Forum

Initiativ till folkomröstning i Staffanstorp

Säg HEJ och presentera dig själv.
Har du frågor eller funderingar?

Initiativ till folkomröstning i Staffanstorp

Inläggav Benny » 2011-05-14 12.32

Hej allihop!
Jag har fått ett par länkar mailade till mig av en vän som jag känner att jag måste dela med mig av. Det är tidningsartiklar i Skånska Dagbladet och Sydsvenska Dagbladet.
Tydligen är invånarna i Staffanstorp (en liten kommun i Skåne, mellan Malmö och Lund) inte särskilt nöjda med den politiska beslutsfattningen i kommunen. Moderaterna har med hjälp av 2 politiska vildar och ett lokalt parti (Staffanstorps Partiet) majoritet i kommunfullmäktige.

http://www.skanskan.se/article/20110506/STAFFANSTORP/705059882/1088/-/kan-bli-folkomrostning-om-allmannyttan-ska-saljas

http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/staffanstorp/article1457249/Vill-folkomrosta-om-allmannyttan.html
Benny
 
Inlägg: 15
Registrerad: 2010-09-29 10.28

Re: Initiativ till folkomröstning i Staffanstorp

Inläggav gilroitto » 2011-05-14 17.19

Bra med sådana initiativ istället bara för att vänta ut mandatperioden. Bor du i området Benny?
/Gil Roitto
Användarvisningsbild
gilroitto
Medlem i partiet
 
Inlägg: 787
Registrerad: 2006-09-03 00.33
Ort: Malmö

Re: Initiativ till folkomröstning i Staffanstorp

Inläggav Benny » 2011-06-10 12.05

Tänkte uppdatera lite då jag har följt utvecklingen med intresse. Och för att svara på din fråga Gil, jag kommer från området och har tidigare bott i kommunen, håller dock mestadels till i resten av världen nu för tiden.

Initiativ tagarna har samlat in tillräckligt många namn http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/staffanstorp/article1485766/Underskrifter-inlamnade.html. Tyvärr blir det nog ingen folkomröstning i ämnet då det inte är aktuellt förrän till hösten och moderaterna håller på att få till en försäljning nu. Detta trotts att de inte yppade ett ord om att de tänkte sälja ut allmännyttan innan valet http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/staffanstorp/article1483318/Valjarna-fick-aldrig-mojlighet-att-ta-stallning.html.

Tänkte dessutom tillägga att det finns lite oegentligheter i maktkorridorerna i kommunen. Som jag skrev tidigare, Moderaterna har majoritet tillsammans med Staffanstorpspartiet och 2 vildar (de sitter på SD mandat).
De 2 vildarna är: Leif Widmark, den nuvarande ordföranden i Staffanstorpspartiet http://home.swipnet.se/~w-95685/sp/styrelse.htm, och Stefan Möller, som sitter i Staffanstorps Moderaternas styrelse http://www.moderat-i-staffanstorp.se/index.php?sida=styrelse.
Idag har Sydsvenska Dagbladet publicerat att Stefan Möller själv troligen var med och röstade in sig själv på SDs bekostnad http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/staffanstorp/article1491365/Toppmoderaten-kuppade-sig-in-pa-SD-mandat.html. Om så verkligen är fallet anser jag personligen att det är valfusk, kanske inte juridiskt men vem har sagt att svensk lag alltid är korrekt...
Benny
 
Inlägg: 15
Registrerad: 2010-09-29 10.28

Re: Initiativ till folkomröstning i Staffanstorp

Inläggav gilroitto » 2011-06-10 22.22

Hmm... Precis som Sydsvenskan skriver i artikeln:
Sedan årsskiftet finns en ny lagstiftning som reglerar möjligheten att anordna lokala folkomröstningar.
För att få till stånd en folkomröstning krävs namnunderskrifterfrån tio procent av de röstberättigade i kommunen.
För att stoppa kravet på en lokal folkomröstning krävs två tredjedels majoritet i kommunfullmäktige.
Frågan som har väckt kravet på en folkomröstning i Staffanstorp gäller nya ägardirektiv för Staffanstorpshus. Ärendet togs upp i kommunstyrelsen i går kväll, och ska upp i kommunfullmäktige den 13 juni.


