Den 4e april godkände valmyndigheten partiets ansökan om registrering av partibeteckning. Nu har Sverige ett direktdemokratiskt parti!
Samtidigt har vi gått samman med DemoEx för att bilda Direktdemokraterna. Vi går nu till val i hela Sverige som Direktdemokraterna.
Du hittar kalendern här. Det finns även länkar under “Vårt parti” och “Medlem”.
]]>(Detta är en projektsida som löpande kommer att uppdateras.)
Båtbiljett + Boende i Koburg: 1000 kr
Båtbiljett + eget boende: 500 kr
OBS! Detta är enbart en delbetalning. Kompletteras med övriga kostnader på plats. Vid avanmälan återbetalas bara den del som återstår när kostnader täckts upp, efter Almedalsveckan.
Alla måste betala i förskott. Sätt in pengar till Erika Olofsdotter Johansson konto:
Swedbank: 8114-1, 63 453 331-9.
Vi bokar en gruppresa från Nynäshamn lördagen den 28e juni.
(Kostnaden per person blir ca 200 kr förutsatt att vi är minst 10 personer som anmäler oss tidigt.)
Det kommer att gå en bil från Stockholm till Nynäshamn på lördag kväll.
Vi har bokat ett par rum på Koburg vandrarhem. Det är extremt svårt att få billigt boende under Almedalsveckan. Så det här är ett mycket bra alternativ. Ca en halvtimmes bilresa från Visby. Ca 250 kr per person och natt. Först till kvarn gäller. Betala in anmälningsavgiften så snart som möjligt för att försäkra dig om plats!
Sätt in pengar till Erika Olofsdotter Johansson konto: Swedbank: 8114-1, 63 453 331-9.
Vi kommer att löpande redovisa hur mycket pengar vi fått in och till vad det har användts.
Diskussioner och planering sker i vårt forum eller på Facebook eller på de möten via Skype. Mötesanteckningar ligger på Google docs. Kontakta erika@aktivdemokrati.se för mer information.
Foto: Region Gotland
]]>Igår upptäckte vi att mejl från Gmail, Googles eposttjänst, har svartlistats hos en spamtjänst. Det innebär att det kan vara svårt att skicka mejl från Gmail-adresser till en mängd olika mottagare.
https://productforums.google.com/forum/#!topic/gmail/Lp_yylgKJ24%5B1-25-true%5D
Om du får ett felmeddelande när du skickar från Gmail, prova att använda en annan epost om möjligt. Alternativt kan du kontakta mig (https://www.facebook.com/peter.iwanek) så hjälper jag dig tillrätta.
Mitt användarnamn på Skype är peter.iwanek om du föredrar Skype. Alternativt kan du svara på det här inlägget så hjälper jag dig.
MVH
Peter Iwanek
Medlemssupporter Aktiv Demokrati
Hur ska vår nya logotyp för Direktdemokraterna se ut?
Diskussioner kring logotyp brukar vara livliga med ständigt nya förslag. Kärngruppen för AD och nya Direktdemokraterna har gett Peter Iwanek i uppdrag att ta fram ett par förslag för vår nya logotyp. Snart vill vi trycka flygblad, tröjor och plakat för valkampanjen och därför behöver vi komma till beslut nu. Diskussion har pågått ett bra tag på möten och i forum.
Vi har en gemensam omröstning för alla i nya Direktdemokraterna där du kan rangordna förslagen samt även lägga till egna förslag. Eftersom denna ska vara öppen för medlemmar både i Aktiv Demokrati, Demoex och Äkta Demokrati, har vi utsett administratörer från respektive parti som kommer att godkänna ansökan för att få rösta.
Vi har också en extra ja/nej-omröstning för Aktiv Demokrati för att godkänna det här upplägget.
Vi ger Peter mandat att komma med en färdig version av logotypen, baserat på det vinnande förslaget.
D
RÖSTA HÄR:
Omröstning för AD/DD/ÄD: Välj logotyp
Omröstning för AD: Godkänn tillvägagångssättet
Några anteckningar:
- Vad menar vi med demokrati?
- Etym.def. Demos (folk) Kratein (makt).
Fem förslag
- (a) Alla får komma till tals och bli lyssnade på tills personen är klar. (b) En klar beslutsprocess från åsikt till beslut. (c) Stöd för att fortsätta sin önskan.
