Forum

Kravspecifikation

Besvara

OBS! Du är inte inloggad i forumet ännu. Klicka här för att logga in


Den här frågan är till för att indentifiera och förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode är
[img] är
[flash] är AV
[url] är
Smilies är
Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Kravspecifikation

Re: Öppen förslagslåda

Inlägg av jonas » 2011-03-08 01.01

Erik Bengtsson skrev:Om Aktiv Demokrati skall få uppmärksamhet och något förtroende för att man har en fungerande metod för deriktdemokrati. Då bör nog alla som vill så lätt som möjligt få lägga förslag som röstas om. Sedan bör någon form av utvärderingsmekanism ta fram de förslag som är mest realistiska och får mest stöd. Dessa förslag bör rankas överst i någon lista. Om/när datakapaciteten inte räcker till, detta blir ett i sammanhanget ganska lättlöst lyxproblem.

För att rösta i bestlut som gäller Aktiv Demokrati och kanske sedan röster till någon folkvald församling borde dock medlämsskap krävas.


Håller med.

Öppen förslagslåda

Inlägg av Erik Bengtsson » 2011-03-07 23.36

Om Aktiv Demokrati skall få uppmärksamhet och något förtroende för att man har en fungerande metod för deriktdemokrati. Då bör nog alla som vill så lätt som möjligt få lägga förslag som röstas om. Sedan bör någon form av utvärderingsmekanism ta fram de förslag som är mest realistiska och får mest stöd. Dessa förslag bör rankas överst i någon lista. Om/när datakapaciteten inte räcker till, detta blir ett i sammanhanget ganska lättlöst lyxproblem.

För att rösta i bestlut som gäller Aktiv Demokrati och kanske sedan röster till någon folkvald församling borde dock medlämsskap krävas.

Re: Kravspecifikation

Inlägg av jonas » 2011-03-07 09.00

För att ta fram en kravspecifikation:
Utför gärna detta arbetet internationellt i samverkan med E2D.
Just nu ligger ett förslag med vilka alla existerande system kan jämföras:

http://www.democratie.nu/wiki/index.php/E2D

Re: Kravspecifikation

Inlägg av gilroitto » 2011-02-09 19.12

Håller med Roger.

Re: Kravspecifikation

Inlägg av Roger » 2011-02-06 13.33

Är det inte enklare om man till en början inte kör automatiskt motionsflöde? Vi är så få nu och jag tror att de flesta frågor ändå inte röstas om i AD. I stället om det är någon som vill starta en omröstning i en specifik fråga då får han/hon lägga upp den manuellt på AD valsajt med länk till den specifika motionen. AD kan lista länkar till riksdagen och kommunernas sidor för motioner.

Re: Kravspecifikation

Inlägg av haja » 2011-02-06 13.08

Frågan är hur vi kan få in agendor som fullmäktige och riksdag nu som sedan lätt kan kompletteras med egna omröstningar i val/röstsystem.
Att göra frågor som utgår från RSS-flöden går inte eftersom man måste följa flera länkar som behandlar motioner och utskottens förslag till beslut och eventuella reservationer.

Jag får cirka 12 agendor och protokoll varje vecka och då är det bara Stockholms kommun och nämder och stadsdelar som är med. Sedan är det alla kommunala bolag som ska till. Totalt cirka 40.

Klarar röst./valsysten av detta? Eller måste allt hanteras manuellt? T.ex. 20-100 medlemmar behövs för att hantera omröstningarna manuellt bara i Stockholms kommun om det ska ske på fritiden. Det är 10 i veckan eller 2 om dagen.

Ett val/omröstningssystem behövs, men klarar det av alll denna hantering? Jag antar att det inte finns en arbetsprocess för att hantera omröstningar och resultat. Har inte sett detta beskrivet i alla fall. Vad ska hända med resultaten? Hur ska de publiceras?

Alla funktioner behövs inte på en gång men jag förstår inte hur ett val-/omröstningssystem ska fungera som det nu är konstruerat - utan att det finns öppna datakällor som kan behandlas för omröstningar -utan manuell hantering.

Men jag hoppas att det finns en lösning på detta problem som inte jag kan komma på nu. :|

Jag ser på det så här:
Inga öppna datakällor finns att ta tillvara på just nu utom i någon kommun som jag inte känner till. Om det finns vore det bra att kunna testköra systemet med denna kommun.
Att öppna upp datakällor för att få tillgång och automatisera omröstningsprocessen kräver långsiktigt arbete och skapa opinion.

Hur gör vi nu?
Vi kan prioritera enligt följande. :idea:
Riksdagens omröstningar (3 per vecka) administreras av 2-20 personer. (Vilka?)
Stockholms och Göteborgs fullmäktige och landsting samt kommuner och landsting där medlemmar finns.
Medlemmarna skapar manuellt omröstningar i röstsystemet. Omröstningarna publiceras efter fastställt resultat på webben, helst också i grafisk form med jämförelse hur verklighetens omröstningar har skett.
Men just nu tror jag inte vi har manuell kapacitet men kanske om ett par månader. Hur ska vi annars göra?

