forum hela tiden så att inga konstiga förslag hinner gå igenom?

Vi hjälper varandra. Vi ser i samhället att folk inte har full sysselsättning samtidigt som mycket verksamhet blir mer och mer automatiserad. Det finns alltså massvis med tid om vi väljer att ta den. Vi kan dessutom tillsammans välja att ge någon typ av ekonomisk ersättning för medlemmar som arbetar politiskt i framtiden.

Se även "Kontinuerliga omröstningar" under denna länk:
http://wse75376.web16.talkactive.net/ad ... ogram.html


19. Som jag förstår saken så har nu alla medlemmar en påverkansmöjlighet. Kan man få ännu mer påverkansmöjlighet?


I en fråga som du är insatt i kan andra delegera till dig och då påverkar du mer. Har du kunskap i området så påverkar du givetvis ännu mer genom denna auktoritet i diskussionen. Men det viktigaste som vi ser det är att man snabbt kan sätta sig in i en fråga och påverka den direkt.


20. Om det ligger väldigt många förslag, hur hittar jag då de som jag vill påverka i bland dem?


Vi kommer att erbjuda sortering på en mängd olika sätt. Exempelvis kan man sortera frågorna efter politiskt område såsom budget, försvar eller miljö. Man kan också sortera på författare eller tidpunkt för lagt förslag.


21. Hur lång tid kommer en omröstning ta?

Det är olika. Om ett förslag snabbt får ett stort stöd så kommer omröstningen att avgöras snabbare än om väldigt få röstar. Samma sak gäller om det står och väger i en fråga eller om den växlar mycket fram och tillbaka. (för att se exakt hur detta fungerar tekniskt se "Kontinuerliga omröstningar" under denna länk:
http://wse75376.web16.talkactive.net/ad ... ogram.html


22. Tar det alltså olika lång tid för olika omröstningar?


Ja. Tiden det tar från förslagsläggandet till att frågan är avgjord är alltså olika lång beroende på hur folket röstar. Förenklat kan man säga att ju fler som röstar och ju mer eniga de är desto snabbare blir processen. Mekanismerna för detta bygger på relativt enkel matematik.


23. Kommer det ta längre tid än dagens system?


Även dagens representativa system kan leda till mkt långa tider och det är något som man kan se som något positivt. Detta är knappast något som kommer att vara specifikt för Aktiv Demokratis system. Risken är nog snarare att det kommer gå exakt så fort som det borde.


24. Men vad gör man om man ser att man måste komma till ett beslut, t.ex. bygga en ny bro eller motsvarande för att den gamla börjar ta slut?


Det finns inga måsten, enbart viljor. Alla förslagsställare är naturligtvis intresserade av att deras förslag blir bifallna eller åtminstone avgjorda så snart som möjligt. Om man har problem med dåligt valdeltagande så betyder det att väldigt få bryr sig. Det är bara att försöka acceptera.


25. Vilka beslut ska tas på vilken nivå?
De förslag som ändå aldrig når ett avgörande är antingen av bristande relevans enligt folket eller så förs det fram i fel politiska församling, dvs. det kanske är fråga om ett mer regionalt problem och då får saken tas upp närmare medborgarna/medlemmarna, t.ex. i en kommun eller region istället.


26. Blir det inte många "galna" förslag?


Jo. Det kan nog bli en del "galna" förslag, precis som i riksdagen idag, men eftersom de får väldigt lite stöd behöver man inte ens konfronteras med dem tack vare att man kan välja att sortera bort alla förslag som har mycket få röster eller saknar stöd. Det gör att man endast behöver bry sig om de förslag som närmar sig ett avgörande dvs. de som alla andra människor anser vara viktiga och ”friska”.


27. Kommer en ensamstående dubbelarbetande småbarnsförälder hinna med att påverka?


Ja. Vi i Aktiv Demokrati tror att den mängd förslag som återstår efter en sortering kommer att vara hanterlig även för en dubbelarbetande ensamstående småbarnsförälder i ett land som Sverige. Även om det skulle vara jobbigt att delta ibland så finns alltså möjligheten att delegera till en person som man anser kan representera ens egna åsikter väl.


28. Aktiv Demokrati förespråkar alltså inte en renodlad direktdemokrati?


Det är korrekt. Vi vill använda s.k. "representativ demokrati" tillsammans med direkt demokrati helt efter varje individs egna önskemål.


29. Innebär inte direktdemokrati risker för röstköp?


Nej. Tvärtom. I dagens system där endast ett fåtal politiker behöver bestickas/mutas för att nå brottsligt resultat är risken för röstköp betydligt större. I praktiken innebär istället röstköp av flera tusen engagerade människor och öppenhet i politiken att risken ökar för brottslingar att avslöjas. Om hela folket erbjuds något öppet har dock i princip demokratin fungerat som det är tänkt och då har folkstyret gynnat folket.


30. Kan verkligen ett direktdemokratiskt parti sitta i en regering med andra partier och förhandla?


Nej, men också Ja. Förhandlingar med Aktiv demokrati sker endast på partiets öppna forum med full folklig insyn. Folket, har som sagt, den direkta makten i alla frågor genom vårt parti. Det finns ingen elit. En öppen förhandling med partiets medlemmar kan teoretiskt ge en procentuell andel av folket som förbinder sig moraliskt att stödja ett politiskt paket totalt, men resten har givetvis inte förbundit sig till detta.