- En icke hierarkisk struktur.
- Den enskildes rätt att vara med och bestämma i samhället.
- En beslutsprocess där berörda i ett visst område får vara med och fatta beslut, i de frågor de vill vara med och påverka i.
- Konsensus, konfliktlösning, majoritet, dialog, fri åsiktsbildning och att få tala och tänka fritt. Summan är större än alla enskilda åsikter sammanslaget.
Gemensamma rättigheter i en Demokrati
- Rätten att få rösta
- Rätten att få ge förslag
- Rätten att få debattera
- Följa majoritetsprincipen vid oenighet.
Vad är det som skiljer mellan demokrati och representativ demokrati?
Man måste vara folkvald representant för att ha fullständiga demokratiska rättigheter i en representativ demokrati.
Vad är det som skiljer mellan demokrati och direkt demokrati?
Direktdemokratirörelsen möttes i Gnesta
Direkt demokrati uppfyller rättigheterna för alla medborgare. Inga representanter finns.Vad är flytande demokrati?
Direkt demokrati med möjlighet att delegera sin röst.
Se även mer om Demokrati i vår ordlista.
]]>En journalist ringde upp mig får någon månad sedan och ville göra en intervju om direktdemokrati och Aktiv Demokrati för Fria Tidningen. Vi träffades och genomförde intervjun. Efter intervjun sade journalisten att det är “sällan man skriver om något helt nytt.”
Artikeln är nu live, både i papperstidningen och onlinevarianten. Jag saxar lite:
Direktdemokrati ska bryta passiviteten
Samtidigt som många traditionella partier tappar medlemmar skapas det nya sätt att förhålla sig till demokratin. Runtom i världen startas partier, internetcommunitys och föreningar som vill ge den enskilda medborgaren ett ökat inflytande i politiken. I Sverige har tre direktdemokratiska partier börjat samarbeta med sikte på höstens val.
Peter Iwanek kom först i kontakt med partiet för ett år sedan när han träffade några representanter som informerade om partiet på Järntorget i Göteborg. Han fastnade direkt.
– De sa att “vi vill att människor ska tänka själva”. Jag insåg att man kan samlas kring sakfrågor och stänga av ideologierna i de fall där de fungerar mest som politiska tvångströjor.
I somras samlades de tre svenska direktdemokratiska partierna i Gnesta och pratade om att samarbeta. Nu ser det ut som att de kommer att slå sig ihop till ett gemensamt parti. Arbetet växer fram sakta av respekt för hela reformen och de vill börja med att satsa på att få inflytande i mindre kommuner för att ge systemet tid att mogna och växa. Att skapa möjlighet att testa brister, utveckla systemet och se vad som fungerar.
Hela artikeln finns här. Kommentera gärna i kommentarsfältet.
God fortsättning vänner!
]]>“Årets första dag 2014 fick jag veta att AD hade röstat för att inte byta namn till Direktdemokraterna. Jag blev ledsen när jag fick höra det. Demoex bytte namn till Direktdemokraterna för att kunna gå samman med AD och andra direktdemokrater i landet.
Vi har mycket att vinna på att gå samman. Framför allt får vi en starkare organisation som kan skynda på demokratiutvecklingen i landet. I augusti 2013 arrangerade AD en tvådagarskonferens i Gnesta. Jag var med på konferensen som kändes historiskt därför att vi blev så eniga. Vi insåg att det inte finns några ideologiska skillnader mellan oss.
Delegering och “ren” direktdemokrati utesluter inte varandra. På lokal och kommunal nivå får man besluta demokratiskt om man vill ha delegering eller inte. På EU- och riksnivå lär delegering behövas om vi vill ha in andra partier i våra demokratisystem, så att demokratin sker öppet på nätet istället för i slutna rum.
Jag skriver “vi” för jag ser oss som en gemensam rörelse även om ni röstade nej till att heta Direktdemokraterna, det namn som för övrigt Aktiv Demokrati skulle ha haft från början om inte webbadressen redan hade varit upptagen. Vill du underlätta samarbetet över partigränser, förbättra demokratin och göra korruption svårare? I så fall vill vi samma sak.
Jag är livrädd för att mina barnbarn om 40 år ska fråga “varför gjorde ni ingenting?” och jag ska behöva svara att vi inte kunde enas. Många har goda idéer och god vilja men om vi motarbetar varandra hjälps det inte. Därför vädjar jag till er att begrunda Sally Santessons kloka ord: Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke!
