Aktiv Demokrati » Dokument http://aktivdemokrati.se Ditt verktyg för en verklig demokrati Tue, 05 Apr 2016 19:05:36 +0000 en-US hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.6 Stadgar 2014-04-28 http://aktivdemokrati.se/doc/stadgar/2014/stadgar-2014-04-28/ http://aktivdemokrati.se/doc/stadgar/2014/stadgar-2014-04-28/#comments Fri, 30 May 2014 17:37:05 +0000 Jonas Liljegren http://aktivdemokrati.se/?p=7195 Read more ›]]> Se forumet för vad som är nytt i denna version.

§ 1 Stadgar för partiet Direktdemokraterna

Detta är stadgarna för rikspartiet Direktdemokraterna, i det följande omnämnt som “partiet”. Stadgarnas funktion är att övergripande beskriva hur partiets arbete ska organiseras. I reglementet finns kompletterande bestämmelser. Såväl stadgar som reglemente ska finnas tillgängliga för allmänheten via partiets hemsidor.

§ 2 Partiets fullständiga namn

Partiets fullständiga namn ska vara “Direktdemokraterna”. DD är en förkortning som kan användas istället för det fullständiga namnet. Partiets webbplats ska vara tillgängliga på Internet via http://www.direktdemokraterna.se.

§ 3 Kontinuerlig direktdemokrati

Partiets ambition är att styras med kontinuerlig direktdemokrati av sina medlemmar. Med kontinuerlig direktdemokrati menas att varje medlem vid varje given tidpunkt ska ha lika möjlighet att påverka varje gemensamt beslut. Dessutom ska partiets administration och organisation genomsyras av öppenhet och ärlighet mot såväl medlemmar som allmänheten i övrigt. Denna paragraf beskriver partiets hela ideologi och vision.

§ 4 Värdegrund

Partiet ska följa svensk lag. Dessutom ska partiet motverka alla former av rasism diskriminering och ojämlikhet samt verka för yttrandefrihet, pressfrihet, mötesfrihet och föreningsfrihet.

§ 5 Medlemskapet

Med undantag av § 6 äger alla medborgare med rösträtt i val till Sveriges Riksdag rätt att på begäran bli medlem i partiet enligt partiets regler. Partimedlem har rätt att när som helst utträda ur partiet. Sådan begäran skall skickas skriftligen till medlemsadministratören med bekräftelse.
Medlemmen har rätt till anonymitet på partiets Internet-sidor. Medlemmens IP-adress, e-mailadress, webbsida eller andra personuppgifter skall ej publiceras på partiets Internet-sidor så vida medlemmen inte själv väljer att göra detta. Medlemmar som bryter denna interna sekretess ska modereras och kan uteslutas genom omröstning med 2/3 majoritet.

§ 6 Uteslutning av medlem

Medlem som anses skada partiet kan uteslutas genom omröstning med 2/3 majoritet. Uteslutningen ger då befogenhet att stänga ute personen från alla partiets verksamheter, inklusive forum och relaterade delar av annan media såsom facebook-grupp mm.

§ 7 Partiets beslutande organ

Partiets högsta beslutande organ utgörs av ett valsystem (i det följande kallat “valsystemet”). Valsystemet är partiets högsta beslutande organ men när valsystemet förklarats vara ur funktion eller under utveckling tar styrelsen (i det följande kallad “styrelsen”) och medlemsmötet (i det följande kallad “medlemsmöte”) över visst beslutsfattande vilket regleras i detalj av dessa stadgar. Då dessa stadgar använder begreppet “partiets beslutsordning” avses partiets alla beslutande organ efter prioritet. När ett beslut fattas av partiets ordinarie beslutsordning så fattas beslutet således i första hand av valsystemet, i andra hand av medlemsmötet och i sista hand av styrelsen. Vilken instans som ska fatta ett visst beslut framgår i detalj av dessa stadgar samt svensk lag. Då dessa stadgar använder begreppet “partiets medlemsgrundade beslutsordning” så avses partiets beslutsordning med styrelsen undantagen.

§ 8 Valsystemet

Medlemmarna utövar sin makt över partiet genom valsystemet som tillhandahåller kontinuerlig direktdemokrati i enlighet med § 3. När valsystemet är i bruk får funktionsmässiga ändringar bara genomföras efter beslut från partiets medlemsgrundade beslutsordning.

§ 9 Valsystemets status

Valsystemets status kan antingen vara i bruk, temporärt eller ur funktion. Valsystemet tas i bruk när partiets medlemsgrundade beslutsordning ansett det uppfylla behoven och det finns tillgängligt under partiets kontroll samt är väldokumenterat hur det skall användas och hur det fungerar.

§ 10 Valsystemets beslutanderätt

När valsystemet är i bruk utövar det partiets fulla beslutanderätt med undantag av att valsystemet självt inte kan besluta om valsystemets status. När valsystemet är i bruk fungerar det enligt föreskrifterna i reglementet. När valsystemet är temporärt utövar det partiets fulla beslutanderätt med undantag av att valsystemet självt inte kan besluta om valsystemets status. När valsystemet är temporärt behöver det inte fungera enligt föreskrifterna i reglementet, men ska tillhandahålla direktdemokrati med rimlig kvalité. När valsystemet är ur funktion eller under uppbyggnad utövar det inte någon beslutanderätt.

§ 11 Valsystemets tillgänglighet

Valsystemet ska vara tillgängligt via partiets hemsidor.

§ 12 Valförrättarens uppgift

En partimedlem “valförrättaren”, har det yttersta ansvaret för drift och underhåll av valsystemet. Valsystemet får exekveras manuellt av valförrättaren i enlighet med reglementet. Valsystemet får också automatiseras helt eller delvis. All programvara som härvid används ska om möjligt vara helt baserad på öppen källkod som finns tillgängligt via partiets hemsidor. Valsystemet ska ha den tillförlitlighet, användarvänlighet och prestanda som krävs för en fungerande direktdemokrati.

§ 13 Extra medlemsmöte då valsystemet är ur funktion

I händelse av att valsystemets förklarats vara ur funktion i en sammanhängande period om 30 dagar, måste styrelsen kalla till ett extra medlemsmöte som hålls inom ytterligare 30 dagar.

§ 14 Styrelsen

Styrelsens huvudsakliga funktion är att ansvara för att valsystemet fungerar enligt föreskrifterna i stadgar och reglemente. Styrelsen är också ytterst ansvarig för partiets ekonomi.

§ 15 Styrelsens beslutanderätt

Styrelsen har ingen beslutsrätt under perioder då valsystemet är i bruk, förutom beslutanderätten om valsystemets status samt annan beslutanderätt som specifikt tillskrivs styrelsen i dessa stadgar. Styrelsen kan besluta om valsystemets status, men kan inte i efterhand revidera valsystemets beslutshistorik. Då valsystemet är ur funktion eller under utveckling innehar styrelsen valsystemets hela beslutsrätt mellan medlemsmöten, men får endast fatta beslut som syftar till att få valsystemet att tas i bruk. Styrelsen har även rätt att fatta beslut som enligt dessa stadgar måste fattas av partiets beslutsordning, men som inte valsystemet har fattat beslut om trots att det är i bruk.

§ 16 Styrelsens sammansättning

Styrelsen ska bestå av lägst tre och högst elva partimedlemmar. I styrelsen ska ingå ordförande, sekreterare och kassör. Styrelsens ordförande fungerar också som partiets ombud samt partiordförande. En styrelseledamot har rätt att när som helst avgå, under förutsättning att partiet informeras skriftligen härom med bekräftelse.

§ 17 Val av styrelse

En styrelse väljs av partiets medlemsgrundade beslutsordning. En styrelse väljs för ett verksamhetsår. En ny styrelse måste väljas av partiet innan utgången av aktuellt verksamhetsår. Vid val av styrelse utses även ordförande, vice ordförande och kassör.

§ 18 Styrelsemöten

Styrelsen kan endast fatta beslut på styrelsemöten. Styrelsemöte kan även ske via Internet eller telefon. Kallelse måste gå ut till alla styrelseledamöters senast kända e-postadress. I händelse av ej mottagen kvittens kan inte mötet starta före en vecka efter kallelsens utsändande. Styrelsemöten ska protokollföras och protokollet ska undertecknas av samtliga deltagande styrelseledamöter. Mötets ordförande ansvarar för att protokollet så snart som möjligt görs tillgängligt för allmänheten via partiets hemsidor. Beslut fattas med enkel majoritet av det totala antalet styrelseledamöter, oavsett antal deltagande. Beslut som inte protokollförts på ovan beskrivet sätt äger ingen giltighet.
Styrelsemöten kan ej pågå en längre tid än 24 timmar.

§ 19 Medlemsmöte

Medlemsmötets huvudsakliga funktion är att se till att valsystemet fungerar enligt föreskrifterna i stadgar och reglemente samt att en styrelse finns tillsatt för varje verksamhetsår.

§ 20 Medlemsmötets beslutanderätt

Medlemsmötet har ingen beslutanderätt under perioder då valsystemets status är “i bruk” eller “temporärt”, förutom beslutanderätten om valsystemets status samt annan beslutanderätt som specifikt tillskrivs medlemsmötet i dessa stadgar. Medlemsmötet har även rätt att fatta beslut som enligt dessa stadgar måste fattas av partiets beslutsordning, men som inte valsystemet har fattat beslut om.

Då valsystemets status är “ur funktion” övertar medlemsmötet valsystemets hela beslutsrätt.

Ett medlemsmöte har alltid rätt att välja styrelse; ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör, revisorer och revisorssuppleant, för kommande eller påbörjat verksamhetsår om detta inte redan gjorts av valsystemet. Information om ett sådant val kan finnas med i kallelsen till partimötet.

§ 21 Kallelse till Medlemsmöte

Kallelsen till ett medlemsmöte sker via partiets hemsida och post till samtliga medlemmars senast kända e-postadress. Kallelsen ska vara medlemmarna tillhanda senast två veckor före utsatt dag för medlemsmötet. I kallelsen till ett medlemsmöte ska följande handlingar vara tillgängliga:

  • Valförrättarens rapport
  • Styrelsens beslut om valsystemets status
  • Förslag till dagordning

Om valsystemets status är ur funktion när kallelsen sker kan även följande handlingar ingå i dagordningen:

  • Styrelsens förslag
  • Medlemmarnas förslag

Partiets samtliga mötesprotokoll ska finnas tillgängliga via partiets hemsida.

§ 22 Dagordning vid Medlemsmöte

Vid medlemsmöte ska följande punkter behandlas:

  1. Val av mötesordförande och mötessekreterare.
  2. Fastställande av dagordning.
  3. Fråga om mötet är i behörig ordning utlyst.
  4. Val av 2 justeringsmän tillika rösträknare, att jämte mötesordförande justera protokollet.
  5. Kontroll att endast medlemmar ges rösträtt.
  6. Rapport ifrån valförrättare och beslut om valsystemets status.
  7. Fastställande av mötets fortsatta dagordning med ledning av valsystemets status.
  8. Vid ordinarie medlemsmöte ska följande punkter behandlas här:
    • Verksamhetsberättelse
    • Fråga om fastställande av resultat och balansräkning
    • Framläggande av revisionsberättelse

    Dessutom ska det ordinarie medlemsmötet besluta om följande såvida inte valsystemet redan gjort det:

    • Frågan om ansvarsfrihet för styrelser verksamma under gångna verksamhetsåret.
    • Fastställande av budget för kommande verksamhetsår.
  9. Om valsystemet är ur funktion ska följande punkter behandlas här:
    • Val av ordförande
    • Val av vice ordförande
    • Val av kassör
    • Val av sekreterare
    • Val av styrelseledamöter
    • Val av revisorer och revisors suppleant
    • Styrelsens motioner
    • Medlemmarnas motioner
  10. Om valsystemet är i bruk eller är temporärt ska följande punkter behandlas här:
    • Tillsättande av styrelseposter som ej tillsatts av valsystemet
    • Tillsättande av revisorer och revisors suppleant om detta ej gjorts av valsystemet
  11. Övriga frågor.

§ 23 Verksamhetsåret

Partiets verksamhetsår följer kalenderåret.

§ 24 Det ordinarie medlemsmötet

Det ordinarie medlemsmötet hålls varje år före utgången av maj månad, vid den tidpunkt och plats partiets beslutsordning beslutar om. Partiet kan också välja att enbart bedriva mötet kontinuerligt på partiets hemsida. I kallelsen till ordinarie medlemsmöte ska även följande handlingar vara tillgängliga:

  • Verksamhetsberättelse.
  • Resultat och balansräkning.
  • Revisionsberättelse.

Verksamhetsberättelse, resultat och balansräkning samt revisionsberättelse skall årligen redovisas på partiets hemsida.

§ 25 Val av revisorer

Två revisorer väljs av partiet för ett verksamhetsår, men kan nyväljas under löpande verksamhetsår. Två nya revisorer måste väljas av partiet innan utgången av aktuellt verksamhetsår. I samband med val av revisorer väljs även revisorssuppleant.

§ 26 Bokföring

Partiets kassör ansvarar för bokföringen. Partiets ekonomiska transaktioner ska bokföras enligt kontantmetoden. Kalenderår är räkenskapsår. Bokföringen ska i sin helhet vara tillgänglig för allmänheten via partiets hemsidor.

§ 27 Partiets firmatecknare

Partiets firma tecknas av partiets ordförande, vice ordförande samt kassör var för sig.

§ 28 Extraordinära händelser

Partiets stadgar reglerar även extra medlemsmöte, förändring av stadgar samt partiets upplösning.

§ 29 Extra medlemsmöte

Extra medlemsmöte kan hållas när styrelsen så önskar eller när minst 1/10 av medlemmarna så önskar.

§ 30 Förändring av stadgar

Stadgarna kan endast ändras genom valsystemet. Förändring är endast möjlig då styrelsen har deklarerat att valsystemet är antingen temporärt eller i bruk. Ändring av §3, §4, §5, §30 och §31 kräver 100% majoritet, eller 75% majoritet i två på varandra följande omröstningar med minst tre och högst tolv månaders mellanrum. Ändring av övriga paragrafer kräver 2/3 majoritet.