/Hans

Re: Kravspecifikation

Inlägg av fiddur » 2011-02-06 12.03

jonas skrev:Jag vet att det iaf fanns en RSS för motioner eller liknande på regeringen.se men vad jag kan se idag så verkar de bara stödja nyhetsflöden på den fronten: http://www.regeringen.se/sb/d/8895


Motionsflödet ligger på riksdagen.se.

http://riksdagen.se/templates/R_Page____13951.aspx

Re: Kravspecifikation

Inlägg av jonas » 2011-02-02 03.02

http://www.opengov.se/ kan hjälpa oss med vilka standarder vi bör stödja, och kontakt med myndigheter för det.

Personligen har jag lång erfarenhet av att suga ut all sorts data från webbplatser oavsett om de vill det eller inte. Så även om de inte hjälper oss direkt så går det att lösa.

Jag vet att det iaf fanns en RSS för motioner eller liknande på regeringen.se men vad jag kan se idag så verkar de bara stödja nyhetsflöden på den fronten: http://www.regeringen.se/sb/d/8895

Vem kontaktar opengov.se?

Re: Kravspecifikation

Inlägg av haja » 2011-02-02 01.56

jonas skrev:
Hans Jangeby skrev:Det rör sig om tusentals omröstningar -varje månad - med olika alternativ -bara i stockholms kommun. Finns det hjälpmedel i omröstningssystemet så att frågor läggs upp automatiskt i omröstningssystemet? Eller måste allt göras manuellt?


Frågor bör kunna automat-importeras och integreras med http://www.insynsverige.se/ etc.

http://www.opengov.se/ är en självklar partner för detta.


Ska kolla om det finns i öppet format XML. Det borde ligga i kommunens intresse att vara den bästa IT-huvudstaden i världen.
Funktionen är också det vad jag menar en kravspec bör innehålla där man kan prioritera kravet och analysera vilka möjligheter/svårigheter det finns. För risken är annars att utveckla ett omröstningssystem som sedan inte kan användas.
Att ta fram frågor manuellt är för omfattande som vem som helst förstår. Opengov.se är ett sätt att påverka myndigheter så att alla får tillgång till struktutrerade data för att skapa applikationer. Men det är långt ifrån färdigt och troligen tar flera år att genomföra. Vad gör vi under tiden? Lägger in frågorna manuellt i alla fall?

Re: Kravspecifikation

Inlägg av jonas » 2011-02-01 10.15

Hans Jangeby skrev:Det rör sig om tusentals omröstningar -varje månad - med olika alternativ -bara i stockholms kommun. Finns det hjälpmedel i omröstningssystemet så att frågor läggs upp automatiskt i omröstningssystemet? Eller måste allt göras manuellt?


Frågor bör kunna automat-importeras och integreras med http://www.insynsverige.se/ etc.

http://www.opengov.se/ är en självklar partner för detta.

Re: Kravspecifikation

Inlägg av haja » 2011-02-01 09.46

En praktisk fråga:
Ta Stockholms kommun som ska ha fullmäktige möte:
Det är ett stort antal frågor som ska beslutas med olika typer av reservationer.
Agendan finns på nätet.
Det är över 100 frågor att ta ställning till inkl. reservationer.
Att manuellt göra frågor med utgångspunkt från agendean är ett digert jobb. Dessutom finns det 14 kommundelsfullmäktige som också har sina möten varje månad och det finns de olika fackförvaltningarna och bolag med politiskt tillsatta styrelsemedlemmar.
Det rör sig om tusentals omröstningar -varje månad - med olika alternativ -bara i stockholms kommun. Finns det hjälpmedel i omröstningssystemet så att frågor läggs upp automatiskt i omröstningssystemet? Eller måste allt göras manuellt?

Re: Kravspecifikation

Inlägg av jonas » 2011-02-01 09.26

gilroitto skrev:När direktdemokraterna funderade på att bygga en portal m.m. började jag skriva en högnivå kravspec för att kunna hitta fokus vilka effekter en dd portal bör ge.


Super! :-)

Själv har jag just kommit fram till att det bästa nu (för mig) är att gå vidare med GOV.