Hur tänker jag mig då att sammanslagningen mellan våra tre partier (AD, Direktdemokraterna och ÄD, Äkta Demokrati) ska gå till? Som jag ser det har arbetet redan börjat och alla är välkomna att delta i våra möten på Skype mm. De mest aktiva personerna driver utvecklingen, tar fram stadgar för organisationen och förbereder en rikskongress. Förslaget är att vi har den första rikskongressen den 22-23 mars, utser en styrelse samt beslutar om stadgar. Vi hoppas då på ett ordentligt genomslag i media.
För att förlöjliga de hierarkiska systemen kan vi kanske göra som någon i AD föreslog; skriva in i stadgarna att alla medlemmar är ordförande. Styrelsen bör dock bestå av ett fåtal personer från samtliga partier för att kunna arbeta effektivt. Den bör underlätta för direktdemokrater som vill ställa upp i kommunal- och landstingsval och i övrigt låta dem vara så självstyrande det bara går. Vi skulle behöva växa underifrån och få flera mandat för att få en gemensam budget för riksorganisationen. Direktdemokraterna har via sitt enda mandat i Vallentuna 180 000 kronor i partikassan genom partistöd.
Styrelsen bör dessutom samordna aktiviteter, arbeta med PR, ekonomi samt knyta kontakter med andra partier även internationellt. En direktdemokratisk partigrupp i EU vore inte omöjlig. Mycket stimulerande arbete och nej – jag ser mig inte som självklar styrelsemedlem. För två år sedan kollapsade jag av överansträngning och jag vill inte hamna i det läget igen. Jag vill ha en driftig och energisk styrelse som får saker gjorda, inga bromsklossar.
Hälsningar,
Per Norbäck
Ordförande Demoex/Direktdemokraterna”
“Stiftelsen Fria Media är en väl dold maktfaktor som stödjer publicistisk verksamhet med hjärtat nära moderaterna. Dessutom ger man bidrag direkt till moderaterna.
I kassan finns minst 81 miljoner kronor men Resumés granskning visar att det snarare rör sig om 100 miljoner kronor efter försäljningar av flera radiostationer till SBS.
Affärsmannen Jarl Mared är stiftelsens överhuvud.
Jarl Mared bekräftar att stiftelsen ger bidrag till olika politiska partier men vill inte gå in mer i detalj på vilka de är.
Vilka skänker ni pengar till?
- I augusti har vi ett styrseminarium om vad som blir nästa stora stödobjekt.
Skänker ni pengar till politiska partier?
- Ja.
Vilka då?
- Det får du fråga dem om.
Hur mycket pengar skänker ni?
- Kommer ej ihåg hur mycket vi har skänkt till partier.
Ställer ni krav på partierna?
- Ja. Det ska vara till särskilda projekt och redovisas för oss.
Som till exempel?
- Bland annat när tokigheterna kring sändningstillstånden för kommersiell radio uppmärksammades. Man får ju bara sända åtta minuter reklam per klocktimme. Lagstiftningen är inte modern.
Vad har de gjort?
- Det finns inget allmänintresse vad de har gjort med pengarna. Men bland annat har de gått till kursverksamhet för politiker.”
“Johansson (S) [justitieutskottets ordförande] menar att det alltid finns en risk när ett parti tar emot pengar från privata företag eller stiftelser.
Det finns alltid en risk att man skapar hållhakar på politiker, speciellt när det görs utan insyn för medborgare, säger Johansson.
Det var så sent som i förra veckan som det röstades om partibidrag ska lagstiftas och göras offentliga. Trots tidigare krav sa Socialdemokraterna då nej i frågan.”
“Regeringen förslag för hur partierna ska redovisa bidragen sågas av Socialdemokraterna som nu kräver att justitiedepartementet innan den 15 oktober lägger fram en proposition som även skulle tvinga redovisning av anonyma gåvor.
Socialdemokraterna kommer annars att själva ta ett utskottsinitiativ.
Det berättade partisekreterare Carin Jämtin och gruppledare Mikael Damberg på en presskonferens i dag.
Alla som går och röstar ska veta vem som har intresse av ett eventuellt förslag som ett parti lägger. Det kan handla om någon som ger pengar och som vill ha en gentjänst, helt enkelt. Som väljare ska man själv kunna få bedöma sådant, säger Carin Jämtin.”