§ 31 Partiets upplösning

Beslut om partiets upplösning kan endast ske vid årsmöte med 100% majoritetsbeslut. Beslut om vad som skall ske med eventuella tillgångar tas vid beslut om upplösning. Eventuella tillgångar får vid upplösning ej tillfalla enskilda partimedlemmar.

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/stadgar/2014/stadgar-2014-04-28/feed/ 0
Årsmöte för Aktiv Demokrati 2013 http://aktivdemokrati.se/doc/protokoll/2014/arsmote-for-aktiv-demokrati-2013/ http://aktivdemokrati.se/doc/protokoll/2014/arsmote-for-aktiv-demokrati-2013/#comments Tue, 18 Feb 2014 22:47:17 +0000 Jonas Liljegren http://aktivdemokrati.se/?p=6998 Read more ›]]> Protokoll:
Årsmöte för Aktiv Demokrati 2013
PDF-version

Datum:
2013-06-10 — 2013-08-06

Plats:
Möte via Internet
http://aktivdemokrati.se/forum/viewforum.php?f=142&start=0&sk=s&sd=a

Dagordning:

01. Val av mötesordförande och mötessekreterare
02. Fastställande av dagordning
03. Fråga om mötet är i behörig ordning utlyst
04. Val av 2 justerare
05. Kontroll att endast medlemmar ges rösträtt.
06. Rapport ifrån valförrättare och beslut om valsystemets status.
07. Fastställande av mötets fortsatta dagordning
08. Verksamhet:
08A. Verksamhetsberättelse
08B. Fastställande av resultat och balansräkning
08C. Framläggande av revisionsberättelse
08D. Beslut om ansvarsfrihet
08E. Fastställande av budget för kommande verksamhetsår
09. (utgår)
10. Val till förtroendeuppdrag:
10A. Val av ordförande och vice ordförande
10B. Val av kassör och medlemsadministratör
10C. Val av sekreterare
10D. Val av medlemssupporter
10E. Val av revisorer och revisors suppleant
11. Övriga frågor.

01. Val av mötesordförande och mötessekreterare
Jonas Liljegren är vald till mötesordförande och mötessekreterare.

02. Fastställande av dagordning
Dagordningen fastställdes.

03. Fråga om mötet är i behörig ordning utlyst
Mötet fanns vara i behörig ordning utlyst.

04. Val av 2 justerare
Erika Johansson och Hassan Toosi valda till justerare tillika rösträknare.

05. Kontroll att endast medlemmar ges rösträtt
Mötesordförande förklarade att kontrollen har gjorts och att denna punkt är avslutad.

06. Rapport ifrån valförrättare
Valsystemet fanns vara i bruk.

07. Fastställande av mötets fortsatta dagordning
Mötets fortsatta dagordning fastställdes.

08A. Verksamhetsberättelse
Verksamhetsberättelsen skriven av Jonas Liljegren finns under länken nedan:
http://aktivdemokrati.se/doc/2013/verksamhetsberattelse-2012/

08B. Fastställande av resultat och balansräkning
Dokumentlänkar:

Se årsberättelsen för ytterligare information om Tuvekonferensen och Almedalen. För båda dessa projekt gäller att de genomfördes utan tillskott från partikassan. Jonas Liljegren har bifogat egna sammanställningar av Tuve och Almedalen. De ingår inte formellt i vad revisorn ska granska.

Tuve:
Deltagarna betalade in en summa som skulle täcka både hyran och även en del av matkostnaderna. Kassören har troligen en del kvitton och anteckningar som visar vem som betalt vad för maten. Tuve-konferensen gav nästan 1000 kr i överskott. Dessa pengar har lovats betala tillbaka till deltagarna. För att göra detta behöver vi antingen få tag på kvittona eller ta något slags beslut om hur vi vill fördela pengarna.

Almedalen:
Inför Almedalen beslutade vi att använda pengar från partikassan för att köpa in banderoll, strandflagga, flygblad, etc. Dock har inga pengar från partikassan använts för kostnader specifikt för Almedalen, förutom av de donationer som öronmärkts specifik för Almedalsprojektet (eller för styrelsens godtycke). Dessa donationer har inte bekostat mat, resa, boende eller liknande för de som deltog. Jonas Liljegren var kassör för Almedalsprojektet och har försökt att hålla reda på alla betalningar fram och tillbaka.

08C. Framläggande av revisionsberättelse

Undertecknad är revisor för partiet Aktiv Demokrati för verksamhetsåret 2012. Lars-Onni Wik har avsagt sig uppdraget som revisor. Jag har granskat kassörens redovisning och har bara följande anmärkning: en återbetalning på 207:- från Binero då vi sa upp webbhotellet som vi inte kan återfinna. Jag anser dock att verksamhetsåret 2012 är tillbörligt redovisat och att redovisningen för 2012 är godkänd.

Hindås 2013-05-26
Roger Persson
Revisor

08D. Ansvarsfrihet för styrelsen

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2012.

08E. Fastställande av budget för kommande verksamhetsår
Budgeten fastställd för 2014 enligt följande:

Utgifter:
Webb: 1000 kr
Kontoavgifter: 500 kr
Administration: 500 kr

För de inkomster som överskrider ovan uppräknade utgifter går 75% till motsvarande lokalavdelning eller region.

09. (utgår)


10. Val till förtroendeuppdrag

10A. Val av ordförande och vice ordförande
Detta är en kontinuerlig omröstning.

  • Jonas Liljegren sitter kvar som ordförande
  • Thomas Larsson kommer att ta över som vice ordförande, tillträdandes den 14e augusti

10B. Val av kassör och medlemsadministratör
Detta är en kontinuerlig omröstning.
Johan Liljegren tar över som kassör och medlemsadministratör.
Tillträdandes den 14e augusti

10C. Val av sekreterare
Detta är en kontinuerlig omröstning.
Jimmy Strobl tar över som sekreterare.

10D. Val av medlemssupporter
Detta är en kontinuerlig omröstning.
Peter Iwanek tar över som medlemssupporter.

10E. Val av revisorer och revisors suppleant
Årsmötet har valt Roger Persson och Magnus Gustavsson till revisorer. Årsmötet har valt att ej ha en revisorssuppleant.


11. Övriga frågor

Inga. Årsmötet avslutades den 06 augusti 2013.

]]> http://aktivdemokrati.se/doc/protokoll/2014/arsmote-for-aktiv-demokrati-2013/feed/ 0 Att definiera ordet Demokrati http://aktivdemokrati.se/nyheter/2014/att-definiera-ordet-demokrati/ http://aktivdemokrati.se/nyheter/2014/att-definiera-ordet-demokrati/#comments Sun, 26 Jan 2014 21:27:05 +0000 Jonas Liljegren http://aktivdemokrati.se/?p=6961 Read more ›
]]> Under vår konferens i Frustuna 2013 hade vi en session för att definiera ordet demokrati. Vi blev inte klara, men kom med några förslag och några frågor.

Utdrag från samtalen:

Några anteckningar:

  • Vad menar vi med demokrati?
    • Etym.def. Demos (folk) Kratein (makt).

Fem förslag

  1. (a) Alla får komma till tals och bli lyssnade på tills personen är klar. (b) En klar beslutsprocess från åsikt till beslut. (c) Stöd för att fortsätta sin önskan.
  2. En icke hierarkisk struktur.
  3. Den enskildes rätt att vara med och bestämma i samhället.
  4. En beslutsprocess där berörda i ett visst område får vara med och fatta beslut, i de frågor de vill vara med och påverka i.
  5. Konsensus, konfliktlösning, majoritet, dialog, fri åsiktsbildning och att få tala och tänka fritt. Summan är större än alla enskilda åsikter sammanslaget.

Gemensamma rättigheter i en Demokrati

  • Rätten att få rösta
  • Rätten att få ge förslag
  • Rätten att få debattera
  • Följa majoritetsprincipen vid oenighet.

Vad är det som skiljer mellan demokrati och representativ demokrati?

Man måste vara folkvald representant för att ha fullständiga demokratiska rättigheter i en representativ demokrati.

Vad är det som skiljer mellan demokrati och direkt demokrati?
Direktdemokratirörelsen möttes i Gnesta
Direkt demokrati uppfyller rättigheterna för alla medborgare. Inga representanter finns.

Vad är flytande demokrati?

Direkt demokrati med möjlighet att delegera sin röst.

Se även mer om Demokrati i vår ordlista.

]]>
http://aktivdemokrati.se/nyheter/2014/att-definiera-ordet-demokrati/feed/ 0
Presentation av Aktiv Demokrati http://aktivdemokrati.se/demokrati/2013/presentation-av-aktiv-demokrati/ http://aktivdemokrati.se/demokrati/2013/presentation-av-aktiv-demokrati/#comments Wed, 25 Dec 2013 15:23:38 +0000 Peter Iwanek http://aktivdemokrati.se/?p=6842 Read more ›]]> Jag har varit med och hållit introduktionsmöte om Aktiv Demokrati via Skype ett par månader nu. Vi kör mötena 1-2 gånger per månad beroende på behov.

Under mötet håller vi en presentation som kort sammanfattar Aktiv Demokrati:s verktyg och vad vi står för.

Det var en medlem som undrade varför presentationen inte var tillgänglig att ladda ner och dela. När jag fick frågan skrattade jag till.

-  Ja, det kan man ju undra. Har helt enkelt inte tänkt på det.

Så här är presentationen för den som vill ta del av den eller dela den till intresserade.

Presentationen är uppdelad i följande delar:

  1. Introduktion till flytande demokrati
  2. Hur ska det gå?
  3. Medborgarförslag
  4. Varför gör Aktiv Demokrati det här?

Presentationen är gjord av mig, Hedy och Jonas. Tycker ni att något är helt uppåt väggarna – är vi självklart öppna för återkoppling.

Länk till PDF: Presentation av Aktiv Demokrati

]]>
http://aktivdemokrati.se/demokrati/2013/presentation-av-aktiv-demokrati/feed/ 0
Stadgar 2013-09-10 http://aktivdemokrati.se/doc/stadgar/2013/stadgar-2013-09-10/ http://aktivdemokrati.se/doc/stadgar/2013/stadgar-2013-09-10/#comments Tue, 10 Sep 2013 15:58:47 +0000 Webbgruppen http://aktivdemokrati.se/?p=6419 Read more ›]]> Se forumet för vad som är nytt i denna version.

§ 1 Stadgar för partiet Aktiv Demokrati

Detta är stadgarna för rikspartiet Aktiv Demokrati, i det följande omnämnt som “partiet”. Stadgarnas funktion är att övergripande beskriva hur partiets arbete ska organiseras. I reglementet finns kompletterande bestämmelser. Såväl stadgar som reglemente ska finnas tillgängliga för allmänheten via partiets hemsidor.

§ 2 Partiets fullständiga namn

Partiets fullständiga namn ska vara “Aktiv Demokrati – Partiet för kontinuerlig direktdemokrati (ad)”, där “Aktiv Demokrati” används generellt, “Partiet för kontinuerlig direktdemokrati” ett frivilligt tillägg och “(ad)” en förkortning som kan användas istället för det fullständiga namnet. Partiets hemsidor ska vara tillgängliga på Internet via domänen www.aktivdemokrati.se. Denna domän ska vara registrerad på partiets valförrättare.

§ 3 Kontinuerlig direktdemokrati

Partiets ambition är att styras med kontinuerlig direktdemokrati av sina medlemmar. Med kontinuerlig direktdemokrati menas att varje medlem vid varje given tidpunkt ska ha lika möjlighet att påverka varje gemensamt beslut. Dessutom ska partiets administration och organisation genomsyras av öppenhet och ärlighet mot såväl medlemmar som allmänheten i övrigt. Denna paragraf beskriver partiets hela ideologi och vision.

§ 4 Värdegrund

Partiet ska följa svensk lag. Dessutom ska partiet motverka alla former av rasism diskriminering och ojämlikhet samt verka för yttrandefrihet, pressfrihet, mötesfrihet och föreningsfrihet.

§ 5 Medlemskapet

Med undantag av § 6 äger alla medborgare med rösträtt i val till Sveriges Riksdag rätt att på begäran bli medlem i partiet enligt partiets regler. Partimedlem har rätt att när som helst utträda ur partiet. Sådan begäran skall skickas skriftligen till medlemsadministratören med bekräftelse.
Medlemmen har rätt till anonymitet på partiets Internet-sidor. Medlemmens IP-adress, e-mailadress, webbsida eller andra personuppgifter skall ej publiceras på partiets Internet-sidor så vida medlemmen inte själv väljer att göra detta. Medlemmar som bryter denna interna sekretess ska modereras och kan uteslutas genom omröstning med 2/3 majoritet.

§ 6 Uteslutning av medlem

Medlem som anses skada partiet kan uteslutas genom omröstning med 2/3 majoritet. Uteslutningen ger då befogenhet att stänga ute personen från alla partiets verksamheter, inklusive forum och relaterade delar av annan media såsom facebook-grupp mm.

§ 7 Partiets beslutande organ

Partiets högsta beslutande organ utgörs av ett valsystem (i det följande kallat “valsystemet”). Valsystemet är partiets högsta beslutande organ men när valsystemet förklarats vara ur funktion eller under utveckling tar styrelsen (i det följande kallad “styrelsen”) och medlemsmötet (i det följande kallad “medlemsmöte”) över visst beslutsfattande vilket regleras i detalj av dessa stadgar. Då dessa stadgar använder begreppet “partiets beslutsordning” avses partiets alla beslutande organ efter prioritet. När ett beslut fattas av partiets ordinarie beslutsordning så fattas beslutet således i första hand av valsystemet, i andra hand av medlemsmötet och i sista hand av styrelsen. Vilken instans som ska fatta ett visst beslut framgår i detalj av dessa stadgar samt svensk lag. Då dessa stadgar använder begreppet “partiets medlemsgrundade beslutsordning” så avses partiets beslutsordning med styrelsen undantagen.