2000 röster av - enligt kommunens egen statistik - en befolkning av 22259, låter som typ 10% i min öron. Så vi får se vad som händer efter 13:e april. En enskild person kan överklaga kommunala beslut inom 3 veckor om man anser den strider mot lagen, dvs om man försöker trolla bort namninsamlingen trots att man inte har 2/3 majoritet mot folkomröstningen. Det finns t ex utmärkt information på Kalix kommuns hemsida om detta.
/Gil Roitto
Användarvisningsbild
gilroitto
Medlem i partiet
 
Inlägg: 787
Registrerad: 2006-09-03 00.33
Ort: Malmö

Re: Initiativ till folkomröstning i Staffanstorp

Inläggav Benny » 2011-06-11 00.49

De röstberättigade i kommunen är strax under 18000 så de har passerat de 10% som krävs med råge. Jag har hört att det dessutom ska finnas uppåt 500 underskrifter till som ska lämnas in, har dock inte hittat något som bekräftar det än. Som det ser ut har inte Moderaterna mandat nog för att stoppa en folkomröstning när frågan kommer upp i fullmäktige. Det krävs "bara" att tillräckligt många i oppositionen är för en folkomröstning, vilket jag fått höra att de ska vara.

Nu ska kommunfullmäktige ta upp frågan om utförsäljningen av allmännyttan på måndag 13 juni så någon folkomröstning ser det inte ut att kunna bli innan försäljningen blivit av. Dessutom är ju en sådan här folkomröstning bara rådgivande, vilket den politiska eliten i Staffanstorp inte är intresserad av.

Om inget oförutsett sker får man åtminstone hoppas att det är en del kommuninvånare som får upp ögonen för demokratiska frågor och kanske till och med intresserar sig för direktdemokrati.
Benny
 
Inlägg: 15
Registrerad: 2010-09-29 10.28

Re: Initiativ till folkomröstning i Staffanstorp

Inläggav jonas » 2011-06-11 02.55

Benny: Känner du andra i Staffanstorp som vill upplysa folk om Aktiv Demokrati?

I nästa val har vi möjlighet att komma in i kommunerna. Det här är en chans att ge verklig demokrati till Staffanstorp.
Aktiv Demokrati byter namn till Direktdemokraterna.
Vi håller på att migrera till http://www.direktdemokraterna.se

Deltag i våra möten för att hjälpa till att föra partiet framåt.
Användarvisningsbild
jonas
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3687
Registrerad: 2006-09-18 22.57
Ort: Göteborg

Re: Initiativ till folkomröstning i Staffanstorp

Inläggav Benny » 2011-06-11 12.15

Mig veterligen känner jag ingen i Staffanstorp som hört talas om Aktiv Demokrati eller direktdemokrati. Jag har lite dålig koll på om jag känner så många där nu för tiden, de flesta jag umgicks med har, liksom mig, flytt.
Mina föräldrar bor kvar där. Men, jag tror inte ens de skrev på namninsamlingen till folkomröstningen, även om de ville. Jag fixade fram en blankett att skriva på, men den förblev tom och de gjorde sig inte besväret att ta sig till namninsamlarna på någon av de tider jag letade fram var de befann sig.
De är så där lagom svenskt upprörda över turerna kring det lokala valet i höstas, speciell nu när det kommit fram nya fakta, men även över att det ser ut som att folkomröstningen blir en tom gest.
Jag vet att de är medvetna om att det finns demokratiska alternativ till monarkin. Den stora utmaningen är att bara få dem att inse att det faktiskt finns mer demokratiska alternativ än att gå och rösta fram en ny diktator vart fjärde år. Att de skulle gå så långt som att faktiskt engagera sig för mer demokrati är nog bara ett önsketänkande.

Men jag har lite hopp nu tack vare initiativet till folkomröstning i Staffanstorp, och nästan ännu bättre om Moderaterna och deras nickedockor kör över invånarna.

Jag får nog ta och kolla upp vem som kan tänkas finnas kvar i kommunen eller om någon vänt tillbaka.
Benny
 
Inlägg: 15
Registrerad: 2010-09-29 10.28


Återgå till Övrigt



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

cron
π