Sverige är fortfarande en av ett fåtal demokratier som tillåter anonyma partibidrag.
Hur kan det vara acceptabelt i en demokrati värd namnet?
]]>Introduktion till debatten:
http://www.coe.int/en/web/world-forum-democracy/lab1_
Fler debatter om demokrati från WDFD 2013 här:
http://www.coe.int/en/web/world-forum-democracy/deferred-transmission
Direktsändning här:
http://www.coe.int/en/web/world-forum-democracy/live
Omröstningen är det första steget i ett eventuellt sammangående. Om det blir ett positivt utfall kommer omröstningar om bland annat stadgar, namn och partiprogram att följa.
]]>Rätt otroligt hur det kan finnas så många olika idéer och inriktningar kring direktdemokrati när vi i grunden vill samma sak. Vi har en del olika synsätt på hur vi kan göra direktdemokrati till ett verkligt alternativ för svenska folket. Var satsar vi bäst? I kommun? I riksdag? Med enkel direktdemokrat? Flytande demokrat? Hur kan vi förena oss? Vilket namn ska vi ha?
Frågorna är många och åsikterna går som sagt isär.
Vi började fredagen med att alla fick göra en presentation av sig själva och varför vi var där.
Vad förväntade vi oss och ville ha ut av helgen?
Vi som var där var:
Jerry Gabrielsson och Per Norbäck som berättde och delgav sina erfarenheter av att sitta på mandat i Vallentuna för Demoex som numera heter Direktdemokraterna.
Krister Segergren och Richard Danilda från partiet Enhet som kom och delade sina tankar kring direktdemokrati, politik och mycket annat.
Hans Jangeby från Äkta demokrati som engagerat sig för folkinitiativet i Värmdö mot nedläggningen av en skola.
Thomas Larsson som med sin ide kring hur Föreningen för direktdemokrati kan fungera. Hur vi kan utbilda folk på bred front i frågor kring demokrati och direktdemokrati. Thomas är väl insatt i allt från medborgardialog till medborgar initiativ, folkinitiativ elektroniska möjligheter och mycket mer. Han jobbar just nu på att få i gång ett samarbete med studieförbunden.
Anna Gustin kom för att utbilda sig (tror jag) i alla direktdemokratiska partiernas olikheter. Hon ställde mycket frågor. Ställde saker på sin spets och uppmuntrade (läs tvingade) oss att samarbeta.
Hedy Mahmoudi som visade sig vara en duktig sekreterare, fantastisk kock och en smart och klok kille som kom med relevanta synpunkter.
Catrin Eggers pratade om demokrati i grupp och hur viktigt det är att tillåta kaos.
Joakim Sigvald berättade lite om boken om direktdemokrati de jobbar på och hälsar att jag gärna får nämna att de söker korrekturläsare. Han hade även varit i Estland och intervjuat projektledaren för deras e-röstningssystem.
Peter Iwanek (uppfattade jag det som) tänkte strategiskt. Hur kan vi samarbeta? Hur kommer vi framåt? Varför går inte Äkta demokrati och Direktdemokraterna ihop? Vad skiljer Direktdemokraterna i från Aktiv Demokrat?
Jimmy Strobl… Hur kan vi använda oss av han charm? Killen från Falkenberg som halkat in i Aktiv Demokrati. Avhoppandes i från socialdemokraterna för att han såg möjligheterna med AD. Som har lätt för att prata med folk, knyta nya kontakter och som med sin entusiasm fångar andra.
Jonas Liljegren är ordförande för Aktiv Demokrati, kunnig och kompetent i alla frågor kring direktdemokrati. Håller sig uppdaterad omkring direktdemokratiska partier runtom i världen.
Gerardo Amaya kom även och besökte oss för att lära och förstå mer om direktdemokrati.
Och sist jag Erika Johansson (Olofsdotter) som organiserade, drog i trådar och jobbade på för få till stånd det här mötet och den här konferensen för en starkare och gemensam frammarsch för direktdemokratin i Sverige.
En viktig slutpunkt vi till slut enades om var när vi tydligt insåg att vi som var där faktiskt vill att Aktiv Demokrat vill gå i hop med Direktemokraterna men hur skulle det gå till? Men hur vill resten av ADs medlemmar? Det här måste ju upp till omröstning. Och vi måste redogöra sakligt för vad som sas här.