§ 8 Valsystemet

Medlemmarna utövar sin makt över partiet genom valsystemet som tillhandahåller kontinuerlig direktdemokrati i enlighet med § 3. När valsystemet är i bruk får funktionsmässiga ändringar bara genomföras efter beslut från partiets medlemsgrundade beslutsordning.

§ 9 Valsystemets status

Valsystemets status kan antingen vara i bruk, temporärt eller ur funktion. Valsystemet tas i bruk när partiets medlemsgrundade beslutsordning ansett det uppfylla behoven och det finns tillgängligt under partiets kontroll samt är väldokumenterat hur det skall användas och hur det fungerar.

§ 10 Valsystemets beslutanderätt

När valsystemet är i bruk utövar det partiets fulla beslutanderätt med undantag av att valsystemet självt inte kan besluta om valsystemets status. När valsystemet är i bruk fungerar det enligt föreskrifterna i reglementet. När valsystemet är temporärt utövar det partiets fulla beslutanderätt med undantag av att valsystemet självt inte kan besluta om valsystemets status. När valsystemet är temporärt behöver det inte fungera enligt föreskrifterna i reglementet, men ska tillhandahålla direktdemokrati med rimlig kvalité. När valsystemet är ur funktion eller under uppbyggnad utövar det inte någon beslutanderätt.

§ 11 Valsystemets tillgänglighet

Valsystemet ska vara tillgängligt via partiets hemsidor.

§ 12 Valförrättarens uppgift

En partimedlem “valförrättaren”, har det yttersta ansvaret för drift och underhåll av valsystemet. Valsystemet får exekveras manuellt av valförrättaren i enlighet med reglementet. Valsystemet får också automatiseras helt eller delvis. All programvara som härvid används ska om möjligt vara helt baserad på öppen källkod som finns tillgängligt via partiets hemsidor. Valsystemet ska ha den tillförlitlighet, användarvänlighet och prestanda som krävs för en fungerande direktdemokrati.

§ 13 Extra medlemsmöte då valsystemet är ur funktion

I händelse av att valsystemets förklarats vara ur funktion i en sammanhängande period om 30 dagar, måste styrelsen kalla till ett extra medlemsmöte som hålls inom ytterligare 30 dagar.

§ 14 Styrelsen

Styrelsens huvudsakliga funktion är att ansvara för att valsystemet fungerar enligt föreskrifterna i stadgar och reglemente. Styrelsen är också ytterst ansvarig för partiets ekonomi.

§ 15 Styrelsens beslutanderätt

Styrelsen har ingen beslutsrätt under perioder då valsystemet är i bruk, förutom beslutanderätten om valsystemets status samt annan beslutanderätt som specifikt tillskrivs styrelsen i dessa stadgar. Styrelsen kan besluta om valsystemets status, men kan inte i efterhand revidera valsystemets beslutshistorik. Då valsystemet är ur funktion eller under utveckling innehar styrelsen valsystemets hela beslutsrätt mellan medlemsmöten, men får endast fatta beslut som syftar till att få valsystemet att tas i bruk. Styrelsen har även rätt att fatta beslut som enligt dessa stadgar måste fattas av partiets beslutsordning, men som inte valsystemet har fattat beslut om trots att det är i bruk.

§ 16 Styrelsens sammansättning

Styrelsen ska bestå av lägst tre och högst elva partimedlemmar. I styrelsen ska ingå ordförande, sekreterare och kassör. Styrelsens ordförande fungerar också som partiets ombud samt partiordförande. En styrelseledamot har rätt att när som helst avgå, under förutsättning att partiet informeras skriftligen härom med bekräftelse.

§ 17 Val av styrelse

En styrelse väljs av partiets medlemsgrundade beslutsordning. En styrelse väljs för ett verksamhetsår. En ny styrelse måste väljas av partiet innan utgången av aktuellt verksamhetsår. Vid val av styrelse utses även ordförande, vice ordförande och kassör.

§ 18 Styrelsemöten

Styrelsen kan endast fatta beslut på styrelsemöten. Styrelsemöte kan även ske via Internet eller telefon. Kallelse måste gå ut till alla styrelseledamöters senast kända e-postadress. I händelse av ej mottagen kvittens kan inte mötet starta före en vecka efter kallelsens utsändande. Styrelsemöten ska protokollföras och protokollet ska undertecknas av samtliga deltagande styrelseledamöter. Mötets ordförande ansvarar för att protokollet så snart som möjligt görs tillgängligt för allmänheten via partiets hemsidor. Beslut fattas med enkel majoritet av det totala antalet styrelseledamöter, oavsett antal deltagande. Beslut som inte protokollförts på ovan beskrivet sätt äger ingen giltighet.
Styrelsemöten kan ej pågå en längre tid än 24 timmar.

§ 19 Medlemsmöte

Medlemsmötets huvudsakliga funktion är att se till att valsystemet fungerar enligt föreskrifterna i stadgar och reglemente samt att en styrelse finns tillsatt för varje verksamhetsår.

§ 20 Medlemsmötets beslutanderätt

Medlemsmötet har ingen beslutanderätt under perioder då valsystemets status är “i bruk” eller “temporärt”, förutom beslutanderätten om valsystemets status samt annan beslutanderätt som specifikt tillskrivs medlemsmötet i dessa stadgar. Medlemsmötet har även rätt att fatta beslut som enligt dessa stadgar måste fattas av partiets beslutsordning, men som inte valsystemet har fattat beslut om.

Då valsystemets status är “ur funktion” övertar medlemsmötet valsystemets hela beslutsrätt.

Ett medlemsmöte har alltid rätt att välja styrelse; ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör, revisorer och revisorssuppleant, för kommande eller påbörjat verksamhetsår om detta inte redan gjorts av valsystemet. Information om ett sådant val kan finnas med i kallelsen till partimötet.

§ 21 Kallelse till Medlemsmöte

Kallelsen till ett medlemsmöte sker via partiets hemsida och post till samtliga medlemmars senast kända e-postadress. Kallelsen ska vara medlemmarna tillhanda senast två veckor före utsatt dag för medlemsmötet. I kallelsen till ett medlemsmöte ska följande handlingar vara tillgängliga:

  • Valförrättarens rapport
  • Styrelsens beslut om valsystemets status
  • Förslag till dagordning

Om valsystemets status är ur funktion när kallelsen sker kan även följande handlingar ingå i dagordningen:

  • Styrelsens förslag
  • Medlemmarnas förslag

Partiets samtliga mötesprotokoll ska finnas tillgängliga via partiets hemsida.

§ 22 Dagordning vid Medlemsmöte

Vid medlemsmöte ska följande punkter behandlas:

  1. Val av mötesordförande och mötessekreterare.
  2. Fastställande av dagordning.
  3. Fråga om mötet är i behörig ordning utlyst.
  4. Val av 2 justeringsmän tillika rösträknare, att jämte mötesordförande justera protokollet.
  5. Kontroll att endast medlemmar ges rösträtt.
  6. Rapport ifrån valförrättare och beslut om valsystemets status.
  7. Fastställande av mötets fortsatta dagordning med ledning av valsystemets status.
  8. Vid ordinarie medlemsmöte ska följande punkter behandlas här:
    • Verksamhetsberättelse
    • Fråga om fastställande av resultat och balansräkning
    • Framläggande av revisionsberättelse

    Dessutom ska det ordinarie medlemsmötet besluta om följande såvida inte valsystemet redan gjort det:

    • Frågan om ansvarsfrihet för styrelser verksamma under gångna verksamhetsåret.
    • Fastställande av budget för kommande verksamhetsår.
  9. Om valsystemet är ur funktion ska följande punkter behandlas här:
    • Val av ordförande
    • Val av vice ordförande
    • Val av kassör
    • Val av sekreterare
    • Val av styrelseledamöter
    • Val av revisorer och revisors suppleant
    • Styrelsens motioner
    • Medlemmarnas motioner
  10. Om valsystemet är i bruk eller är temporärt ska följande punkter behandlas här:
    • Tillsättande av styrelseposter som ej tillsatts av valsystemet
    • Tillsättande av revisorer och revisors suppleant om detta ej gjorts av valsystemet
  11. Övriga frågor.

§ 23 Verksamhetsåret

Partiets verksamhetsår följer kalenderåret.

§ 24 Det ordinarie medlemsmötet

Det ordinarie medlemsmötet hålls varje år före utgången av maj månad, vid den tidpunkt och plats partiets beslutsordning beslutar om. Partiet kan också välja att enbart bedriva mötet kontinuerligt på partiets hemsida. I kallelsen till ordinarie medlemsmöte ska även följande handlingar vara tillgängliga:

  • Verksamhetsberättelse.
  • Resultat och balansräkning.
  • Revisionsberättelse.

Verksamhetsberättelse, resultat och balansräkning samt revisionsberättelse skall årligen redovisas på partiets hemsida.

§ 25 Val av revisorer

Två revisorer väljs av partiet för ett verksamhetsår, men kan nyväljas under löpande verksamhetsår. Två nya revisorer måste väljas av partiet innan utgången av aktuellt verksamhetsår. I samband med val av revisorer väljs även revisorssuppleant.

§ 26 Bokföring

Partiets kassör ansvarar för bokföringen. Partiets ekonomiska transaktioner ska bokföras enligt kontantmetoden. Kalenderår är räkenskapsår. Bokföringen ska i sin helhet vara tillgänglig för allmänheten via partiets hemsidor.

§ 27 Partiets firmatecknare

Partiets firma tecknas av partiets ordförande, vice ordförande samt kassör var för sig.

§ 28 Extraordinära händelser

Partiets stadgar reglerar även extra medlemsmöte, förändring av stadgar samt partiets upplösning.

§ 29 Extra medlemsmöte

Extra medlemsmöte kan hållas när styrelsen så önskar eller när minst 1/10 av medlemmarna så önskar.

§ 30 Förändring av stadgar

Stadgarna kan endast ändras genom valsystemet. Förändring är endast möjlig då styrelsen har deklarerat att valsystemet är antingen temporärt eller i bruk. Ändring av §3, §4, §5, §30 och §31 kräver 100% majoritet, eller 75% majoritet i två på varandra följande omröstningar med minst tre och högst tolv månaders mellanrum. Ändring av övriga paragrafer kräver 2/3 majoritet.

§ 31 Partiets upplösning

Beslut om partiets upplösning kan endast ske vid årsmöte med 100% majoritetsbeslut. Beslut om vad som skall ske med eventuella tillgångar tas vid beslut om upplösning. Eventuella tillgångar får vid upplösning ej tillfalla enskilda partimedlemmar.

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/stadgar/2013/stadgar-2013-09-10/feed/ 0
Verksamhetsberättelse 2012 http://aktivdemokrati.se/doc/2013/verksamhetsberattelse-2012/ http://aktivdemokrati.se/doc/2013/verksamhetsberattelse-2012/#comments Wed, 22 May 2013 12:31:17 +0000 Jonas Liljegren http://aktivdemokrati.se/?p=6072 Read more ›]]> Året 2012 började med en Helg- och familjekonferens. Vi var 11 deltagare samt några barn och en katt som träffades under ett par mörka dygn. Vi spelade in några filmer och arbetade fram ett dokument med vision, mission, värderingar, mål och strategi.

Det kom en inbjudan i forumet till att svara på frågor på Flashback.

Efter konferensen hade vi ett antal internationella möten för att tillsammans med andra personer från E2D International utveckla mjukvara för e-röstning.

Förra årets flytt av webbplatsen tillbaka till Web10 blev inte så långlivad. Vi flyttade vidare till Manufrog och sedan dess har allt fungerat väldigt bra.

Under sommaren filmades en reklamfilm för Aktiv Demokrati i Vasaparken i Göteborg. Det gjordes även en film om filmandet av filmen som kanske är ännu roligare att se.

Resten av året kom att domineras av förberedelserna, genomförandet och frukterna av Almedalsveckan. Vi började prata om det redan 2011. Detta år blev det dock av. Vi arbetade fram en grafisk profil, typsnitt, flygblad, tröjor, knappar, banderoll och strandflagga.

Flera medlemmar donerade pengar specifikt för Almedalsveckan, som användes för att köpa in ett stadigt partytällt, högtalare, mikrofon, bord och stolar, samt ansökan till polis och hyra av lokal för workshop. Andra kostnader, så som resa, boende och mat bekostades av deltagarna själva.

När trycksakerna slutligen levererades, värmde AD Göteborg upp med en veckas kampanj på Järntorget.

Så var programmet för veckan färdigskrivet och publicerat. För billigaste biljetten väntade vi på färjan till Visby kl 3 på natten. Därefter följde en mycket intensiv vecka med mängder med förberedda tal, samtal, fotograferande, filmande och ljudinspelande. En tidning skrev om oss. Senare skrevs en sammanfattning av veckan.

Under hela hösten klipptes filmer samman och lades upp på webben. En intervju från Almedalsveckan sändes i Stockholm lokalradio. Vi var även med i Ring P1.

I december kom frågan upp om AD borde vara med i samband med folkinitiativet i Göteborg om trängselskatten. Vi var med i debatten i några bloggar.

Vi fick 19 nya medlemmar under året.

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/2013/verksamhetsberattelse-2012/feed/ 0
Reglemente 2013-05-09 http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2013/reglemente-2013-05-09/ http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2013/reglemente-2013-05-09/#comments Mon, 13 May 2013 15:36:22 +0000 Webbgruppen http://aktivdemokrati.se/?p=6035 Read more ›]]> Innehållsförteckning

1. Om reglementet
2. Partiets blogg
3. Omröstningar
4. Medlemskap
5. Roller
6. Forumregler

1. Om reglementet

Med “Partiet” avses nedan det politiska parti som 2010-10-04 benämndes “Aktiv demokrati”.
Här samlas partiets aktuella beslut i en form liknande lagbok, med stadgarna som en grundlag.

§1.1 Reglerna i detta reglemente får inte strida mot partiets stadgar.