Så vad jag tänker göra är:
1. Studera koden och datamodellen
2. Modifiera datamodellen för att inkludera framtida funktioner
3. Synka inloggning med WP
4. På nytt besluta minimikrav för att ta programmet i bruk
5. Eventuell extra kodning
6. Applicera ADs stilmall
7. Lägga upp en "skarp" installation på val.aktivdemokrati.se

Vad jag vill få med:
* Flervalsomröstningar och medianomröstning
* Kontinuerliga omröstningar där ändringar ständigt appliceras efter en buffertperiod
* versionsträd för ändringar av dokument

Re: Kravspecifikation

Inlägg av gilroitto » 2011-02-01 06.59

När direktdemokraterna funderade på att bygga en portal m.m. började jag skriva en högnivå kravspec för att kunna hitta fokus vilka effekter en dd portal bör ge. Det är inte mycket menn kanske iden att skriva en kort kravspec kan vara bra för att skapa en bättre bild av vad man vill uppnå.

http://wiki.sobr.se/tiki-index.php?page=Direktdemokratisk+webbplattform

Re: Kravspecifikation

Inlägg av jonas » 2011-01-31 02.34

En del av vad som har framkommit vid diskussioner, för valsystem etc, har sammanställts i
Handbok för representativ direktdemokrati

Men jag känner inte till att vi har en kravspecifikation, förrutom de krav vi har i våra stadgar och de visioner vi har i vårt partiprogram.

Vi behöver bara något som funkar i nuläget. Och något som kan inspirera och visa på möjligheterna. När vi väl växer kan vi vidareutveckla programmen för att bättre hantera fler medlemmar, större aktivitet, mer komplexitet, säkerhet, distribuering, osv.

Så vad vi än gör nu behöver det bara täcka våra behov för närmsta halvåret.

Någon får gärna ta på sig att sätta samman en kravspecifikation som vi kan lägga upp som ett dokument på sidan, och denna specifikation får gärna vara uppdelad i olika delar för etapp 1, etapp 2, etapp 3, osv. Men till viss mån kan vi anpassa oss för vad vi har tillgängligt.

Vad det än blir så vill jag att det ska fungera att integrera systemet med BB och WP med gemensam inloggning och så att man kan exempelvis enkelt föreslå nya blogginlägg eller ädnringar av texten på sidorna på aktivdemokrati.se


Hans Jangeby skrev:Att utveckla ett valsystem med DD kräver grundlagsändringar


Jag är inte säker på vad du syftar på. Vi kommer att utveckla ett system som kan användas i kommun, landsting och riksdag, där kommande omröstningar kommer att läggas ut för omröstning på webbsidan. De som blivit invalda i exempelvis riksdagen kommer sedan att rösta i enlighet med resultatet från omröstningen på webben. Ingen grundlagsändring behövs. Allt vi behöver är att vi blir invalda nästa val.

Kravspecifikation

Inlägg av haja » 2011-01-30 21.30

Att utvärdera ett omröstningssystem är inte gjort i en handvändning. Jonas håller på med ett och det verkar finnas ett antal på nätet.

Finns det någon form av kravspec med dessa t.ex. övergripande punkter:

1) Ska omröstningsprogrammet finnas för partiet/medlemmar/ickemedlemmar?
- Så länge tycker jag att det bara ska gälla för registrerade i AD tills det finns kraft nog för ett allmänt system som kan omfatta eller motsvara de omröstningar som finns för beslutfattande på alla nivåer. Idag finns bara några 10-tal medlemmar. Systemet ska kunna skalas upp till några 1000 med 20-tal landsting, 286 kommuner med kommundelar, förvaltningsbolag, departement osv. I runt tal blir kanske 500-1000-tal olika beslutande politiska församlingar.

2) Hur ska omröstningssystemet fungera med deligering/flytande omröstningar etc.

3) Programmet för användaren måsta vara helt igenom på svenska.

4) Vem/vilka lägger uppfrågorna och hur ska svaren behandlas? Vilka är de exekutiva och vilka är de kontrollerande grupperna över att besluten följs?

Teknik:
5) Vilka krav ställs på användaren/medlemmen ska ha program/utrustning för att kunna rösta?

6) Driftsäkerhetskrav? (T.ex backuprutiner, intrångsförsök, m.mn.)

7) Verifiering och autentiering av person.

Det var bara några punkter som jag kom på nu.
De omröstningssystem som diskuterats verkar blanda riksomfattande valsystem som befinner sig under vallagen samt ett internt omröstningssystem som kan fungera i AD. I AD behöver vi bara följA PUL, partistadgar och reglemente.
Att utveckla ett valsystem med DD kräver grundlagsändringar med två majoriteter med val emellan eller kvalificerad majoritet i riksdagen med 2/3 majoritet. Så ett nationellt valsystem är knappast aktuellt att utvecla förrän tidigast på 2020-talet.
Så det återstår bara ett enkelt nationellt omröstningssystem där enkelhet går före finesser i inledningskedet.
För att få ett AD omröstningssystem -är enkelheten mycket viktigt. Det är en förutsättning för att gå vidare - så vi kommer igång med något omröstningssystem över huvud taget så det börjar användas. Det första är att ta fram en kravspec om ingen sådan finns.

Upp

π