För flera av oss har det här med flytande demokrati varit en riktig hjärtefråga. Det som gjort att vi trott på AD och velat engagera oss i partiet, medans andra har haft så svårt att tro på och se fördelarna med flytande demokrati. Det är för komplicerat för vanligt folk att förstå har Hans upprepade gånger hävdat. Och nu sitter vi här med den frågan som håller oss isär. Skillnaden mellan Direktdemokraterna och Aktiv Demokrati är ju även att AD ska kunna fungera på riksnivå. Och där har vi sett den flytande delen som nödvändig.
Peter ställde frågan till Per Norbäck; om vi går i hop och ni vill ha enkel direktdemokrati i kommunen, hur går det i hop med ADs ide om flytande demokrat?
Per svarar logiskt det är väl bara att lägga in en flik att gå in på för den som inte har tid, ork eller vill engagera sig i varje fråga.
Han har helt klart en poäng där. En lösning. Något vi borde kunna enas om.
Vi bestämmer oss för att jobba vidare med detta under hösten och försöka se över en eventuell sammanslagning av stadgar osv.
Helgen avslutades med lite filmprojekt. Vi sa alla en fras inför kameran om varför vi vill ha direktdemokrati i Sverige. Den har sedan klippts ihop av Peter. Filmen kan du se här. Vi gjorde även förberedelser för en crowdfunding-film.
Länk till Direktdemokraternas bloggpst finns här. Länk till Enhets bloggpost finns här. Även Hans Jangeby har skrivit mycket på Äkta Demokratis sida på facebook.
Tack alla ni som deltog. För att ni kom. För ert deltagande.
]]>Kom gärna förbi och prata demokrati med oss.
Jonas Liljegren demokratiserar
]]>
Vi bjuder in alla direktdemokrati-partier och rörelser till ett gemensamt möte och konferens i Gnesta, för att komma fram till gemensamma riktlinjer inför valet 2014 och mer långsiktiga planer inför valet 2018. Syftet med konferensen är att:
VÄLKOMMNA
TID: 2013-08-09, fredag till söndag
15.00 Vi träffas och öppnar upp lite allmänt. Prata och lär känna varann lite mer.
16.00 Middag tillagas av tillförordnad kock
17.00 Gemensam måltid
19.00 Startar vi upp ett samtal kring vilka förutsättningar vi ser att vi har. Vilket är nästa steg? Vad kan du/jag/vi bidra med? Former för samarbete.
Kvällen avslutas ev med en film eller bara trevligt umgänge och fika.
09.00 Frukost
10.00 Arbetspass i grupper med olika inriktningar
13.00 Soppa till lunch
15.00 Fortsätter arbetet i grupper efter ev. omstrukturering.
17.00 Middag tillagas av tillförordnad kock
18.00 Gemensam måltid
19.00 Underhållning av oväntat inslag
09.00 Frukost
10.00 Inspirerande föredrag
12.00 Lunch
13.00 Vad gör vi med inspirationen?
14.00 Städning och gemensamt avslut
16.00 Tack för den här gången! Hejdå!
Boendekostnad: 300 kr/person för hela helgen eller 200 kronor för bara lördagen.
Vid betalning efter 2013-08-04 tillkommer 50 kr för sen anmälan.
Matkostnad: Ej fastställd (självkostnadspris), men vi försöker hålla kostnaden nere genom att laga gemensam mat och göra gemensamma inköp.
Resekostnad: Alla tar sig till gården på egen hand, men om du vill bli upphämtad vid pendelstationen – slå en signal så kommer någon och hämtar dig/er. Det kommer förmodligen hyras bilar och samåkas. Meddela gärna var du reser ifrån så kan du vara med och hyra en bil ifall det är lämpligt för just dig.
Skriv gärna vilken ort du kommer ifrån så kan vi kanske samordna bil.
Anmäl dig genom att betala in 300 kr (200 kr för enbart lördagen) till Erika Johansson med: Clearing 81141, Kontonummer 63453331-9. Skriv till erika@aktivdemokrati.se att du betalat.
Vid betalning efter 2013-08-04 tillkommer 50 kr för sen anmälan.
Ca 15-25 personer kommer.
Övernattning i säng ingår i priset. Men det finns inga sängkläder på scoutgården så det får man ta med själv.
