Forum

Om Flytande demokrati

Säg HEJ och presentera dig själv.
Har du frågor eller funderingar?

Om Flytande demokrati

Inläggav jonas » 2011-11-08 22.43

Jag ombads att länka till info om flytande demokrati och hur det kan användas i samband med medborgarkonferenser och liknande, även utan användning av datorer. Kom fram till följande som kanske skulle kunna läggas upp någonstans på webbplatsen.

Flytande demokrati är syntesen mellan representativ demokrati och direktdemokrati som kombinerar bådas fördelar och löser bådas nackdelar.

Grunden i detta är en direktdemokrati där alla har rätt att deltaga i alla beslut i beslutande omröstningar. Därtill kommer en flexibel möjlighet att delegera till valfri delegat, så som en person eller ett parti, och att när som helst ta tillbaka eller byta sin delegering.

Detta som en del i gemensamt styre beskrivs här:
http://www.metagovernment.org/

Och hur detta kan genomföras genom direktdemokratiska partier beskrivs här: http://aktivdemokrati.se/

Med flytande demokrati kan även medborgardialogen bli mycket tydligare där politiska val kan jämföras med folkets val där folket haft möjlighet att välja mycket friare vad de vill stödja och vilka grupper de vill ska ta fram och ta ställning till konkreta förslag och motioner.

Flytande demokrati kan enkelt genomföras utan datorstöd genom att låta alla deltagare fylla i en enkät med a) en lista med intresse-organisation och partier och b) en lista med ämnesområden och frågeställningar, och låta var och en matcha vilka de vill ska representera dem för respektive fråga. Helst ska dessa val göras efter att de hört gruppen framföra sitt perspektiv i ett föredrag eller upprop.

Vid diskussion för konkreta förslag ska alla få vara med, men man erkänner att representanter för grupper har ett stöd bakom sig av de som inte personligen närvarar vid tillfället. Diskussioner återrapporteras för alla att ta del av.

Varje person har en röst även om hon delegerat till flera grupper för en viss fråga. Om hennes delegater röstar olika, får hon en notis om detta och möjlighet att själv ta ställning och välja sida. Om hon inte väljer räknas hennes röst som blank.

Målet är att arbeta fram synteser och sträva mot konsensus. Efter varje möte rapporteras vad som sagts och vilka konkreta förslag som har stöd, mätt i procent. Varje person kan när som helst under denna process byta delegater eller själv ta ställning till de specifika förslagen. Detta utgör demokratins flytande natur.

Beslut tags vid stor enighet eller efter en längre tid förhandling.

Den flytande demokratin gör att alla intressen och personer representeras rättvist även när processen är långdragen så att det är få personer som faktiskt förhandlar, och det håller dörren öppen för alla att deltaga i alla delar av processen, oavsett när man kommer in.
Aktiv Demokrati byter namn till Direktdemokraterna.
Vi håller på att migrera till http://www.direktdemokraterna.se

Deltag i våra möten för att hjälpa till att föra partiet framåt.
Användarvisningsbild
jonas
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3687
Registrerad: 2006-09-18 22.57
Ort: Göteborg

Återgå till Övrigt



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster

π