Forum

Småpartispärr införs i kommuner!

Säg HEJ och presentera dig själv.
Har du frågor eller funderingar?

Småpartispärr införs i kommuner!

Inläggav Roger » 2014-03-23 15.14

Ännu ett stort nederlag för demokratin! Med stor majoritet röstade riksdagen för att införa en småpartispärr på 2% - 3% i kommunala val! De stora tidningarna, statlig television och radio har varit tysta om denna förändring av vallagen. I alla fall har jag som demokratiintresserad inte sett eller hört något!
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201314/KU16/
Roger
Medlem i partiet
 
Inlägg: 389
Registrerad: 2008-08-09 20.14
Ort: Hindås

Re: Småpartispärr införs i kommuner!

Inläggav Roger » 2014-03-23 20.20

Det var intressant att läsa diskussionen som föregick beslutet. Där framkom det att genom att pytsa ut mandaten på valkretsar så kan man förhindra små partier genom att mandaten i en valkrets inte räcker för de små! Kanske de stora partierna föredrar att dela upp mandaten så att det bara finns 3 mandat i varje valkrets? :x
Roger
Medlem i partiet
 
Inlägg: 389
Registrerad: 2008-08-09 20.14
Ort: Hindås

Re: Småpartispärr införs i kommuner!

Inläggav Herr Anders » 2014-03-25 11.03

Det här är faktiskt väldigt intressant. Framförallt den helt uteblivna reaktionen i massmedia. Vitsen med att grundlagsändringar kräver två riksdagsomröstningar med allmänt val emellan är ju för att folk ska kunna informeras om förändringarna och rösta på andra politiker än de som vill genomdriva förändringen. Systemet fungerar bevisligen inget vidare.

Men det var inte det jag tänkte säga.

Vad jag tänkte säga var att detta är ju en fantastisk möjlighet för direktdemokratirörelsen. De etablerade partierna har drivit igenom en fråga inom demokratiområdet där de har absolut noll på fötterna. Här finns en chans att slå in några öppna dörrar och skapa lite positiv uppmärksamhet. Ni som kan borde dra i gång några sådana där Twitter-stormar så snart som möjligt. Eller åtminstone någon sorts upprop på Facebook, eller vad det nu kallas.

Ännu bättre hade varit om Stockholms-avdelningen hade kunnat göra några plakat och banderoller och ställa sig utanför riksdagshuset och demonstrera lite. Väcka uppmärksamhet helt enkelt. Det är helt klart att politikerna inte vill ha uppmärksamhet i denna fråga och allt vi gör för att ändra på den saken är bra både för oss och för demokratin.
Herr Anders
 
Inlägg: 199
Registrerad: 2007-02-09 19.10


Återgå till Övrigt



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster

π