Frustunaby scoutgård, invid Frustuna Kyrka, Gnesta.
Visa Frustuna i en större karta
Kollektivtrafik: 20 minuter promenad från Gnesta station. Alternativt ta buss 543 mot Laxne från Gnesta station till Frustuna Kyrka. Se Sörmlands länstrafik. Sök på Frustuna Kyrka för vägbeskrivning från din ort.
Har du förslag, synpunkter eller annan återkoppling e-posta gärna oss på: erika@aktivdemokrati.se eller kommentera i vårt forum
Vi hoppas du vill vara med och hjälpa direktdemokratin få ett rejält fäste inför nästa val! Väl mött!
Med varma och demokratiska hälsningar,
Erika Johansson
Mob: 0725-667575
För aktivt deltagande krävs att du går in i forumet en gång om dagen. Mötet kommer att pågå tills alla punkter är avhandlade.
Gå in i forumet för vårt årsmöte och svara under alla rubriker som är upplagda där. Fler punkter kommer upp allt eftersom tills vi avhandlat alla punkterna och årsmötet avslutats.
Anledningen till att vi har mötet i forumet och inte i en möteslokal eller via telekonferens är för att alla ska kunna vara med oavsett vad man har för arbetstider eller var man bor.
Du är välkommen och uppmanad att vara med även om du blir medlem just nu, även då mötet har startats. Förnya även ditt medlemskap om du inte gjort det ännu.
Fråga och svara direkt i forumet genom att klicka på “BESVARA”. Du kan rösta direkt i forumet genom att helt enkelt skriva “Ja” eller “Nej” i ett inlägg. Om vi inte är överens på en viss punkt kan vi göra en votering i vårt valsystem GOV.
Om du inte kan medverka i mötet kan du delegera din röst till en eller fler andra medlemmar.
Mötets form och innehåll styrs av våra stadgar.
Handlingar
Så gå in i forumet och var med nu.
]]>Då var ännu en dag av samtal och flygbladsutdelande om starkare demokrati avklarad. Vi var ute i Hammarkullen igår. När vi kom dit var det ganska folktomt och jag var lite orolig att vi dragit en nitlott vad gäller val av dag, men efter samtal med affärsidkare förstod vi att det brukade bli lite mer rörelse senare under eftermiddagen.
Dagen började med att jag fick träffa Erika, aktiv medlem i Aktiv Demokrati, för första gången. Jonas Liljegren, Erika och jag hade ett givande samtal om vad som skulle kunna vara eventuella mål och delmål inför valet nästa år. Vägen fram till valet 2014 blev tydligare för egen del.
Bland annat är möjligheten att söka pengar från organisationer, fonder och stiftelser för att utveckla demokratin något vi kanske behöver se över och som skulle kunna hjälpa oss att nå ut bättre, med tydligare och mer målinriktad kommunikation.
Eftersom vi redan beslutat att vi tänker informera om AD nästa lördag, när den årliga Hammarkullekarnevalen inträffar, såg vi gårdagen som lite “för-scoutning.”
Det framstår ganska tydligt, åtminstone för mig, att människor i gemen är missnöjda med dagens politik och den riktning den har. Samtidigt är det missnöje som framkommer ett tecken på att människor tycker att det är viktigt med politik, men att de känner sig frustrerade över att deras röster inte blir hörda. En vanlig kommentar är att man “struntar i politiken.” Men när man skrapar på ytan av den tanken inser man att folk inte alls struntar i politik, de har mängder med åsikter och tanker kring vad som brister, men även hur man kan förändra och förbättra.
Det som även framkommer tydligt är att människor känner sig missnöjda och frustrerade med att den “lilla” människans röst ignoreras av politiker: Politiker som verkar ha ”missuppfattat sin roll” och istället för att representera folkviljan har tagit på sig en förmyndarroll och bedriver en politik som har mer till syfte att stärka den egna positionen än att förvalta och vårda folkets förtroende.
Och lösningar borde väl vara något av intresse för alla. Det gäller att skapa en plattform där människor känner att deras åsikter inte blir ignorerade och där vi tar till vara på den idérikedom som finns om vi bara tar oss tid att lyssna.