§1.2 Samtliga regler i detta reglemente måste ha föregåtts av ett beslut. enligt partiets beslutsordning. Besluten ska finnas länkade under motsvarande paragraf eller avsnitt.

§1.3 Reglerna i detta reglemente får inte vara motstridiga sinsemellan. Då det finns flera motstridiga beslut gäller det senaste.

§1.4 Detta reglemente ska organiseras så att varje regel beskrivs under en paragraf med unikt paragrafnummer sammansatt av två löpnummer med punkt emellan. Reglerna ska ordnas i avsnitt i en nivå utifrån dess innehåll. Avsnitten ska ha unika löpnummer som bildar prefixet i ingående paragrafers paragrafnummer. Ordningen mellan paragrafer och avsnitt är inte signifikant.

beslut Upp

2. Partiets blogg

§2.1 Partiets blogg ska enbart handla om direktdemokrati i dess olika former och vad som händer på det området.
beslut

§2.2 Bloggen får inte göra politiska ställningstaganden utöver de som finns i partiprogrammet.
beslut

§2.3 Bloggen kan rensas retroaktivt på bloggposter som inte följer aktuella regler.
beslut Upp

3. Omröstningar

§3.1 Omröstningar ska föregås av diskussion. Diskussionstråd ska finnas länkad från publicerad omröstning.
beslut

§3.2 Omröstningar ska hållas i Aktiv demokratis officiella valsystem när detta är i funktion. När valsystemet ej är i funktion ska varje omröstning hållas i en egen tråd i forumet för omröstningar. I titelraden ska “[Omröstning]” anges som prefix samt start- och slutdatum för omröstningen som suffix.
beslut

§3.3 Omröstningstiden är 14 dagar.
beslut

§3.4 Kontinuerliga val av förtroendeposter
beslut

§3.4.1 Varje förtroendepost har en omröstning utan avslutningsdatum. Förtroendeposter som består av fler än en person väljs ut genom att ett bestämt antal av de överst placerade namnen väljs.

§3.4.2 Alla är fria att lägga in namn på personer som de vill nominera.

§3.4.3 Valsystemets administratörer underhåller omröstningen genom att ta bort felaktiga alternativ eller personer som inte längre vill vara med.

§3.4.4 När en ny person legat kvar på första plats i ett antal dagar bestämt av Buffertidskonstanten, efterfrågas denna person om hen vill tillträda posten.

§3.4.5 Om den nya personen inte vill ta på sig rollen går förfrågan till nästa person i listan, och sedan nästa igen, tills någon av de tillfrågade tackat ja. (De redan tillfrågade kan ångra sig under processens gång.)

§3.4.6 Den nya personen tillträder efter Tillträdandetidskonstanten antal dagar.

§3.4.7 Samma Buffertidskonstant och Tillträdandetidskonstant gäller för alla förtroendepostval. Dessa värden väljs genom en medianomröstning.

Upp

4. Medlemskap

§4.1 Medlemsavgiften är 1 kr per år.
beslut
Upp

5. Roller

§5.1 Medlemssupport
Uppgifter:

  1. Att välkomna och kontakta nya medlemmar
  2. Att aktivera medlemmar i projekt och arbetsgrupper
  3. Att svara på frågor och hjälpa medlemmarna

Befogenhet:

  1. Tillgång till hela medlemsregistret
  2. Tillgång till support at aktivdemokrati.se

Beslut
Upp

6. Forumregler

I Aktiv Demokrati vill vi sträva efter att föra diskussioner och behandla varandra i en positiv, saklig och respektfull anda.
Följande modereringsregler hjälper oss med detta.

§6.1 Håll dig till ämnet

5.1a) Håll dig till trådens ämne. Starta en ny tråd och referera till den gamla när du har behov av att avvika från ämnet

6.1b) Undvik att diskutera person. Var saklig i diskussioner

6.1c) Undvik att sprida uppenbart osanna eller ogrundade uppgifter

1d) Styrk gärna faktapåståenden med referenser

6.1e) Undvik att bli allt för långrandig i dina inlägg. Behandla en sak per inlägg

§6.2 Visa respekt för andra

6.2a) Undvik förolämpningar, flaming och trolling

6.2b) Undvik ord som kan ha en provocerande eller stötande laddning, t ex svordommar, könsord eller nedsättande tillmälen

6.2c) Undvik att spamma diskussionstrådar med allt för många inlägg i rad

6.2d) Var konstruktiv och varsam med kritik och undvik att tjata på andra medlemmar att göra saker. Framhåll hellre egna och andras goda insatser och initiativ

§6.3 Följ svensk lagstiftning

6.3a) Se http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-1998112-om-ansvar-for-e_sfs-1998-112/ och http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19620700.htm

6.3b) Inlägg som bryter mot svensk lag är inte tillåtna och bör rensas bort av forummoderator

§6.4 Hantering av medlem som bryter mot modereringsreglerna

6.4a) Om någon bryter mot modereringsreglerna är det bra om annan medlem tillrättavisar denne på ett vänligt sätt

6.4b) Upprepade och grova brott mot modereringsreglerna kan vara grund för uteslutning ur partiet och från forumet (Se Stadgarna §6)

6.4c) Forummedlem som inte är medlem i partiet kan med 4b som grund stängas av från forumet av forummoderator efter att ha fått upprepade tillsägelser och med en skriftlig motivering

6.4d) Diskussion kring enskild medlems brott mot modereringsreglerna eller om uteslutning ska alltid hållas i en tråd som bara kan läsas av partimedlemmar (i forumdelen “Endast internt”)

6.4e) Håll en respektfull ton i diskussioner om enskild medlem

§6.5 Hantering av konton och inlägg som bryter mot modereringsreglerna

6.5a) Forumkonto som är av ren spam-natur, som t ex bara postar orelaterad reklam, kan stängas av forummoderator utan varning eller skriftlig motivering

6.5b) Forumkonto som uppenbart öppnats av tidigare avstängd användare, inom en karenstid som bedöms av forummoderator från fall till fall eller genom omröstning, kan stängas av forummoderator utan varning eller skriftlig motivering

6.5c) Forummoderator har rätt att flytta inlägg som uppenbart bryter mot modereringsreglerna till det interna forumet, med motivering och länk dit ifrån den ursprungliga tråden
Beslut
Upp

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2013/reglemente-2013-05-09/feed/ 2
Aktiv Demokratis forumregler http://aktivdemokrati.se/doc/modereringsregler/2013/aktiv-demokratis-modereringsregler/ http://aktivdemokrati.se/doc/modereringsregler/2013/aktiv-demokratis-modereringsregler/#comments Wed, 09 Jan 2013 14:12:48 +0000 Webbgruppen http://aktivdemokrati.se/?p=5517 I Aktiv Demokrati vill vi sträva efter att föra diskussioner och behandla varandra i en positiv, saklig och respektfull anda. Föjande modereringsregler hjälper oss med detta.

1. Håll dig till ämnet

1a) Håll dig till trådens ämne. Starta en ny tråd och referera till den gamla när du har behov av att avvika från ämnet

1b) Undvik att diskutera person. Var saklig i diskussioner

1c) Undvik att sprida uppenbart osanna eller ogrundade uppgifter

1d) Styrk gärna faktapåståenden med referenser

1e) Undvik att bli allt för långrandig i dina inlägg. Behandla en sak per inlägg

2. Visa respekt för varandra

2a) Undvik förolämpningar, flaming http://en.wikipedia.org/wiki/Flaming_(Internet) och trolling http://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll

2b) Undvik ord som kan ha en provocerande eller stötande laddning, t ex svordommar, könsord eller nedsättande tillmälen

2c) Undvik att spamma diskussionstrådar med allt för många inlägg i rad

2d) Var konstruktiv och varsam med kritik och undvik att tjata på andra medlemmar att göra saker. Framhåll hellre egna och andras goda insatser och initiativ

3. Följ svensk lagstiftning

3a) Se http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag-1998112-om-ansvar-for-e_sfs-1998-112/ och http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19620700.htm

3b) Inlägg som bryter mot svensk lag är inte tillåtna och bör rensas bort av forummoderator

4. Hantering av medlem som bryter mot modereringsreglerna

4a) Om någon bryter mot modereringsreglerna är det bra om annan medlem tillrättavisar denne på ett vänligt sätt

4b) Upprepade och grova brott mot modereringsreglerna kan vara grund för uteslutning ur partiet och från forumet (Se Stadgarna §6)

4c) Forummedlem som inte är medlem i partiet kan med 4b som grund stängas av från forumet av forummoderator efter att ha fått upprepade tillsägelser och med en skriftlig motivering

4d) Diskussion kring enskild medlems brott mot modereringsreglerna eller om uteslutning ska alltid hållas i en tråd som bara kan läsas av partimedlemmar (i forumdelen “Endast internt”)

4e) Håll en respektfull ton i diskussioner om enskild medlem

5. Hantering av konton och inlägg som bryter mot modereringsreglerna

5a) Forumkonto som är av ren spam-natur, som t ex bara postar orelaterad reklam, kan stängas av forummoderator utan varning eller skriftlig motivering

5b) Forumkonto som uppenbart öppnats av tidigare avstängd användare, inom en karenstid som bedöms av forummoderator från fall till fall eller genom omröstning, kan stängas av forummoderator utan varning eller skriftlig motivering

5c) Forummoderator har rätt att flytta inlägg som uppenbart bryter mot modereringsreglerna till det interna forumet, med motivering och länk dit ifrån den ursprungliga tråden

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/modereringsregler/2013/aktiv-demokratis-modereringsregler/feed/ 1
Årsmöte för Aktiv Demokrati 2012 http://aktivdemokrati.se/doc/protokoll/2013/arsmote-for-aktiv-demokrati-2012/ http://aktivdemokrati.se/doc/protokoll/2013/arsmote-for-aktiv-demokrati-2012/#comments Wed, 02 Jan 2013 18:25:42 +0000 Jonas Liljegren http://aktivdemokrati.se/?p=5481 Protokoll:
Årsmöte för Aktiv Demokrati 2012
Datum:
2012-12-14 — 2012-12-25
Plats:
Dagordning:

01. Val av mötesordförande och mötessekreterare.
02. Fastställande av dagordning.
03. Fråga om mötet är i behörig ordning utlyst.
04. Val av 2 justeringsmän tillika rösträknare, att jämte mötesordförande justera protokollet.
05. Kontroll att endast medlemmar ges rösträtt.
06. Rapport ifrån valförrättare och beslut om valsystemets status.
07. Fastställande av mötets fortsatta dagordning med ledning av valsystemets status.
08.
08A. Verksamhetsberättelse
08B. Fråga om fastställande av resultat och balansräkning
08C. Framläggande av revisionsberättelse
08D. Frågan om ansvarsfrihet för styrelser verksamma under gångna verksamhetsåret.
08E. Fastställande av budget för kommande verksamhetsår.
10.
10B. Tillsättande av revisorer och revisors suppleant
11. Övriga frågor

01. Val av mötesordförande och mötessekreterare
Jonas Liljegren är vald till mötesordförande och mötessekreterare.

02. Fastställande av dagordning
Dagordningen fastställdes.

03. Fråga om mötet är i behörig ordning utlyst
Mötet fanns vara i behörig ordning utlyst.

04. Val av 2 justeringsmän tillika rösträknare
Erika Johansson och Magnus Gustavsson valdes till justeringsmän tillika rösträknare, att jämte mötesordförande
justera protokollet.

05. Kontroll att endast medlemmar ges rösträtt
Mötesordförande förklarade att kontrollen har gjorts och att denna punkt är avslutad.

06. Rapport ifrån valförrättare
Valsystemet fanns vara i bruk.

07. Fastställande av mötets fortsatta dagordning
Mötets fortsatta dagordning fastställdes.

08A. Verksamhetsberättelse
Verksamhetsberättelsen skriven av Jonas Liljegren finns under länken nedan:
http://aktivdemokrati.se/nyheter/2012/verksamhetsberattelse-2011/

08B. Fastställande av resultat och balansräkning
Resultat och balansräkningen för 2011 fastställdes. Se bilagan

08C. Framläggande av revisionsberättelse
Revisionsberättelsen skriven av Roger Persson och Gil Roitto finns nederst i redovisnignsdokumentet.

08D. Ansvarsfrihet för styrelsen
Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2011.

08E. Fastställande av budget för kommande verksamhetsår
Budgeten fastställd för 2013 enligt följande:

Utgifter:
Webb: 1000 kr
Kontoavgifter: 500 kr

Inkomster:
Medlemskap & donationer: 5000 kr.

Övriga utgifter beslutas om löpande med kännedom om överskott i partikassan.

10. Tillsättande av styrelseposter och revisorer

10B. Tillsättande av revisorer och revisors suppleant
Till Revisor valdes Roger Persson och Lars-Onni Wik.
Magnus Gustavsson är revisorssuppleant.


11. Övriga frågor

Inga. Årsmötet avslutades den 25 december 2012

]]> http://aktivdemokrati.se/doc/protokoll/2013/arsmote-for-aktiv-demokrati-2012/feed/ 1 Verksamhetsberättelse 2011 http://aktivdemokrati.se/nyheter/2012/verksamhetsberattelse-2011/ http://aktivdemokrati.se/nyheter/2012/verksamhetsberattelse-2011/#comments Sat, 24 Nov 2012 19:00:02 +0000 Jonas Liljegren http://aktivdemokrati.se/?p=5412 Read more ›
]]> Början av 2011 var mycket händelserik, både i partiet och i vår omvärld. Island var en av de första länderna som drabbades av den ekonomiska krisen. Det blev inte bara stora protester utan även stora förändringar i folkets inflytande i politiken. Folket samlade sig för att gemensamt skriva en ny konstitution.

Skalven i omvärlden fortsatte med Den Arabiska våren med massprotester i Egypten följt av vidare protester i södra Europa och runt om USA, med samlingsnamnet Occupy. Senare på året hade rörelsen nått fram till Sverige där Aktiv Demokrati Göteborg syntes på Järntorget (Maneka och Jonas) och senare på Gustaf Adolfs Torg.

