Forum

Blogginlägg 20080808

Blogginlägg 20080808

Inläggav Jonas_helander » 2008-08-08 18.32

Rubrik: Om kina, väst och öst.

Så här under OS finns det ett givet tema för en politiskt filosoferande blogg som denna:
Kina...
Kina och brotten mot mänskliga rättigheter.
Men framförallt; Kina och balansen öst/väst

Kritiken mot Kina har precis som i likhet med de kinesiska OS-förberedelserna sjudit frenetiskt under en lång tid för att slutligen koka över i ett magnifikt fyrverkeri. Inte minst så står självaste överstorebror själv och kastar inte bara smågrus utan tjocka gatstenar i sitt lilla ljudisolerade glashus. Tydligen finns det bara en nation i världen som får spärra in oliktänkande på obestämd tid med benämningen att de är misstänkta terrorister. Nu senast fick Usama bin Ladens chaufför lite av en teoretisk upprättelse, inte hjälper det honom att få sitta i ett 'vanligt' fängelse i fem år för att sedan fortsätta sitt "ej tidsbestämda" frihetsberövande.
Men vad har allt detta med Kina att göra?

En och annan framtidsprofetia har vi nog alla hört om maktskiftet mellan öst och väst. Kinas tillväxt är som ett skenande tåg och fler och fler svenskar och européer 'emigrerar' till Kina för att åka med, eller till och med för att hjälpa till att putta på. Om man skulle utgå ifrån hur balansen har varit tidigare, så kan man ganska generellt se att det är vi i mitten som har åtnjutit mest demokrati, medan västkanten och östkanten har varit så nära varandra när det gäller låg demokrati att man nästan skulle kunnat rita en cirkel istället för en rak linje.
Det finns främst två möjliga scenarion när Kina fortsätter växa i makt och ekonomi:
1. Även om kina och kineserna blir mer och mer hungriga på allt som symboliserar välstånd som t ex finkultur och en hel del västliga influenser så är man inte nämnvärt intresserad av att kunna påverka sitt eget samhälle. Man följer den asiatiska 'traditionen' och sköter sitt.
2. Med en växande medelklass så kommer demokrati införas i ungefär samma tempo som den ekonomiska liberaliseringen i Kina. Som min gamla historielärare sa; alla revolutioner kommer från medelklassen.

Det intressanta är vad som händer om man omvänder det senare alternativet och applicerar på oss själva...

När Kina drar ifrån och kanske blir det nya väst, vilka ska då ta rollen som det forna öst?

Det är lätt att fantisera och i skadeglädje peka på USA med sina ekonomiska problem, men en Europeisk Union som undanhåller information
från sina medborgare ligger nog inte så långt efter. En sak är säker, vi kan inte längre stå på tå med uppsträckta armar och ropa 'vi är bäst!'. Fredrik Reinfeldt har redan tagit första initiativet att sälla oss till England och USA med ambitionen om att bli de nya öststaterna. ur många fler kommer att följa på, och hur många fler inskränkningar av våra rättigheter kommer vi att få? Kanske kommer detta ske lika långsamt och omärkbart som en demokratisering av Kina, men det är skrämmande att vi redan har tagit det första steget.
/Jonas Helander
Användarvisningsbild
Jonas_helander
Medlem i partiet
 
Inlägg: 159
Registrerad: 2006-01-19 21.39
Ort: Malmö

Re: Blogginlägg 20080808

Inläggav MrPerfect72 » 2008-08-09 00.10

Intressant. Faktiskt inte funderat på om det kan vara så att allt detta har med Kina att göra. Kanske västerländska regimer tittar på Kina med avund på denna regims totala kontroll på sina slavar? Kanske Reinsvält ser potentialen att konkurrera med Kina genom att göra oss alla till Kinesiska slavar under stark övervakning av staten....

...Kommunism och Kapitalism går väl inte ihop?

Kina är INTE en kommunism. http://sv.wikipedia.org/wiki/Kommunism
Kina är inte klasslöst, produktionsmedlen ägs inte av folket gemensamt.
Kina är en kapitalism som inför sitt eget folk vill ha ett skimmer av kommunism, precis som vår regim vill ha ett skimmer av demokrati.

Vad är Kina? Extrem kapitalism där ägarna är diktaturen och folket är slavarna?
Reinsvälts dröm?
Användarvisningsbild
MrPerfect72
 
Inlägg: 3093
Registrerad: 2006-01-18 09.52

Re: Blogginlägg 20080808

Inläggav Magnus Gustavsson » 2008-08-09 10.47

Bra krönika Jonas!
Publicerat den nu!
Tänk inte 4%, det är det de etablerade partierna vill få dig att göra.
Tänk på framtiden och vad Du vill att Sverige skall vara.

MVH/
Magnus
Användarvisningsbild
Magnus Gustavsson
Medlem i partiet
 
Inlägg: 3111
Registrerad: 2006-01-18 00.54
Ort: Hindås


Återgå till Blogg



Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron
π