Vi hade kanske 200-300 informationsblad med oss till Hammarkullen. När dagen var slut hade vi ett tiotal kvar. Så ur det perspektivet var dagen framgångsrik. Ett möte som värmde mitt hjärta extra var en kioskinnehavare som när han förstått varför vi var i Hammarkullen och informerade – bad om ett flygblad och efter en kort sammanfattning från mig tackade för att vi var där och bjöd på en kopp kaffe. “Det är viktigt med demokrati!” konstaterade han leende. “Ja, det är det!” var mitt svar med ett lika brett leende.
Människor offrar dagligen sina liv runtom i världen för rätten att kunna påverka sin egen livssituation. Det är något jag försöker komma ihåg när vi är ute och informerar. Det vi tar för givet i Sverige är ingen självklarhet i många andra länder.
“Det där kommer aldrig att bli verklighet. De kommer aldrig tillåta det” var en kommentar jag hörde under dagen. “Om vi inte ens försöker är det med all sannolikhet som du säger” var mitt svar.
I slutet av dagen fick vi även besök av en kommunpolitiker som sett att vi skulle vara i Hammarkullen på Facebook och tog sig dit för att hen var nyfiken på våra idéer om hur vi kan utveckla och stärka demokratin. Samtalet böljade mellan alltifrån innevarande systems brister, EU-centralisering, banksystemet, till visioner om hur en framtida demokrati skulle kunna se ut. Vi fick en inblick i hur partipolitik fungerar idag på ett sätt som nog inte går att läsa sig till någonstans, eftersom det kom direkt från “hästens mun”, så att säga.
Vi pratade även om vad som kan vara en bra sätt att nå ut i media och få en trovärdighetsmarkör på AD. Att prata med en politiker som brinner för en starkare demokrati och en tydligare transparens kändes väldigt upplyftande och ingav hopp om att systemförändring är möjlig.
När politkern först kom, öppnade hen med att säga att hen funderar på att bli medlem i Aktiv Demokrati. I slutet av samtalet skrev hen på vår namninsamling och bad om information om hur man blir medlem i Aktiv Demokrati, eftersom hen bestämt sig för att bli medlem.
Sammanfattningsvis tyckte jag personligen att dagen var väldigt lyckad, med intressanta samtal, intresse från “systemet” och ett vänligt, intresserat bemötande från människorna i Hammarkullen.
Tack för igår och vi ses på Hammarkullekarnevalen nästa vecka!
// Peter Iwanek
]]>Så var det dags för möte om webbplatsen. På agendan var att göra en webbplats som är anpassad till olika skärmstorlekar, alltifrån 30 tums monitorer till mobil modell liten. Ni har säkert desperat försökt scrolla från sida till sida på en webbplats som inte får plats på mobilskärmen. Eller gissat er till vad ni vill läsa för att sedan zooma in på just den texten. Tanken med den nya webbplatsen är att man ska slippa det. Innehållet ska anpassa sig efter skärmen inte tvärtom.
Dagen före mötet om webbplatsen fick jag ett infall att se vad jag kunde komma fram till vad gäller utseendet, designen på webbplatsen. Jag arbetade fram ett första utkast på hur en startsida skulle kunna se ut.
På mötet blev jag tillfrågad om jag ville vara ansvarig för att ta fram en ny formgivning och det ville jag givetvis. Jag har varit medlem i Aktiv Demokrati sedan juni 2012, så det kändes som att det var dags för lite verkstad; att det var rätt sak att aktivera mig med och jag brinner för idén bakom Aktiv Demokrati, så beslutet var lätt.
Den stora utmaningen för en grafiker med en webbplats vars målgrupp kort och gott kan defineras som “alla som har rösträtt” är att den tilltalar just alla. Som bekant är smaken som baken. Därför är min tanke att skapa en webbplats som ser professionell ut, men utan att därför vara tråkig. Vilket inte är ett helt enkelt problem att lösa visuellt. Men eftersom jag gillar utmaningar ser jag fram emot att skapa en formgivning som löser detta problem på ett bra sätt.
Några av de större förändringar vi har diskuterat:
”Jaha, allt det där låter ju bra. Men hur ska det se ut då?” tänker ni.
En helt adekvat fråga. Nuvarande version jag arbetar med kan ni se här:
Klicka på bilden för att se en större version.
Klicka på bilden för att se en större version.