Aktiv Demokrati gick med i paraplyorganisationen Electronic Direct Democracy International genom att skriva under dess manifest om direktdemokratiska partier. Det har dykt upp många E2D-partier runt om i världen. Vi fick även ett systerparti i Finland, med namnet Aktiividemokratia.

Vi hade flera möten under februari. Vi började med natioinella möten via nätet med röstchatt. Vi hade även flera möten i Göteborg och Stockholm. Diskussioner ledde till ändringar i partiprogram. Diskussion om ändring av stadgar påbörjades.

Vi hade långa diskussioner om organisering av partiet och möjligheten att ta in en praktikant. En ansökan skickades in till arbetsförmedlingen, utan resultat.

Efter problem med de allmänna valen i slutet av 2010 blev det så omval i Ötebro och Västra Götalands län. AD övervägde att bedriva valkampanj inför dessa omval.

Och allt detta bara under det första kvartalet 2011. Resten av året gick lite lugnare till, men med flera stora nyheter.

I maj tog vi det nya valsystemet GOV i bruk. Det är en prototyp, men en praktiskt användbar sådan som kan användas både för partiets interna val och även för att visa hur det kan gå till att vara med i omröstning av riksdagsfrågor.

I juli gick AD med i Google+ och använder det numera som en av sina kanaler, tillsammans med Twitter, Facebook och Youtube.

I oktober påbörjade vi planeringen av vår första nationella konferens, som skulle hållas i början av 2012.

I November deltog Aktiv Demokrati i FSCONS med ett eget utställningsbord där flytande demokrati diskuterades med många av deltagarna.

Och så i december hade vi ett första möte i Malmö för Aktiv Demokrati.

I slutet av året flyttade vi också tillbaka vår webbplats till Web10 efter en lång period av problem hos webbhotellet.

Kommentarar och diskussionen finns i denna forumtråd

]]>
http://aktivdemokrati.se/nyheter/2012/verksamhetsberattelse-2011/feed/ 0
Årsmöte för Aktiv Demokrati 2011 http://aktivdemokrati.se/doc/protokoll/2012/arsmote-for-aktiv-demokrati-2011/ http://aktivdemokrati.se/doc/protokoll/2012/arsmote-for-aktiv-demokrati-2011/#comments Sat, 05 May 2012 20:53:53 +0000 Hassan http://aktivdemokrati.se/?p=4776 Read more ›]]> Protokoll:  
Årsmöte för Aktiv Demokrati 2011

PDF-version

Datum:  
2011-09-16 – 2011-09-24
Plats:  
Möte via Internet

http://aktivdemokrati.se/forum/viewforum.php?f=130&start=0&sk=s&sd=a

Dagordning:

01. Val av mötesordförande och mötessekreterare.
02. Fastställande av dagordning.
03. Fråga om mötet är i behörig ordning utlyst.
04. Val av 2 justeringsmän tillika rösträknare, att jämte mötesordförande justera protokollet.
05. Kontroll att endast medlemmar ges rösträtt.
06. Rapport ifrån valförrättare och beslut om valsystemets status.
07. Fastställande av mötets fortsatta dagordning med ledning av valsystemets status.
08. Vid ordinarie medlemsmöte ska följande punkter behandlas här:
08A. Verksamhetsberättelse
08B. Fråga om fastställande av resultat och balansräkning
08C. Framläggande av revisionsberättelseDessutom ska det ordinarie medlemsmötet besluta om följande såvida inte valsystemet redan gjort
det:
08D. Frågan om ansvarsfrihet för styrelser verksamma under gångna verksamhetsåret.
08E. Fastställande av budget för kommande verksamhetsår.
09. Om valsystemet är ur funktion eller under utveckling ska följande punkter behandlas här:
09A. Val av ordförande
09B. Val av vice ordförande
09C. Val av kassör
09D. Val av sekreterare
09E. Val av styrelseledamöter
09F. Val av revisorer och revisors suppleant
09G. Styrelsens motioner
09H. Medlemmarnas motioner
10. Om valsystemet fungerar reglementsenligt eller är temporärt ska följande punkter behandlas
här:
10A. Tillsättande av styrelseposter som ej tillsatts av valsystemet
10B. Tillsättande av revisorer och revisors suppleant om detta ej gjorts av valsystemet
11. Övriga frågor

01. Val av mötesordförande och mötessekreterare
Jonas Liljegren är vald till mötesordförande och mötessekreterare.

02. Fastställande av dagordning
Dagordningen fastställdes.

03. Fråga om mötet är i behörig ordning utlyst
Mötet fanns vara i behörig ordning utlyst.

04. Val av 2 justeringsmän tillika rösträknare
Fredrik Liljegren och Gil Roitto valdes till justeringsmän tillika rösträknare, att jämte mötesordförande
justera protokollet.

05. Kontroll att endast medlemmar ges rösträtt
Mötesordförande förklarade att kontrollen har gjorts och att denna punkt är avslutad.

06. Rapport ifrån valförrättare
Valsystemet fanns vara i bruk.

07. Fastställande av mötets fortsatta dagordning
Mötets fortsatta dagordning fanns vara som följande:
08A. Verksamhetsberättelse
08B. Fråga om fastställande av resultat och balansräkning
08C. Framläggande av revisionsberättelse
08D. Frågan om ansvarsfrihet för styrelser verksamma under gångna verksamhetsåret
08E. Fastställande av budget för kommande verksamhetsår10A1. Val av ordförande
10A2. Val av vice ordförande
10A3. Val av kassör
10A4. Val av sekreterare
10A5. Val av styrelseledamöter
10B. Tillsättande av revisorer och revisors suppleant11. Övriga frågor

08A. Verksamhetsberättelse
Verksamhetsberättelsen skriven av Jonas Liljegren finns under länken nedan:
http://aktivdemokrati.se/nyheter/2011/verksamhetsberattelse-2010/

08B. Fråga om fastställande av resultat och balansräkning
Resultat och balansräkningen för 2010 fastställdes.

08C. Framläggande av revisionsberättelse
Revisionsberättelsen skriven av Roger Persson finns under länken nedan.
http://aktivdemokrati.se/ekonomi/2011/redovisning-verksamhetsaret-2010/comment-page-1/#comment-641

Undertecknad är revisor för partiet Aktiv Demokrati för verksamhetsåret 2010. Jag har granskat kassörens redovisning och har intet att anmärka. Jag anser att verksamhetsåret 2010 är tillbörligt redovisat och att redovisningen för 2010 är godkänd.

Hindås 2011-08-29
Roger Persson
Revisor

08D. Frågan om ansvarsfrihet för styrelsen
Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2010.

08E. Fastställande av budget för kommande verksamhetsår
Budgeten fastställd för 2012 enligt följande:

Utgifter:
Kontokostnader: 600 kr.
Webbkostnader: 1000 kr.
Inkomster:
Medlemsavgifter: > 1600 kr (Förutsätter minst 22 betalande medlemmar)
Donationer: > 0 kr

Övriga utgifter beslutas om löpande med kännedom om överskott i partikassan.

10. Tillsättande av styrelseposter och revisorer

10A1. Val av ordförande
Till Ordförande valdes Jonas Liljegren

10A2. Val av vice ordförande
Till Vice ordförande valdes Robert Wensman

10A3. Val av kassör
Till Kassör valdes Fredrik Liljegren, 19760304-4814

10A4. Val av sekreterare
Till Sekreterare valdes Hassan Toosi

10A5. Val av styrelseledamöter
Till Styrelseledamöter valdes Jonas Liljegren, Robert Wensman, Fredrik Liljegren, Hassan Toosi

10B. Tillsättande av revisorer och revisors suppleant
Till Revisor valdes Roger Persson och Gil Roitto
Till Revisors-suppleant valdes Lars-Onni Wik


11. Övriga frågor

Inga. Årsmötet avslutades den 24 september 2011

]]> http://aktivdemokrati.se/doc/protokoll/2012/arsmote-for-aktiv-demokrati-2011/feed/ 0 Reglemente 2012-03-15 http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2012/reglemente-2012-03-15/ http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2012/reglemente-2012-03-15/#comments Thu, 15 Mar 2012 20:34:18 +0000 Webbgruppen http://aktivdemokrati.se/?p=4628 Read more ›
]]> Innehållsförteckning

1. Om reglementet
2. Partiets blogg
3. Omröstningar
4. Medlemskap
5. Roller

1. Om reglementet

Med “Partiet” avses nedan det politiska parti som 2010-10-04 benämndes “Aktiv demokrati”.
Här samlas partiets aktuella beslut i en form liknande lagbok, med stadgarna som en grundlag.

§1.1 Reglerna i detta reglemente får inte strida mot partiets stadgar.

§1.2 Samtliga regler i detta reglemente måste ha föregåtts av ett beslut. enligt partiets beslutsordning. Besluten ska finnas länkade under motsvarande paragraf eller avsnitt.

§1.3 Reglerna i detta reglemente får inte vara motstridiga sinsemellan. Då det finns flera motstridiga beslut gäller det senaste.

§1.4 Detta reglemente ska organiseras så att varje regel beskrivs under en paragraf med unikt paragrafnummer sammansatt av två löpnummer med punkt emellan. Reglerna ska ordnas i avsnitt i en nivå utifrån dess innehåll. Avsnitten ska ha unika löpnummer som bildar prefixet i ingående paragrafers paragrafnummer. Ordningen mellan paragrafer och avsnitt är inte signifikant.

beslut Upp

2. Partiets blogg

§2.1 Partiets blogg ska enbart handla om direktdemokrati i dess olika former och vad som händer på det området.
beslut

§2.2 Bloggen får inte göra politiska ställningstaganden utöver de som finns i partiprogrammet.
beslut

§2.3 Bloggen kan rensas retroaktivt på bloggposter som inte följer aktuella regler.
beslut Upp

3. Omröstningar

§3.1 Omröstningar ska föregås av diskussion. Diskussionstråd ska finnas länkad från publicerad omröstning.
beslut

§3.2 Omröstningar ska hållas i Aktiv demokratis officiella valsystem när detta är i funktion. När valsystemet ej är i funktion ska varje omröstning hållas i en egen tråd i forumet för omröstningar. I titelraden ska “[Omröstning]” anges som prefix samt start- och slutdatum för omröstningen som suffix.
beslut

§3.3 Omröstningstiden är 14 dagar.
beslut

§3.4 Kontinuerliga val av förtroendeposter
beslut

§3.4.1 Varje förtroendepost har en omröstning utan avslutningsdatum. Förtroendeposter som består av fler än en person väljs ut genom att ett bestämt antal av de överst placerade namnen väljs.

§3.4.2 Alla är fria att lägga in namn på personer som de vill nominera.

§3.4.3 Valsystemets administratörer underhåller omröstningen genom att ta bort felaktiga alternativ eller personer som inte längre vill vara med.

§3.4.4 När en ny person legat kvar på första plats i ett antal dagar bestämt av Buffertidskonstanten, efterfrågas denna person om hen vill tillträda posten.

§3.4.5 Om den nya personen inte vill ta på sig rollen går förfrågan till nästa person i listan, och sedan nästa igen, tills någon av de tillfrågade tackat ja. (De redan tillfrågade kan ångra sig under processens gång.)

§3.4.6 Den nya personen tillträder efter Tillträdandetidskonstanten antal dagar.

§3.4.7 Samma Buffertidskonstant och Tillträdandetidskonstant gäller för alla förtroendepostval. Dessa värden väljs genom en medianomröstning.

Upp

4. Medlemskap

§4.1 Medlemsavgiften är 75 kr per år.
beslut
Upp

5. Roller

§5.1 Medlemssupport
Uppgifter:

  1. Att välkomna och kontakta nya medlemmar
  2. Att aktivera medlemmar i projekt och arbetsgrupper
  3. Att svara på frågor och hjälpa medlemmarna

Befogenhet:

  1. Tillgång till hela medlemsregistret
  2. Tillgång till support at aktivdemokrati.se

Beslut
Upp

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2012/reglemente-2012-03-15/feed/ 0
Aktiv Demokrati Konferens Tuve Scoutgård den 6-8:e januari 2012 http://aktivdemokrati.se/doc/2012/aktiv-demokrati-konferens-tuve-scoutgard-den-6-8e-januari-2012/ http://aktivdemokrati.se/doc/2012/aktiv-demokrati-konferens-tuve-scoutgard-den-6-8e-januari-2012/#comments Tue, 10 Jan 2012 20:06:11 +0000 maneka http://aktivdemokrati.se/?p=4539 Read more ›]]> Vision

Sammanfattning: AD vill verka för ett fritt samhälle där alla får möjlighet att ta sitt ansvar och påverka alla sina beslut kontinuerligt.

Ett samhälle fritt från ekonomiskt och politiskt förtryck.

Modernisera demokratin.

Aktiv demokrati ska ge dig möjlighet att påverka alla beslut som rör dig.

Rätt att rösta och rätt att föreslå.

AD ska verka för att skapa engagemang genom bildning så att människor vill delta.

Bättre politiska beslut genom aktiv demokrati.

Alla har ansvar för sig själva och sin politik.

Rättvisare och bättre beslut på grund av större närhet till de som berörs av beslut.

Att det politiska systemet är självreglerande genom flytande demokrati så att du slipper engagera dig.

Att göra visionen kontinuerlig

 

Mission

Verka för transparens, oberoende informationsspridning, självständigt tänkande och att utveckla teknik som kan ge människor maximala möjligheter att påverka de politiska besluten.

Påvisa att vi inte lever i en demokrati.

Ge alla människor maximal möjlighet att delta i besluten mellan valen.

Erbjuda ett beslutssystem för att göra det möjligt att påverka de politiska besluten mellan valen.

Genom att ge alla en direkt kanal till de beslutande organen.

Utforma och implementera nya politiska processer där det finns ett samspel mellan politiker, funktionärer och medborgare.