31. Man kan alltså inte förvänta sig aktivdemokrati i en koalitionsregering?


Ja och Nej. Partiet kan stå som vågmästare i de frågor där blocken inte kan enas och på så vis stå som ett stöd för både en minoritetsregering och en opposition. Om Aktiv Demokrati kommer i majoritet kan man lite tillspetsat säga att partiet redan utgör en utmärkt koalitionsregering p.g.a. att alla oavsett åsikt kan delta.


32. Finns det inga problem med att en elit inte kan förhandla åt partiet?


Nej. Vi vill förpassa förhandlingar i slutna rum till historien. Vi anser att förhandlingar ska ske öppet och att folket förtjänar hela sanningen. Hjärtefrågor ska inte kunna kohandlas eller korrumperas bort i lönndom.


33. Kommer inte det ta väldigt lång tid?


Nej. Det är sällan fråga om att man måste fatta beslut om en ny lag eller budget på några timmar. Sådana beslut måste noga övervägas med full insyn av folket. Detta tycks den etablerade partieliten ha glömt bort och de föredrar att ta de viktiga besluten själva, ofta till sina egna medlemmars och folkets förfäran.


34. Kan de etablerade politikerna påverka Aktiv Demokrati?


Ja, givetvis går det bra. De politiker som vill ha Aktiv Demokratis stöd i någon fråga kan givetvis försöka påverka partiet helt öppet som debattörer på vårt forum.


35. Vad blir medias roll i detta?


Vi tror att dagens gränser mellan journalister, politiker och folket kommer att suddas ut. Det är något att glädjas åt. Vi kommer alla bli friare som journalister, politiker och människor.


36. Hur går det då med relationer till andra länder?


Antingen kommer det att bli så att vi tror på den öppna diplomatin eller så måste hemlighetsmakeriet forstättningsvis delegeras som det görs idag.


37. Hur går det då med öppenhet med tanke på t.ex. försvarsbeslut eller frågor om rikets säkerhet?


I fråga om de direkta försvarsrörelser som kan krävas i händelse av ett angrepp mot landet så kan de naturligtvis fortfarande skötas av en delegerad försvarsmakt, precis som idag.

Liknande paralleller finns till polisens dagliga arbete eller exempelvis vägverket som underhåller och bygger ut våra vägar enligt vissa principer. Detta kan förstås även fortsättningsvis utföras på ett delegerat sätt enligt folkets riktlinjer.


38. Ska folket direkt kunna stoppa polis, socialtjänst etc. i sitt yrkesutövande?


Nej så kommer det nog inte bli. Aktiv Demokrati vill däremot att folket ska kunna effektivisera myndigheterna och bestämma riktlinjer och lagar som myndigheterna ska följa i sitt dagliga arbete. Dessutom kommer medlemmarna att kunna styra hur och med vilka medel arbetet skall bedrivas genom lagförändringar, budgetbeslut och tillsättning av chefer.


39. Är det möjligt att domstolsväsendet kommer förändras?


Ja. Domstolsväsendet är precis som allt annat möjligt att förändra politiskt. Hur det blir bestämmer folket.


40. Vem skall lägga förslagen i Aktiv Demokratis system?


Alla medlemmar har rätt att lägga förslag till omröstning.


41. Men kan verkligen alla medlemmar ha kunskaper eller tid för att skriva bra förslag?


Ja. I första hand kommer förstås förslagen att komma ifrån dem som har bra kompetens inom förslagets område, det är ju de som ser möjligheten till förändring och har intresse av en förändring. Engagemang söker kunskap.


42. Vilka blir det då som kommer att stå för merparten av alla förslag?


Svårt att säga men troligen kommer det vara ungefär samma människor som gör det idag, med den skillnaden att makten kommer vila hos de kompetenta och folkliga medlemmarna.


43. Men hur skall den vanlige medlemmen utan särskild utbildning kunna veta vilka förslag som är bra resp. dåliga?


Det finns ingen absolut sanning om vad som är ”bra” eller ”dåligt”. Varje medborgare använder sitt förnuft och sin känsla. Genom att anknyta till fakta kan så kallade ”sanningar” visas upp av vem som helst precis som vanligt. Det handlar om att prova, att misslyckas och att prestigelöst inse att man ofta har fel och då våga prova något annat. T.o.m. ”experter” som förväntas inneha mer kompetens är ofta också oeniga pga. egenintressen eller olika synvinklar. Ibland är experter helt eniga men har sedan helt ”fel”.


44. Vad händer om Aktiv Demokrati har ”fel”?


Då kan folket givetvis välja att gå tillbaka till det gamla systemet.


----------------
Pamflettvideo:
http://www.youtube.com/watch?v=ktnCa3XHGX0

Pamflett :
http://www.aktivdemokrati.se/ads%20websida/pamflett.doc
http://www.aktivdemokrati.se/ads%20websida/pamflett.pdf

Öppet gästforum:
viewforum.php?f=3
Senast redigerad av MrPerfect72 2007-07-30 21.58, redigerad totalt 2 gånger.
http://valsamverkanspartiet.wordpress.com/ - Valsamverkan som kommer gynna demokratin och AD
Användarvisningsbild
MrPerfect72
 
Inlägg: 3093
Registrerad: 2006-01-18 09.52

Återgå till Vanliga frågor och svar



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron
π