När återkoppling har inkommit kommer jag justera och ta fram ett exempel på hur en insida kan se ut. Därefter börjar arbetet med att implementera designen på webbplatsen. För att underlätta designprocessen, eftersom jag är en vän av användarkritik, är ni hjärtligt välkomna att framföra era tankar kring ovanstående förändringar och designförslagen.
All återkoppling är välkommen, både mördande kritik och stående ovationer. Kan ni dessutom formulera varför det är snyggt, fult, bra, dumt, då kommer mitt grafikerhjärta att vara extra tacksamt.
Återkoppling kan ges här: http://aktivdemokrati.se/forum/viewtopic.php?f=82&t=2052
// Peter
“Actually, there is a close contender: Get rid of half the words on each page, then get rid of half of what’s left.” - Steve Krug, Don’t Make Me Think
]]>Gå in i forumet för vårt årsmöte och svara under alla rubriker som är upplagda där. Fler punkter kommer upp allt eftersom tills vi avhandlat alla punkterna och årsmötet avslutats. Så gå in helst en gång om dagen under den närmaste veckan eller två tills vi är klara.
Anledningen till att vi har mötet i forumet och inte i en möteslokal eller via Skype eller liknande är för att alla ska kunna vara med oavsett vad man har för arbetstider eller var man bor.
Du är välkommen och uppmanad att vara med även om du blir medlem just nu, även då mötet har startats.
Så gå in i forumet och var med nu.
]]>Skalven i omvärlden fortsatte med Den Arabiska våren med massprotester i Egypten följt av vidare protester i södra Europa och runt om USA, med samlingsnamnet Occupy. Senare på året hade rörelsen nått fram till Sverige där Aktiv Demokrati Göteborg syntes på Järntorget (Maneka och Jonas) och senare på Gustaf Adolfs Torg.
Aktiv Demokrati gick med i paraplyorganisationen Electronic Direct Democracy International genom att skriva under dess manifest om direktdemokratiska partier. Det har dykt upp många E2D-partier runt om i världen. Vi fick även ett systerparti i Finland, med namnet Aktiividemokratia.
Vi hade flera möten under februari. Vi började med natioinella möten via nätet med röstchatt. Vi hade även flera möten i Göteborg och Stockholm. Diskussioner ledde till ändringar i partiprogram. Diskussion om ändring av stadgar påbörjades.
Vi hade långa diskussioner om organisering av partiet och möjligheten att ta in en praktikant. En ansökan skickades in till arbetsförmedlingen, utan resultat.
Efter problem med de allmänna valen i slutet av 2010 blev det så omval i Ötebro och Västra Götalands län. AD övervägde att bedriva valkampanj inför dessa omval.
Och allt detta bara under det första kvartalet 2011. Resten av året gick lite lugnare till, men med flera stora nyheter.
I maj tog vi det nya valsystemet GOV i bruk. Det är en prototyp, men en praktiskt användbar sådan som kan användas både för partiets interna val och även för att visa hur det kan gå till att vara med i omröstning av riksdagsfrågor.
I juli gick AD med i Google+ och använder det numera som en av sina kanaler, tillsammans med Twitter, Facebook och Youtube.
I oktober påbörjade vi planeringen av vår första nationella konferens, som skulle hållas i början av 2012.
I November deltog Aktiv Demokrati i FSCONS med ett eget utställningsbord där flytande demokrati diskuterades med många av deltagarna.
Och så i december hade vi ett första möte i Malmö för Aktiv Demokrati.
I slutet av året flyttade vi också tillbaka vår webbplats till Web10 efter en lång period av problem hos webbhotellet.
]]>De första dagarna hade vi dock så mycket att ordna med, och vänja oss vid, att vi inte hann med att fotografera särskilt mycket. Varje gång vi fick besök i montern var alla så upptagna att ingen tänkte på att ta kort. Efter ett par dagar blev vi dock bättre.
I början av veckan hade vi vår monter på Holmen, som ligger ganska långt ifrån själva Almedalen som är den park där riksdagspartierna håller till. Senare i veckan fick vi flytta närmare, men det var också i takt med att övriga utställare packat ihop och åkt hem.
Livligast var det i början av veckan. När vi väl var på Donners plats var det inte alls lika många där som i början. Dock var det ändå väldigt många intresserade människor och vi passade även på att gå runt och prata med andra runt om i Visby. Och Hamplan där vi hade vår monter torsdag till söndag, var en mycket bra plats med liv och rörelse långt in på kvällen.