Fatta bättre beslut genom att släppa fram engagemanget, kreativiteten och idéerna i samhället.

Aktivt synliggöra direktdemokratins möjligheter.

Ge människor verktyg att påverka.

Maximalt medbestämmande för alla.

 

Värderingar

Tillit till människors samlade intelligens, förmåga att fatta beslut och erfarenheter.

Tid att lyssna på varandra och respekt för det demokratiska samtalet.

Alla är välkomna oavsett bakgrund eller politiska idéer så länge de respekterar partiets grund.

Alla har rätt att påverka de beslut som berör dem.

Vi vill motverka alla former av maktmissbruk.

 

Här är vi 2014

100 aktiva medlemmar (kritisk massa) som är aktiva i Aktiv demokrati.

År 2012 Bli ett etablerat och registrerat parti genom att ha 1500 namnunderskrifter.

Att tekniska hjälpmedel för flytande direktdemokrati är fullt utvecklade för alla former av användare och säkert.

Att folk förstår och använder internetbaserade och direktdemokratiska system i föreningar och organisationer.

Att till exempel minst 100 föreningar använder direktdemokratiska omröstningssystem.

Att Aktiv demokrati samarbetar med minst 10 mindre, lokala kommunpartier.

Ett skratt minst var 10:e minut på varje möte.

Att vi kommer in i riksdagen och kommer över 4 % spärren.

Att vi är det nya missnöjespartiet.

Att vi har en fungerande beslutscirkel och att de beslut som fattas har en ansvarig person som genomför besluten.

2013 – Komma in i EU parlamentet

 

Strategi 1

Ordna en Aktiv demokrati buss som åker på turné genom Sverige.

Låta en restaurang ha en direktdemokratisk meny.

Att bjuda in real democracy now och occupyrörelsen i aktiv demokrati och att vi är aktiva där.

Medverka i konferenser och organisationer för att sprida vårt budskap.

 

Strategi 2 – Arbetsgrupper och ansvarsområden Arbetsgrupperna möts enligt överenskommelse

Landsomfattande regelbundna Skype möten – Erika

  • Sammankallande kan samla upp synpunkter som behöver diskuteras inför konferensen. – Erika och Nicolas.
  • Stående möte första måndagen i varje månad. – Erika

Nya direktdemokrati konferenser

  • Nästa konferens i Vallentuna/ Stockholm – Erika
  • Öppen konferens för direktdemokrati
  • Årliga Aktivdemokrati konferenser

Utveckla programvara – arbetsgrupp – Maneka, Jonas, Fredrik, Nicolas

  • Hur fungerar e-legitimation
  • Nätverkande med E2D, Metagov
  • Skriva presentation till SIDA

Välkomna nya medlemmar – Fredrik

  • Välkomstbrev – mail
  • Din kontaktperson i partiet är …
  • Nästa medlemsmöte är…

Göteborg – Maneka, Jonas

  • Möteslokal
  • Regelbundna möten och events och nätverkande – Maneka sammankallande
  • Bibliotek med litteratur och fallbeskrivningar etc. om direktdemokrati. – Maneka

Dalarna – Ove, Erika

  • Lokala mindre möten
  • Införa direktdemokratiskt system i Dalarna

Design och material

  • Informationsbroschyrer
  • Affischer
  • Videos
  • Föreläsningar/ Föredrag
  • Infografik, tydliga beskrivningar av hela processen.
  • Banderoller

Finansiering

  • Fester
  • Föreläsningar
  • Konserter
  • Medlemsavgifter
  • Gåvor
  • Sälja tröjor och knappar – Jonas

Nätverkande

  • Småpartier i kommuner ex. Vägval Göteborg, Sjukvårdspartiet
  • Andra e-demokrati projekt
  • Internationella nätverk – Maneka, Jonas
  • Natural World Organisation och FN – Maneka

Administration och organisation

  • Årsmöten och kallelser
  • Underskrifter
  • Stadgeändringar och uppdateringar
  • Juridisk rådgivning

Samla in information inför delegering och hitta aktiva delegater

  • Riksdagspartier och politiker
  • Föreningar
  • Sak-kunniga

 

Vi ser fram emot en direktdemokratikonferens i Vallentuna i sommar 

Tack alla för en väldigt givande konferens med viktiga och ibland heta : -) diskussioner

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/2012/aktiv-demokrati-konferens-tuve-scoutgard-den-6-8e-januari-2012/feed/ 2
Reglemente 2011-10-01 http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2011/reglemente-2011-10-01/ http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2011/reglemente-2011-10-01/#comments Fri, 30 Sep 2011 22:07:53 +0000 Webbgruppen http://aktivdemokrati.se/?p=4250 Read more ›]]> Innehållsförteckning

1. Om reglementet
2. Partiets blogg
3. Omröstningar
4. Medlemskap

1. Om reglementet

Med “Partiet” avses nedan det politiska parti som 2010-10-04 benämndes “Aktiv demokrati”.
Här samlas partiets aktuella beslut i en form liknande lagbok, med stadgarna som en grundlag.

§1.1 Reglerna i detta reglemente får inte strida mot partiets stadgar.

§1.2 Samtliga regler i detta reglemente måste ha föregåtts av ett beslut. enligt partiets beslutsordning. Besluten ska finnas länkade under motsvarande paragraf eller avsnitt.

§1.3 Reglerna i detta reglemente får inte vara motstridiga sinsemellan. Då det finns flera motstridiga beslut gäller det senaste.

§1.4 Detta reglemente ska organiseras så att varje regel beskrivs under en paragraf med unikt paragrafnummer sammansatt av två löpnummer med punkt emellan. Reglerna ska ordnas i avsnitt i en nivå utifrån dess innehåll. Avsnitten ska ha unika löpnummer som bildar prefixet i ingående paragrafers paragrafnummer. Ordningen mellan paragrafer och avsnitt är inte signifikant.

beslut Upp

2. Partiets blogg

§2.1 Partiets blogg ska enbart handla om direktdemokrati i dess olika former och vad som händer på det området.
beslut

§2.2 Bloggen får inte göra politiska ställningstaganden utöver de som finns i partiprogrammet.
beslut

§2.3 Bloggen kan rensas retroaktivt på bloggposter som inte följer aktuella regler.
beslut Upp

3. Omröstningar

§3.1 Omröstningar ska föregås av diskussion. Diskussionstråd ska finnas länkad från publicerad omröstning.
beslut

§3.2 Omröstningar ska hållas i Aktiv demokratis officiella valsystem när detta är i funktion. När valsystemet ej är i funktion ska varje omröstning hållas i en egen tråd i forumet för omröstningar. I titelraden ska “[Omröstning]” anges som prefix samt start- och slutdatum för omröstningen som suffix.
beslut

§3.3 Omröstningstiden är 14 dagar.
beslut

§3.4 Kontinuerliga val av förtroendeposter
beslut

§3.4.1 Varje förtroendepost har en omröstning utan avslutningsdatum. Förtroendeposter som består av fler än en person väljs ut genom att ett bestämt antal av de överst placerade namnen väljs.

§3.4.2 Alla är fria att lägga in namn på personer som de vill nominera.

§3.4.3 Valsystemets administratörer underhåller omröstningen genom att ta bort felaktiga alternativ eller personer som inte längre vill vara med.

§3.4.4 När en ny person legat kvar på första plats i ett antal dagar bestämt av Buffertidskonstanten, efterfrågas denna person om hen vill tillträda posten.

§3.4.5 Om den nya personen inte vill ta på sig rollen går förfrågan till nästa person i listan, och sedan nästa igen, tills någon av de tillfrågade tackat ja. (De redan tillfrågade kan ångra sig under processens gång.)

§3.4.6 Den nya personen tillträder efter Tillträdandetidskonstanten antal dagar.

§3.4.7 Samma Buffertidskonstant och Tillträdandetidskonstant gäller för alla förtroendepostval. Dessa värden väljs genom en medianomröstning.

Upp

4. Medlemskap

§4.1 Medlemsavgiften är 75 kr per år.
beslut Upp

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2011/reglemente-2011-10-01/feed/ 0
Reglemente 2011-09-24 http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2011/reglemente-2011-09-24/ http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2011/reglemente-2011-09-24/#comments Sat, 24 Sep 2011 17:04:22 +0000 Webbgruppen http://aktivdemokrati.se/?p=4242 Read more ›]]> Innehållsförteckning

1. Om reglementet
2. Partiets blogg
3. Omröstningar
4. Medlemskap

1. Om reglementet

Med “Partiet” avses nedan det politiska parti som 2010-10-04 benämndes “Aktiv demokrati”.
Här samlas partiets aktuella beslut i en form liknande lagbok, med stadgarna som en grundlag.

§1.1 Reglerna i detta reglemente får inte strida mot partiets stadgar.

§1.2 Samtliga regler i detta reglemente måste ha föregåtts av ett beslut. enligt partiets beslutsordning. Besluten ska finnas länkade under motsvarande paragraf eller avsnitt.

§1.3 Reglerna i detta reglemente får inte vara motstridiga sinsemellan. Då det finns flera motstridiga beslut gäller det senaste.

§1.4 Detta reglemente ska organiseras så att varje regel beskrivs under en paragraf med unikt paragrafnummer sammansatt av två löpnummer med punkt emellan. Reglerna ska ordnas i avsnitt i en nivå utifrån dess innehåll. Avsnitten ska ha unika löpnummer som bildar prefixet i ingående paragrafers paragrafnummer. Ordningen mellan paragrafer och avsnitt är inte signifikant.

beslut Upp

2. Partiets blogg

§2.1 Partiets blogg ska enbart handla om direktdemokrati i dess olika former och vad som händer på det området.
beslut

§2.2 Bloggen får inte göra politiska ställningstaganden utöver de som finns i partiprogrammet.
beslut

§2.3 Bloggen kan rensas retroaktivt på bloggposter som inte följer aktuella regler.
beslut Upp

3. Omröstningar

§3.1 Omröstningar ska föregås av diskussion. Diskussionstråd ska finnas länkad från publicerad omröstning.
beslut

§3.2 Omröstningar ska hållas i Aktiv demokratis officiella valsystem när detta är i funktion. När valsystemet ej är i funktion ska varje omröstning hållas i en egen tråd i forumet för omröstningar. I titelraden ska “[Omröstning]” anges som prefix samt start- och slutdatum för omröstningen som suffix.
beslut

§3.3 Omröstningstiden är 14 dagar.
beslut Upp

4. Medlemskap

§4.1 Medlemsavgiften är 75 kr per år.
beslut Upp

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2011/reglemente-2011-09-24/feed/ 0
Reglemente 2011-09-07 http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2011/reglemente-2011-09-07/ http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2011/reglemente-2011-09-07/#comments Sat, 10 Sep 2011 17:27:37 +0000 Jonas Liljegren http://aktivdemokrati.se/?p=4226 Read more ›]]> Innehållsförteckning

1. Om reglementet
2. Partiets blogg
3. Omröstningar
4. Medlemskap

1. Om reglementet

Med “Partiet” avses nedan det politiska parti som 2010-10-04 benämndes “Aktiv demokrati”.
Här samlas partiets aktuella beslut i en form liknande lagbok, med stadgarna som en grundlag.

§1.1 Reglerna i detta reglemente får inte strida mot partiets stadgar.

§1.2 Samtliga regler i detta reglemente måste ha föregåtts av ett beslut. enligt partiets beslutsordning. Besluten ska finnas länkade under motsvarande paragraf eller avsnitt.

§1.3 Reglerna i detta reglemente får inte vara motstridiga sinsemellan. Då det finns flera motstridiga beslut gäller det senaste.

§1.4 Detta reglemente ska organiseras så att varje regel beskrivs under en paragraf med unikt paragrafnummer sammansatt av två löpnummer med punkt emellan. Reglerna ska ordnas i avsnitt i en nivå utifrån dess innehåll. Avsnitten ska ha unika löpnummer som bildar prefixet i ingående paragrafers paragrafnummer. Ordningen mellan paragrafer och avsnitt är inte signifikant.

beslut Upp

2. Partiets blogg

§2.1 Partiets blogg ska enbart handla om direktdemokrati i dess olika former och vad som händer på det området.
beslut

§2.2 Bloggen får inte göra politiska ställningstaganden utöver de som finns i partiprogrammet.
beslut

§2.3 Bloggen kan rensas retroaktivt på bloggposter som inte följer aktuella regler.
beslut Upp

3. Omröstningar

§3.1 Omröstningar ska föregås av diskussion. Diskussionstråd ska finnas länkad från publicerad omröstning.
beslut

§3.2 Varje omröstning ska hållas i en egen tråd i forumet för omröstningar. I titelraden ska “[Omröstning]” anges som prefix samt start- och slutdatum för omröstningen som suffix.
beslut

§3.3 Omröstningstiden är 14 dagar.
beslut Upp

4. Medlemskap

§4.1 Medlemsavgiften är 75 kr per år.
beslut Upp

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/reglemente/2011/reglemente-2011-09-07/feed/ 0
Verksamhetsberättelse 2010 http://aktivdemokrati.se/nyheter/2011/verksamhetsberattelse-2010/ http://aktivdemokrati.se/nyheter/2011/verksamhetsberattelse-2010/#comments Wed, 31 Aug 2011 09:52:36 +0000 Jonas Liljegren http://aktivdemokrati.se/?p=4202 Read more ›]]> År 2010 började med en delegation från Nepal som ville besöka Aktiv Demokrati i Göteborg och som även hoppades träffa Demoex och Direktdemokraterna i samma möte. Intensiva diskussioner resulterade i att det inte blev något möte.

Vi valde stavning av partinamnet på valsedeln. Namn samlades in. Hederlighetsavtal utformades och skrevs på av personerna på valsedlarna. Behörig företrädare inför valmyndigheten valdes. Beslut om köp av valsedlar från valmyndigheten togs. Pamfletter togs fram. Kampsånger skrevs, spelades in och lades upp på youtube.

Diskussioner om valsamverkan med andra partier påbörjades igen, under ledning av Martin Gustavsson. Ett antal försök till kontakter med Piratpartiet och Feministiskt initiativ gjordes, utan gensvar.

