Forum

Direktdemokratisk omröstning i Avesta

Säg HEJ och presentera dig själv.
Har du frågor eller funderingar?

Direktdemokratisk omröstning i Avesta

Inläggav haja » 2012-02-05 18.05

Kolla in Avesta kommun. De röstar just nu om "drömparken" via internet. Alla får vara med och diskutera i forum och kommuninvånarna har tidigare själva fått lägga förslag sedan 18 september. Det är bara några timmar kvar i omröstningen som pågått sedan 9 januari till nu den 5 februari. Man ser även antalet röster på de olika alternativen. Direktdemokrati i verkligheten!
http://avesta.medborgarbudget.se/
Användarvisningsbild
haja
Medlem i partiet
 
Inlägg: 460
Registrerad: 2011-01-06 23.11
Ort: Stockholm

Re: Direktdemokratisk omröstning i Avesta

Inläggav diego » 2013-01-04 22.15

Intressant, tack för inlägget!
diego
Medlem i partiet
 
Inlägg: 27
Registrerad: 2012-11-30 21.17
Ort: Linköping

Re: Direktdemokratisk omröstning i Avesta

Inläggav joasi » 2013-01-06 00.19

Intressant, fast i min begreppsvärld är inte det här direktdemokrati utan någon form av deltagardemokrati med folkomröstning.

Direktdemokrati är när makten utgår från medborgarna som primärt bestämmer om politiska frågor. Direktdemokrati inrymmer också möjligheten för medborgaren att delegera en begränsad, temporär och villkorad beslutsmakt till en tredje part, till exempel ett politiskt parti. då kan det också kallas för flytande demokrati.

I Sverige utgår den politiska makten från folkvalda makthavare. Det är representativ demokrati. Representativ demokrati inrymmer också möjligheten för makthavarna att ta hänsyn till folkinitiativ och delegera vissa beslut till medborgarna, som i ovanstående exempel.
joasi
Medlem i partiet
 
Inlägg: 1187
Registrerad: 2006-09-17 20.34
Ort: Stockholm

Re: Direktdemokratisk omröstning i Avesta

Inläggav haja » 2013-01-06 00.54

diego skrev:Intressant, tack för inlägget!

Hej, diego. Kul att du tycker det var intressant med folkomröstning. Det är ju på kommunal nivå, ofta förknippat med delar i en stadsplan om nybyggnationer eller om skola.

Med folkinitiativ finns det mycket att säga och Föreningen för Direktdemokrati har specialicerat sig på olika demokratiska verktyg som finns i nuläget att påverka politiken. Föreningen håller på att utveckla demokratiskolor tillsammans med Studiefrämjandet utanför partiernas ungdomsförbund som blivit mer av plantskolor för en politisk elit.

Du kan bli medlem i FFDD utan att det kostar något och delta i en grupp. Föreningen är mest aktiv på Facebook just nu och har en facebooksida som bevakar alla folkinitiativ och folkomröstningar just nu.

Folkomröstningar fungerar som ensäkerhetsventil för demokratin. Det krävs stor insats för att få 10% av den röstberättigade befolkningen. Ett folkinitiativ med krav på folkomröstning i en speciell fråga är direktdemokratiskt just för den frågan. Men bara den frågan. I övrigt gäller ju representativ demokrati. Men det ger människor en insikt om att det går att påverka eller inte påverka om det inte blir en folkomröstning av ett folkinitiativ.

Folkinitiativ har kommit till just för att befolkningen inte ska känna vanmakt och resignation över kommunala beslut som de har en motsatt uppfattning än majoriteten i kommunfullmäktige. Sedan hur folkinitiativ används eller inte är en annan fråga.
Men kontakta ffdd så får du veta mer.
Användarvisningsbild
haja
Medlem i partiet
 
Inlägg: 460
Registrerad: 2011-01-06 23.11
Ort: Stockholm

Re: Direktdemokratisk omröstning i Avesta

Inläggav diego » 2013-01-06 09.11

Jag håller med joasi, det här är inte direkt demokrati som den skall vara. Ändå tyckte jag att det var ett intressant exempel på aktivare demokrati än vanlig, och en som är drift.


Haja, jag tipsade linköpings kommun om detta iaf, och tar en sväng genom fb sidan senare.
diego
Medlem i partiet
 
Inlägg: 27
Registrerad: 2012-11-30 21.17
Ort: Linköping


Återgå till Övrigt



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster

π