I maj föreslog Jonas Liljegren att vi skulle ha lokalavdelningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Efter ett par möten i Göteborg anordnade Jonas ett större föredrag om Aktiv Demokrati där flera aktiva partimedlemmar medverkade.

Fler möten hölls i Göteborg med bland andra Mikael Engström från tillit.info och Magnus Gustavsson, med diskussioner om att snabbt få fart på partiet och valrörelsen.

Långa diskussioner om wikis och andra system resulterade slutligen i valet av WordPress som ny plattform för webbplatsen. En webbgrupp skapades med befogenhet att ta fram och uppdatera webbplatsen.  Innan dess bestod sidan av en handfull statiska html-sidor som enbart kunde ändras av webmaster.

Vi hade en hel del problem med gamla webbhotellet med sidor som inte kunde laddas. Slutligen bytte vi till Binero men möttes då av nya problem med tillgänglighet och väntetider.

Efter långa diskussioner om bloggens innehåll röstades nya riktlinjer fram. Bloggen flyttades till partiets egna webbplats och en stor mängd gamla inlägg som inte följde riktlinjerna rensades bort. Martin Gustavsson (sedan många år en av de mest aktiva medlemmarna) lämnade partiet och kritiserade den nya ledningen.

Forumen öppnades för omvärlden. Närvaron på facebook stärktes. Texter från den gamla webbplatsen lades upp på nytt som bloggposter.

En massa diskussioner om stadgar, reglemente, omröstningsprocedurer och partierts styrning hölls. Till slut fick Magnus Gustavsson nog och startade partiet Tillit tillsammans med Mikael Engström och några veteraner från direktdemokratirörelsen.

En “valstuga” delades med föreningen Cui Bono på järntorget i Göteborg där ett antal broschyrer delades ut

Utbrytargruppen Direktdemokraterna var mycket aktiva under 2010 och drog medlemmar från AD. Under hösten ledde förändringarna inom AD att flera medlemmar gick över från Direktdemokraterna till AD igen och Direktdemokraterna gick i dvala.

Efter all dramatik var så slutligen valet 2010 över. De olika direktdemokratiska partierna fick tillsammans 109 röster till riksdagen. Av dessa var 76 röster för Aktiv Demokrati.

Under slutet av 2010 började Fredrik Liljegren att utveckla det valsystemet som sedan döptes till GOV. En del testar och utveckling gjordes under hösten. Det skulle dock ta ytterligare några månader innan det började likna vad vi idag har på val.aktivdemokrati.se.

Kommentarar och diskussionen finns i denna forumtråd

]]>
http://aktivdemokrati.se/nyheter/2011/verksamhetsberattelse-2010/feed/ 0
Stadgar 2011-08-29 http://aktivdemokrati.se/doc/stadgar/2011/stadgar-2011-08-29/ http://aktivdemokrati.se/doc/stadgar/2011/stadgar-2011-08-29/#comments Mon, 29 Aug 2011 21:40:55 +0000 Webbgruppen http://aktivdemokrati.se/?p=4192 Read more ›]]> Se forumet för vad som är nytt i denna version.

§ 1 Stadgar för partiet Aktiv Demokrati

Detta är stadgarna för rikspartiet Aktiv Demokrati, i det följande omnämnt som “partiet”. Stadgarnas funktion är att övergripande beskriva hur partiets arbete ska organiseras. I reglementet finns kompletterande bestämmelser. Såväl stadgar som reglemente ska finnas tillgängliga för allmänheten via partiets hemsidor.

§ 2 Partiets fullständiga namn

Partiets fullständiga namn ska vara “Aktiv Demokrati – Partiet för kontinuerlig direktdemokrati (ad)”, där “Aktiv Demokrati” används generellt, “Partiet för kontinuerlig direktdemokrati” ett frivilligt tillägg och “(ad)” en förkortning som kan användas istället för det fullständiga namnet. Partiets hemsidor ska vara tillgängliga på Internet via domänen www.aktivdemokrati.se. Denna domän ska vara registrerad på partiets valförrättare.

§ 3 Kontinuerlig direktdemokrati

Partiets ambition är att styras med kontinuerlig direktdemokrati av sina medlemmar. Med kontinuerlig direktdemokrati menas att varje medlem vid varje given tidpunkt ska ha lika möjlighet att påverka varje gemensamt beslut. Dessutom ska partiets administration och organisation genomsyras av öppenhet och ärlighet mot såväl medlemmar som allmänheten i övrigt. Denna paragraf beskriver partiets hela ideologi och vision.

§ 4 Värdegrund

Partiet ska följa svensk lag. Dessutom ska partiet motverka alla former av rasism diskriminering och ojämlikhet samt verka för yttrandefrihet, pressfrihet, mötesfrihet och föreningsfrihet.

§ 5 Medlemskapet

Med undantag av § 6 äger alla medborgare med rösträtt i val till Sveriges Riksdag rätt att på begäran bli medlem i partiet enligt partiets regler. Partimedlem har rätt att när som helst utträda ur partiet. Sådan begäran skall skickas skriftligen till medlemsadministratören med bekräftelse.
Medlemmen har rätt till anonymitet på partiets Internet-sidor. Medlemmens IP-adress, e-mailadress, webbsida eller andra personuppgifter skall ej publiceras på partiets Internet-sidor så vida medlemmen inte själv väljer att göra detta. Medlemmar som bryter denna interna sekretess ska modereras och kan uteslutas genom omröstning med 2/3 majoritet.

§ 6 Uteslutning av medlem

Medlem som anses skada partiet kan uteslutas genom omröstning med 2/3 majoritet. Uteslutningen ger då befogenhet att stänga ute personen från alla partiets verksamheter, inklusive forum och relaterade delar av annan media såsom facebook-grupp mm.

§ 7 Partiets beslutande organ

Partiets högsta beslutande organ utgörs av ett valsystem (i det följande kallat “valsystemet”). Valsystemet är partiets högsta beslutande organ men när valsystemet förklarats vara ur funktion eller under utveckling tar styrelsen (i det följande kallad “styrelsen”) och medlemsmötet (i det följande kallad “medlemsmöte”) över visst beslutsfattande vilket regleras i detalj av dessa stadgar. Då dessa stadgar använder begreppet “partiets beslutsordning” avses partiets alla beslutande organ efter prioritet. När ett beslut fattas av partiets ordinarie beslutsordning så fattas beslutet således i första hand av valsystemet, i andra hand av medlemsmötet och i sista hand av styrelsen. Vilken instans som ska fatta ett visst beslut framgår i detalj av dessa stadgar samt svensk lag. Då dessa stadgar använder begreppet “partiets medlemsgrundade beslutsordning” så avses partiets beslutsordning med styrelsen undantagen.

§ 8 Valsystemet

Medlemmarna utövar sin makt över partiet genom valsystemet som tillhandahåller kontinuerlig direktdemokrati i enlighet med § 3. När valsystemet är i bruk får funktionsmässiga ändringar bara genomföras efter beslut från partiets medlemsgrundade beslutsordning.

§ 9 Valsystemets status

Valsystemets status kan antingen vara i bruk, temporärt eller ur funktion. Valsystemet tas i bruk när partiets medlemsgrundade beslutsordning ansett det uppfylla behoven och det finns tillgängligt under partiets kontroll samt är väldokumenterat hur det skall användas och hur det fungerar.

§ 10 Valsystemets beslutanderätt

När valsystemet är i bruk utövar det partiets fulla beslutanderätt med undantag av att valsystemet självt inte kan besluta om valsystemets status. När valsystemet är i bruk fungerar det enligt föreskrifterna i reglementet. När valsystemet är temporärt utövar det partiets fulla beslutanderätt med undantag av att valsystemet självt inte kan besluta om valsystemets status. När valsystemet är temporärt behöver det inte fungera enligt föreskrifterna i reglementet, men ska tillhandahålla direktdemokrati med rimlig kvalité. När valsystemet är ur funktion eller under uppbyggnad utövar det inte någon beslutanderätt.

§ 11 Valsystemets tillgänglighet

Valsystemet ska vara tillgängligt via partiets hemsidor.

§ 12 Valförrättarens uppgift

En partimedlem “valförrättaren”, har det yttersta ansvaret för drift och underhåll av valsystemet. Valsystemet får exekveras manuellt av valförrättaren i enlighet med reglementet. Valsystemet får också automatiseras helt eller delvis. All programvara som härvid används ska om möjligt vara helt baserad på öppen källkod som finns tillgängligt via partiets hemsidor. Valsystemet ska ha den tillförlitlighet, användarvänlighet och prestanda som krävs för en fungerande direktdemokrati.

§ 13 Extra medlemsmöte då valsystemet är ur funktion

I händelse av att valsystemets förklarats vara ur funktion i en sammanhängande period om 30 dagar, måste styrelsen kalla till ett extra medlemsmöte som hålls inom ytterligare 30 dagar.

§ 14 Styrelsen

Styrelsens huvudsakliga funktion är att ansvara för att valsystemet fungerar enligt föreskrifterna i stadgar och reglemente. Styrelsen är också ytterst ansvarig för partiets ekonomi.

§ 15 Styrelsens beslutanderätt

Styrelsen har ingen beslutsrätt under perioder då valsystemet är i bruk, förutom beslutanderätten om valsystemets status samt annan beslutanderätt som specifikt tillskrivs styrelsen i dessa stadgar. Styrelsen kan besluta om valsystemets status, men kan inte i efterhand revidera valsystemets beslutshistorik. Då valsystemet är ur funktion eller under utveckling innehar styrelsen valsystemets hela beslutsrätt mellan medlemsmöten, men får endast fatta beslut som syftar till att få valsystemet att tas i bruk. Styrelsen har även rätt att fatta beslut som enligt dessa stadgar måste fattas av partiets beslutsordning, men som inte valsystemet har fattat beslut om trots att det är i bruk.

§ 16 Styrelsens sammansättning

Styrelsen ska bestå av lägst tre och högst elva partimedlemmar. I styrelsen ska ingå ordförande, sekreterare och kassör. Styrelsens ordförande fungerar också som partiets ombud samt partiordförande. En styrelseledamot har rätt att när som helst avgå, under förutsättning att partiet informeras skriftligen härom med bekräftelse.

§ 17 Val av styrelse

En styrelse väljs av partiets medlemsgrundade beslutsordning. En styrelse väljs för ett verksamhetsår. En ny styrelse måste väljas av partiet innan utgången av aktuellt verksamhetsår. Vid val av styrelse utses även ordförande, vice ordförande och kassör.

§ 18 Styrelsemöten

Styrelsen kan endast fatta beslut på styrelsemöten. Styrelsemöte kan även ske via Internet eller telefon. Kallelse måste gå ut till alla styrelseledamöters senast kända e-postadress. I händelse av ej mottagen kvittens kan inte mötet starta före en vecka efter kallelsens utsändande. Styrelsemöten ska protokollföras och protokollet ska undertecknas av samtliga deltagande styrelseledamöter. Mötets ordförande ansvarar för att protokollet så snart som möjligt görs tillgängligt för allmänheten via partiets hemsidor. Beslut fattas med enkel majoritet av det totala antalet styrelseledamöter, oavsett antal deltagande. Beslut som inte protokollförts på ovan beskrivet sätt äger ingen giltighet.
Styrelsemöten kan ej pågå en längre tid än 24 timmar.

§ 19 Medlemsmöte

Medlemsmötets huvudsakliga funktion är att se till att valsystemet fungerar enligt föreskrifterna i stadgar och reglemente samt att en styrelse finns tillsatt för varje verksamhetsår.

§ 20 Medlemsmötets beslutanderätt

Medlemsmötet har ingen beslutanderätt under perioder då valsystemets status är “i bruk” eller “temporärt”, förutom beslutanderätten om valsystemets status samt annan beslutanderätt som specifikt tillskrivs medlemsmötet i dessa stadgar. Medlemsmötet har även rätt att fatta beslut som enligt dessa stadgar måste fattas av partiets beslutsordning, men som inte valsystemet har fattat beslut om.

Då valsystemets status är “ur funktion” övertar medlemsmötet valsystemets hela beslutsrätt.

Ett medlemsmöte har alltid rätt att välja styrelse; ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör, revisorer och revisorssuppleant, för kommande eller påbörjat verksamhetsår om detta inte redan gjorts av valsystemet. Information om ett sådant val kan finnas med i kallelsen till partimötet.

§ 21 Kallelse till Medlemsmöte

Kallelsen till ett medlemsmöte sker via partiets hemsida och post till samtliga medlemmars senast kända e-postadress. Kallelsen ska vara medlemmarna tillhanda senast två veckor före utsatt dag för medlemsmötet. I kallelsen till ett medlemsmöte ska följande handlingar vara tillgängliga:

  • Valförrättarens rapport
  • Styrelsens beslut om valsystemets status
  • Förslag till dagordning

Om valsystemets status är ur funktion när kallelsen sker kan även följande handlingar ingå i dagordningen:

  • Styrelsens förslag
  • Medlemmarnas förslag

Partiets samtliga mötesprotokoll ska finnas tillgängliga via partiets hemsida.

§ 22 Dagordning vid Medlemsmöte

Vid medlemsmöte ska följande punkter behandlas:

  1. Val av mötesordförande och mötessekreterare.
  2. Fastställande av dagordning.
  3. Fråga om mötet är i behörig ordning utlyst.
  4. Val av 2 justeringsmän tillika rösträknare, att jämte mötesordförande justera protokollet.
  5. Kontroll att endast medlemmar ges rösträtt.
  6. Rapport ifrån valförrättare och beslut om valsystemets status.
  7. Fastställande av mötets fortsatta dagordning med ledning av valsystemets status.
  8. Vid ordinarie medlemsmöte ska följande punkter behandlas här:
    • Verksamhetsberättelse
    • Fråga om fastställande av resultat och balansräkning
    • Framläggande av revisionsberättelse

    Dessutom ska det ordinarie medlemsmötet besluta om följande såvida inte valsystemet redan gjort det:

    • Frågan om ansvarsfrihet för styrelser verksamma under gångna verksamhetsåret.
    • Fastställande av budget för kommande verksamhetsår.
  9. Om valsystemet är ur funktion ska följande punkter behandlas här:
    • Val av ordförande
    • Val av vice ordförande
    • Val av kassör
    • Val av sekreterare
    • Val av styrelseledamöter
    • Val av revisorer och revisors suppleant
    • Styrelsens motioner
    • Medlemmarnas motioner
  10. Om valsystemet är i bruk eller är temporärt ska följande punkter behandlas här:
    • Tillsättande av styrelseposter som ej tillsatts av valsystemet
    • Tillsättande av revisorer och revisors suppleant om detta ej gjorts av valsystemet
  11. Övriga frågor.

§ 23 Verksamhetsåret

Partiets verksamhetsår följer kalenderåret.

§ 24 Det ordinarie medlemsmötet

Det ordinarie medlemsmötet hålls varje år före utgången av maj månad, vid den tidpunkt och plats partiets beslutsordning beslutar om. Partiet kan också välja att enbart bedriva mötet kontinuerligt på partiets hemsida. I kallelsen till ordinarie medlemsmöte ska även följande handlingar vara tillgängliga:

  • Verksamhetsberättelse.
  • Resultat och balansräkning.
  • Revisionsberättelse.

Verksamhetsberättelse, resultat och balansräkning samt revisionsberättelse skall årligen redovisas på partiets hemsida.

§ 25 Val av revisorer

Två revisorer väljs av partiet för ett verksamhetsår, men kan nyväljas under löpande verksamhetsår. Två nya revisorer måste väljas av partiet innan utgången av aktuellt verksamhetsår. I samband med val av revisorer väljs även revisorssuppleant.

§ 26 Bokföring

Partiets kassör ansvarar för bokföringen. Partiets ekonomiska transaktioner ska bokföras enligt kontantmetoden. Kalenderår är räkenskapsår. Bokföringen ska i sin helhet vara tillgänglig för allmänheten via partiets hemsidor.

§ 27 Partiets firmatecknare

Partiets firma tecknas av partiets ordförande, vice ordförande samt kassör var för sig.

§ 28 Extraordinära händelser

Partiets stadgar reglerar även extra medlemsmöte, förändring av stadgar samt partiets upplösning.

§ 29 Extra medlemsmöte

Extra medlemsmöte kan hållas när styrelsen så önskar eller när minst 1/10 av medlemmarna så önskar.

§ 30 Förändring av stadgar

Stadgarna kan endast ändras genom valsystemet. Förändring är endast möjlig då styrelsen har deklarerat att valsystemet är antingen temporärt eller i bruk. Ändring av §3, §4, §5, §30 och §31 kräver 100% majoritet, eller 75% majoritet i två på varandra följande omröstningar med minst ett och högst två års mellanrum. Ändring av övriga paragrafer kräver 2/3 majoritet.

§ 31 Partiets upplösning

Beslut om partiets upplösning kan endast ske vid årsmöte med 100% majoritetsbeslut. Beslut om vad som skall ske med eventuella tillgångar tas vid beslut om upplösning. Eventuella tillgångar får vid upplösning ej tillfalla enskilda partimedlemmar.

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/stadgar/2011/stadgar-2011-08-29/feed/ 0
Partiprogram http://aktivdemokrati.se/doc/partiprogram/2011/partiprogram-2/ http://aktivdemokrati.se/doc/partiprogram/2011/partiprogram-2/#comments Tue, 29 Mar 2011 14:24:00 +0000 Webbgruppen http://aktivdemokrati.se/?p=4021 Read more ›]]> Inledning

Aktiv Demokrati vill förstärka och utveckla demokratin

Aktiv Demokrati (AD) vill förstärka demokratin genom att ge alla röstberättigade möjlighet att påverka de politiska besluten fortlöpande mellan allmänna val.

Flytande demokrati. Rösta själv i de sakfrågor du vill.

1. Den direktdemokratiska delen av flytande demokrati

Flytande demokrati. Delegera i de frågor du inte vill rösta i.

2. Den delegerade delen av flytande demokrati

Flytande demokrati. Rösta själv i de sakfrågor du vill eller delegera i de sakfrågor du inte vill rösta i.

3. Flytande demokrati i sin helhet

Bakgrund

Aldrig någonsin i historien har människan kunnat dela med sig och ta emot tankar information och kunskap så lätt. IT är ett verktyg som frigör, befriar och ökar människors tankar idéer och frihet. Vårt samhälle är nu väldigt olikt det samhälle som fanns bara för femtio år sedan. Det är totalt förändrat jämfört med hur samhället var för drygt hundra år sedan, då de flesta av dagens politiska partier och deras ideologier. Det var då det nuvarande politiska systemet grundades som en reaktion på industrisamhällets framväxt.

Nuläge

Med hjälp av IT har vi snabb och effektiv kommunikation av tankar och idéer. Informations och kunskapsöverföring sker blixtsnabbt utan gränser med hjälp av mobiltelefon och internet, i bloggar och Wikipedia, Twitter, email och sociala media som t.ex. Facebook. Men det demokratiska systemen har inte utvecklats i takt med samhällets utveckling. Redan nu kan vem som helst skapa en kraftig opinion i aktuell politisk fråga. Men det blir en indirekt påverkan utan att kunna påverka det direkta beslutsfattandet i kommun, landsting,riksdag och EU.

Vad AD vill

AD vill förstärka och modernisera demokratin med representativ direkt demokrati. Det innebär att du med AD som parti kan rösta direkt i sakfrågor som engagerar dig. På så sätt slipper du ta ställning till paket av åsikter från olika partier vid val, där du inte har något inflytande alls i enskilda frågor nu, eller under hela mandatperioden. Med AD får du all makt att påverka beslut mellan val.

Varför rösta på AD?

Ju fler röster AD får i allmänna val, ju fler mandat får AD. Ju fler mandat, desto mer kan du direkt påverka sakfrågor som engagerar dig. I andra frågor som du inte vill rösta om eller inte har kunskap om för att ta ställning, kan du överlåta din röst till den du har förtroende för. Det kan vara miljöfrågor som du överlåter till Naturskyddsföreningen eller annan privatperson. Med AD kan du med din röst direkt påverka sakfrågor som engagerar dig. I AD kan du även själv ta fram förslag som sedan drivs vidare med AD:s direktvalda representanter.

Med din röst kan du påverka flera sakfrågor samtidigt, oavsett om det är i kommun, landsting, riksdag eller EU. AD är inget politiskt parti som drivs av traditionell politisk ideologi i en skala med höger-vänster eller rött-grönt-blått. AD vill bara förstärka demokratin och ge dig mer makt i politisk beslut så att du ska få vara med om att besluta i frågor som engagerar dig, när du vill och kan, på vilken nivå som helst.

Partiprogram

  1. Inledning
  2. Del 2
  3. Del 3
  4. Del 4

Mer om direktdemokrati.

]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/partiprogram/2011/partiprogram-2/feed/ 0
Partiprogram i detalj, del 2 http://aktivdemokrati.se/doc/partiprogram/2011/partiprogram-del-2/ http://aktivdemokrati.se/doc/partiprogram/2011/partiprogram-del-2/#comments Mon, 28 Mar 2011 15:45:39 +0000 Peter Iwanek http://aktivdemokrati.se/?p=5822 Partiprogram
  1. Inledning
  2. Del 2
  3. Del 3
  4. Del 4

Nya sorters maktstrukturer

Till en början kommer Aktiv demokrati innebära en frisk fläkt i Riksdagen då medborgarna plötsligt kan vara med och påverka direkt i riksdagens aktuella frågor, samt ta upp nya frågor på dagordningen. Vi tror dessutom att vårt nya system kommer förändra uppgifterna för politiska ledare och organisationschefer och hur de väljs. En politisk ledare blir nu en människa som andra människor frivilligt väljer att delegera till eller lyssna på och denne vägleder människor med sin visdom och sitt kunnande. Chef inom statsförvaltningen blir nu den som har förmåga att förklara förutsättningar och begränsningar för folket och som visar att han eller hon kan verkställa de beslut som sedan leder i mål.

Lönesättning inom systemet

Det finns ingen motsättning i att vissa människor föredrar resultatbaserad lön jämfört med fast lön. Det kan vara rättvist och gynna alla hur man än ser det. Systemet kan givetvis vara flexibelt även på denna punkt så länge det har stöd i budgeten. Folket är delegaternas och knapptryckarnas arbetsgivare och avgör givetvis vad som är bäst.

Delegater

En viktig princip vid delegering är att medborgaren bara temporärt och på ett mycket begränsat sätt delegerar sin röst. En medborgare kan därför enkelt representera sig själv i vilken fråga som helst om delegatens åsikt inte stämmer överens med medborgarens och medborgaren ska när som helst kunna välja en annan delegat eller bli delegat själv om ingen bra delegat finns att tillgå. På så vis förstärks en demokratisk ledarroll hos delegaterna och medborgarnas självförtroende stärks samtidigt.

En delegat kan vara en person som skapar förtroende genom bra röstning, men det kan lika gärna vara en ideell organisation som Greenpeace, eller till och med ett av de befintliga politiska grupperingarna som väljer att fungera genom partiet. Möjligheten till delegering är också det som kommer att göra ökad direktdemokrati möjlig och rättvis. Inom demokratisystemet går det nämligen att bedriva partipolitik fast på ett nytt sätt. Delegering ger på så vis alla medborgare samma möjlighet till inflytande oavsett om de deltar aktivt under vissa perioder eller mer passivt i andra perioder. Vi tror att ökat medvetande, inflytande och ökad debatt mellan människor kan få bukt med de problem som de befintliga partierna dras med idag.

Utförare

Alla chefer finns inom den exekutiva (utförande) makten. Den utgörs av de som tagit på sig uppdrag ifrån folket genom demokratisystemet, dessa kallas för utförare. De kommer till en början att bestå mest av partiets representanter i beslutande församling samt partifunktionärer. Men det på sikt kan utförare komma att få större ansvar och bli organisationschefer. Vartefter Aktiv demokratis mandat ökar kan partiet även få inflytande över den exekutiva makt som idag utgörs av den befintliga statsapparaten.

Både delegater och utförare kan tillsammans verka för att politiken i sin helhet blir sammanhängande samtidigt som medborgarnas rätt till medbestämmande inte inskränks.

I avsnittet som beskriver demokratins språk kommer vi även se att det finns verktyg i själva demokratisystemet som kan användas för en mer sammanhängande politik, även när miljontals medborgare deltar direkt i beslutsprocessen.

Aktiva demokrater

En aktiv demokrati innebär en förändring i hur det politiska arbetet fördelas. Istället för att några få människor röstar i många frågor, ska nu många människor rösta på de relativt sett få frågor som de känner sig berörda av direkt eller indirekt.

Hur långtgående den förändringen går beror delvis på i vilken grad som medborgare använder möjligheten till delegering, men även utan någon större användning av delegering behöver ändå inte alla människor rösta i alla frågor.

Demokratisystemet är nämligen speciellt anpassat för att en mindre grupp med människor ska kunna rösta igenom ett förslag utan att det kommer som en överraskning för den stora majoriteten. Detta sker genom en egenskap som kallas för aktivitetsstyrd betänketid. Även andra egenskaper hos demokratisystemet är avsedda att kunna sortera i den mängd frågor som varje medborgare vill ta personlig ställning till.

Outnyttjad kapacitet

Genom att ge människor fri möjlighet att engagera sig i frågor de känner sig berörda av mobiliserar vi en stor kompetens ute bland landets människor som går helt förlorad i dagens demokrati.

Medborgarna har tillsammans en unik inblick i konsekvenserna av de beslut som fattas. Till exempel kan man med demokratisystemet ta till vara på lärares kompetens då rikstäckande beslut som rör skolfrågor fattas.

Man ska inte heller underskatta den tid som nio miljoner människor tillsammans kan lägga ner på politiskt arbete. Om en medborgare i genomsnitt skulle ägna 1 timme i veckan åt politik på riksplanet så skulle det fullständigt dränka den arbetsinsats som våra ca 300 riksdagspolitiker ägnar åt politik.

Vi skulle då kunna åstadkomma 30.000 ggr mer till vårt gemensamma Sverige, grovt räknat.

Vi är helt enkelt många fler än de som sitter i riksdagshuset och kan därför utföra ett mer omfattande arbete med större samlad verklig kompetens och kreativitet.

Begränsade utförare

Demokratisystemet stödjer även subsidiaritetsprincipen, d.v.s. principen om att alla beslut ska fattas så nära de berörda parterna som möjligt. Målsättningen är nämligen att även sådana beslut ska fattas demokratiskt av de berörda parterna.

För att möjliggöra detta finns det två typer av utförare: allmänna utförare och begränsade utförare. En allmän utförare svarar alltid inför folket i sin helhet. En begränsad utförare får däremot sina uppdrag ifrån en begränsad valkrets. En begränsad valkrets kan till exempel vara alla människor som bor i en viss kommun, men det kan lika gärna vara landets alla lärare, eller alla människor som bor i hyreslägenhet. På så vis behöver inte subsidiaritetsprincipen bara gälla geografiska områden som idag. För att inte bryta den demokratiska principen har begränsade utförare alltid begränsad makt. Naturligtvis måste en begränsad utförare i första hand alltid följa de beslut som fattas av folket i sin helhet, men en begränsad utförare ska också lämna företräde åt en allmän utförare i färd med att utföra sitt uppdrag åt folket. Man kan säga att begränsade utförare är underordnade allmänna utförare. En begränsad utförare kan också vara underordnad en annan begränsad utförare om dess valkrets utgör en del av den senares valkrets.

Partiprogram

  1. Inledning
  2. Del 2
  3. Del 3
  4. Del 4
]]>
http://aktivdemokrati.se/doc/partiprogram/2011/partiprogram-del-2/feed/ 11